Op zondagmiddag 9 juni jl. verzamelden een kleine 20 Hovenaars voor een geleid bezoek aan het Hovese brongebied van de Koude beek, beter gekend als het BPA “Frijthout”. Het gebied is gelegen ten noorden van de nieuwe appartementen in de Oudstrijdersstraat, ten oosten van de Mortselsesteenweg, ten zuiden van de Boechoutselei en ten westen van kasteeldomein Fruithof (taverne “De Jongste Telg”) en de voetbalvelden van Boechout V.V..
[slideshow id=17]Vandaag wordt er nog grotendeels aan intensieve landbouw (o.a. maïs) gedaan, maar dit wordt de komende jaren afgebouwd. Er werd al zomergerst gezaaid. In totaal gaat het over een oppervlakte van 36 ha. Vandaag is een groot gedeelte al eigendom van de gemeente Hove, enkele kleinere gefragmenteerde stukken zijn nog eigendom van particulieren. Gelet op het feit dat het gebied volledig staat ingekleurd als parkgebied kan men er geen verkavelingen doorvoeren. Via de Stichting Kempisch Landschap kunnen in de toekomst de resterende particuliere gronden worden aangekocht zodat het volledige gebied kan ontwikkeld worden als park- en recreatiegebied.
De lokale landbouwers zullen nauw betrokken worden bij de uitbouw van het gebied.
De ondergrond van het gebied is erg zanderig. Op het einde van de Ijstijd (= 600.000 jaar geleden) kwam de Schelde tot hier. Deze stroom was toen ook veel breder dan vandaag. De huidige grond zijn de restanten van de rivierafzettingen. Bewijs hiervan is de knik naar omhoog in de Wouwstraat. Het centrum van Hove ligt geografisch ook hoger. In het zuiden van Hove heeft men dan te maken met zware kleilagen.
De bron van de Koude beek bevindt zich in de onmiddellijke buurt van het Hortensiahof aan de Mortselsesteenweg. De loop van deze beek werd in het begin van de twintigste eeuw verlegd om aan intensieve landbouw te kunnen doen. Bij droog weer staan de eerste uitgegraven honderden meters van de beek droog, omdat de watertafel zich op een andere plek – meer centraal gelegen – bevindt. Heel de Bloemenwijk is nog met zijn riolen aangesloten op de Koude beek en bij grote regenvlagen geeft dit de nodige wateroverlast in het gebied. Tijdens de komende zomervakantie wordt het (afval)water van de Hovese school Regina Pacis afgekoppeld van de beek. In de toekomst zal men in de bedding van de beek rietvelden aanplanten, die voor een natuurlijke waterzuivering zullen zorgen.
Het bos aan de straat Fruythout zal worden hersteld. Nu overwoekeren er vele netels en is het onderhevig aan sluikstorterij. De Canadapolulieren zullen verdwijnen.
Door het gebied zullen in de toekomst enkele fietspaden worden aangelegd. Eén via Fruythout langsheen het vroegere voetbalveld van “SV St-Jozef” tot aan de Kaphaanlei. Een ander via een bestaande zandweg naar de oefenvelden van Boechout V.V. . Hiervoor is nog overleg nodig met de gemeente Boechout voor de aansluiting op de Fruithoflaan. Een derde fietspad vertrekt naast het domein Fruithof en loopt naar het meest noordelijke punt van de Oudstrijdersstraat. Zo zullen de scholieren van het Hovese Regina Pacis en het Boechoutse Sint-Gabriëlscollege veiliger hun school kunnen bereiken.
De aanwezige fauna is vrij divers. Er zitten vossen, reeën, sperwers en buizerds. Vossen voeden zich grotendeels met (bruine)ratten. Deze laatsten zijn erg actief in maïsvelden.
Bij de uitbouw van het gebied zullen op een aantal plaatsen bossen en bosjes worden aangebracht. Berken zijn mogelijk gezien het zanderige gedeelte van de ondergrond. Vroeger stond er naast het voormalige voetbalveld van SV Sint-Jozef een oude boomgaard. De Hovese natuurverenigingen opteren om deze terug aan te planten, eventueel gecombineerd met een schapenteelt. Vandaag is er een stuk van een weide illegaal gekraakt door de eigenaar van één pony. De betrokken leefruimte van het dier is met drie elektrische draden afgesloten. Er is geen huuroveréénkomst gekend op de Hovese milieudienst.
In het bos van domein Fruithof , inrit via de Boechoutselei en volledig op grondgebied Hove – is een illegale parking aangelegd. Dit dateert van het einde van vorige eeuw. Wie was er toen burgemeester in Hove met welke bestuurscoalitie ?
In het bos wil men de exoten verwijderen. De bewoners van de nabijgelegen Boechoutselei zullen worden betrokken bij de inrichting van het gebied. Dit is ook belangrijk voor de sociale controle.
Naast de tuin van taverne “De Jongste Telg” wil men een aanzienlijke bosuitbreiding realiseren. Men wil de natuurlijke plooiing in het landschap – de oorspronkelijke beekbedding – terug accentueren. Dit kan gebeuren door enkele ruimtelijke accenten aan te leggen.
Hier en daar staan er nog een aantal illegale constructies (garage) in het gebied. Overleg met de betrokken eigenaars is nodig.
Vandaag maken reeds vele hondeneigenaars gebruik van het gebied om hun viervoeters er los te laten lopen. In de toekomst moeten de honden altijd aan de leiband, behalve in een aantal daarvoor speciaal afgebakende plaatsen.