Parking C, mini België

De Brusselse regering plant een nieuw stadion en er komt communautair gehakketak van. Dat komt er natuurlijk van als de Brusselse regering een stadion wil bouwen in het Vlaamse Grimbergen.

P1020257

Het Heizelstadion is blijkbaar oud en versleten. Brussel heeft nood aan een hedendaagse voetbaltempel. Zeker omdat het Europees voetbalkampioenschap in 2020 zou gespeeld worden in heel Europa moet Brussel klaar zijn om als Europese hoofdstad de openingsmatch of liever nog de finale te verwelkomen. Noblesse oblige. Maar waar moet zo’n moderne voetbaltempel dan komen ? Omdat de Brusselse regering grootse plannen heeft met de Heizelvlakte (het NEO-project, dat ook Mini-Europa doet sneuvelen) bleef alleen de parking over. Parking C is wel eigendom van de stad Brussel maar ligt niet op het grondgebied van de stad en evenmin op dat van het gewest. Dat kleine praktische probleem bleek niet onoverkomelijk totdat verschillende Vlaamse en Franstalige politici zich gingen roeren en bleek dat noch het gemeentebestuur van Grimbergen, noch het Vlaamse gewest gekend waren in de beslissing van het Brusselse gewest.

P1020229

GRUP

In de visie van de Vlaamse regering krijgt dit gebied ‘een gemengde en gediversifieerde ontwikkeling en een optimale verankering in de ruimtelijke context’. De verordenende (en dus bindende) stedenbouwkundige voorschriften stellen uitdrukkelijk dat niet zijn toegelaten : ‘bedrijven die omwille van de schaal en de ruimtelijke impact niet verenigbaar zijn met de omgeving. Bovendien is de totale vloeroppervlakte rond de verschillende recreatieactiviteiten beperkt tot 50.000 m²’ of 5 hectare. (Voor het nationale stadion zou ongeveer drie keer zoveel oppervlakte nodig zijn.) Dat is vastgelegd in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel, goedgekeurd op 16 december 2011 door de Vlaamse regering. Als Wallo-Brux een nieuw stadion wil op Parking C zal het moeten onderhandelen met de Vlaamse regering, want dan moet die het GRUP aanpassen. Dan dienen uiteraard alle adviesprocedures en beslissingsmomenten opnieuw doorlopen worden, met eventueel een nieuw uitgebreid Milieu Effect Rapport (MER). Zo’n wijziging duurt vlot een tweetal jaar, als niemand naar de Raad van State trekt welteverstaan.

Maar dat GRUP, is dat al goedgekeurd ? Dat had de Vlaamse regering vastgelegd onder andere met het oog op Uplace en daartegen lopen toch procedures ? En één van de partijen die tegen dat GRUP (en U-place) procedeert is … het Brusselse Gewest. Bent u nog mee ?

Volgens Bart Laeremans van Vlaams Belang kan Vlaanderen een veel betere ruimtelijke invulling geven dan een nationaal stadion, dat in Brussel thuishoort. ‘Het Vlaams Belang heeft zich toen van meet af aan scherp tegen de piste van Parking C verzet, omdat de inplanting van zo’n gigantisch stadion en al wat daarbij komt alleen maar zal leiden tot de verdere verstedelijking en verbrusseling van Strombeek-Bever. Bovendien is deze locatie ook om verkeerstechnische redenen (vlak naast de overbelaste noorderring) absoluut ongeschikt’, vindt hij.

P1020243

Tweede Zaventem

Dit dossier is ondertussen door en door communautair. Want bovenop al het bovenstaande, is Grimbergen geen faciliteitengemeente. Dominiek Lootens van Vlaams Belang vroeg daarom in het Brussels hoofdstedelijk parlement : ‘Dat betekent dus dat aanduidingen, wegwijzers en dies meer enkel en alleen in het Nederlands kunnen. Hebt u daar wel terdege rekening mee gehouden ?’ Volgens Benoit Cerexhe, de fractievoorzitter van de cdH in dat Brusselse parlement, is het duidelijk : ‘Er is een bijzonder tweetalig statuut nodig dat een reeks garanties beidt op het vlak van taalgebruik, veiligheid en fiscaliteit. Anders is het project doodgeboren.’ (Le Soir, 19 juni) Op RTBF liet de Waalse minister van Sport André Antoine (ook cdH) horen dat hij niet opgezet was met de het parking C-idee : Antoine : ‘Ik hou van het bier Grimbergen, blond of bruin, maar we gaan Vlaanderen toch geen tweede Zaventem aanbieden ? Grimbergen ligt in Vlaanderen. Maar het project van een nationaal voetbalstadion heeft een speciaal statuut nodig. Er moeten regels zijn over de tweetaligheid, veiligheid, fiscaliteit, enzovoort. Als de site geen speciaal statuut krijgt, wordt het project dood geboren’. ( ‘Een tweede Zaventem aanbieden’ is te lezen als : wij betalen het en de Vlamingen hebben er het genot van.)

Volgens de Brusselse minister-president Rudi Vervoort loopt het allemaal zo’n vaart niet. Het nationale stadion zal er komen in de geest van een ‘volwassen federalisme en in samenwerking’, zo liet hij optekenen in La Dernière Heure (20 juni). Vervoort herinnert er de Waalse minister van Sport aan dat de beslissing genomen werd in unanimiteit door de volledige Brusselse regering en dus ook door de cdH’ers. Hij voegt eraan toe : ‘De inplanting van het stadion past in de nationale dynamiek en de motivatie om in 2020 een of meerdere matchen van het Europese kampioenschap te kunnen ontvangen.’

Dankzij de nieuwe voorzitter van de hoofdstedelijke gewestregering Vervoort is er opnieuw het nodige voluntarisme in de Brusselse politiek. Er rest nog zeven jaar om te beslissen, te procederen en te bouwen. Zien of Vervoorts voluntarisme, België en het samenwerkingsfederalisme dat tijdschema aankunnen. Wordt vervolgd. 

Pieter Bauwens – Hoofdredacteur Doorbraak – www.doorbraak.be

P1020238

 

Foto’s (c) Gazet van Hove