U bent getuige van een misdrijf. Wat te doen ?

* Belangrijkste regel: breng uzelf of derden niet in gevaar. De begraafplaatsen liggen immers vol met “helden”. In de praktijk zijn er vaak meer belangrijke getuigen dan dat de politie er kan identificeren. Bied u dus aan als getuige. Hoe meer getuigen, hoe groter de kans op het daadwerkelijk oplossen van het crimineel feit. U kan later ook het slachtoffer worden van een crimineel feit en zal dan ook graag zoveel mogelijk getuigenissen willen om uw zaak zo snel mogelijk op te lossen.

* Tracht zo snel mogelijk de politie te verwittigen via het noodnummer 101. Biedt hulp aan gewonden zonder uzelf in gevaar te brengen.

Probeer zo kalm mogelijk te blijven en onthoudt zoveel mogelijk details van het misdrijf: plaats en tijdstip van de feiten, merk en kleur van voertuigen, nummerplaten, vluchtrichtingen, persoonsbeschrijving(en) (geslacht, leeftijd, haarkleur en -lengte, taalgebruik, kledij, schoenen, huidskleur, opvallende kenmerken zoals tatouages, piercings, littekens, gebit, baarden, …), enz …

* Vermeld in uw eerste (telefonisch) contact met de politie zeker of er sprake is van gewonden en/of  gebruik of vertoon van wapen(s).

* Biedt u bij het ter plaatse komen van de politie aan als getuige en overhandig uw identiteitskaart. Na de eerste dringende ambtsverplichtingen zal de politie uw getuigenverklaring afnemen. Misschien kan het zijn dat u nadien opnieuw gevraagd zal worden om een bijkomende of verduidelijkende verklaring af te leggen. Beperk u tijdens uw getuigenverklaring enkel tot de feiten waar u absoluut zeker van bent. Schaam u niet als u zich bepaalde zaken – die op het eerste zicht vanzelfsprekend lijken – niet meer kan herinneren. Dit is een veel voorkomend gevolg van het getuige zijn van een ingrijpend of zwaar crimineel feit. Zeg aan de politieagent liever dat u het zich niet meer kan herinneren i.p.v. zelf bepaalde details aan te vullen waar u niet zeker van is.

* Getuige zijn van een zwaar crimineel feit heeft vaak psychologische gevolgen. Indien u zich niet goed voelt, vraag dan aan de politie om bijstand van de dienst slachtofferhulp.