Tijdens de laatste gemeenteraad van september is het tot een barst gekomen in het Hovese gemeentebestuur bestaande uit N-VA en Ph7-Positief Hove. In de verte duiken mogelijke “komende fusies van gemeenten” op.
Aanleiding tot het conflict was een motie die gemeenteraadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) indiende om “de gemeente en het OCMW in het kader van de interne bestuurlijke organisatie beter te laten samenwerken. Want het OCMW voelt zich hier nog steeds teveel klant bij de gemeente en te weinig een volwaardige partner”. De gewezen burgemeester vroeg “om de gemeente, het OCMW en het Autonoom Gemeente Bedrijf Hove beter te laten samenwerken. We kunnen nu als gemeenteraad een opdracht geven aan het schepencollege om dit verder uit te werken. Het gemeentedecreet laat dit toe. In timing is het een belangrijke beslissing. Zeker wat de opties zijn rond de financiële doelstelling. Over heel de legislatuur kunnen we zo 1,5 miljoen euro bezuinigen. We vragen een administratieve fusie tussen de gemeente en het OCMW in één functionele organisatie. De nieuwe informatica moeten we maximaal uniform zien. We vragen een politieke uitspraak aan de gemeenteraad om in deze richting mee te gaan”.
Huidige meerderheidspartij N-VA zag wel wat in dit voorstel. “We hebben het voorstel bekeken. We baseren ons op de huidige regelgeving van 2008. We kunnen gemeenschappelijke diensten uitbouwen. Er komen in de nabije toekomst nieuwe beleidsvisies op ons af. Nog deze legislatuur moeten kleinere gemeenten – Hove is er zeker bij – het OCMW in de gemeente integreren. Het blijven wel twee aparte rechtspersonen. Dit zijn beleidsopties die een bepaalde richting aangeven. We hebben dit voorstel afgewogen tegenover onze beleidsdoelstellingen. We mogen dit niet stellen in termen van meerderheid tegen oppositie. Dit voorstel is een kapstok. Het is het bespreken waard. Wij gaan akkoord met dit voorstel” aldus schepen Arnold Herrebout.
De andere meerderheidspartner Ph7 was minder opgetogen over het voorstel. “We ondersteunen ook het principe van verregaande samenwerking tussen het OCMW en de gemeente. Het ultieme doel is een kwaliteitsvolle en efficiënte samenwerking. Er zijn reeds veel gemeenschappelijke diensten en voldoende contacten tussen de twee secretarissen. Het HR-beleid, de aankopen, energieaankopen, enz … gebeuren reeds gemeenschappelijk. De OCMW-raad is evenwaardig. Vandaag moeten we zoeken naar de meerwaarde voor Hove. De pro’s en de contra’s zijn vandaag nog niet opgelijst. Het is ook nog niet besproken op het schepencollege. We moeten tijd nemen om dit te doen. Wij willen ons engageren voor een inhoudelijk debat met inspraak van ambtenaren en politici. Het zal enkel slagen als voorstel gedragen wordt door alle genoemde partijen. Er is vandaag geen hoogdringendheid bij” aldus OCMW-voorzitster en schepen van sociale zaken Goedele Breyne.
Voor de groen-linkse fractie Hove Beweegt nam raadslid Anne Van Put het woord : “In de vorige legislatuur hebben we reeds gekozen voor een proces van samenwerking. Waarom is dit niet besproken in een commissie ? Er wordt teveel gekeken naar de organisatie en niet naar de mensen die erin werken. We mogen geen extra ongerustheid scheppen bij de mensen. Zit er een andere inhoud achter dit voorstel ? Ik heb zo de indruk” aldus de groen-linkse fractieleidster.
Raadslid Luc Vuylsteke de Laps zag dat de meerderheid niet op één lijn stond en vroeg de stemming aan. “De N-VA is akkoord met de inhoud, dit is een proces en dit schept een kader. De meerderheid worstelt met dit gegeven. De posities worden ingenomen vanuit de beide entiteiten. Het OCMW vraagt nog altijd dingen aan de gemeente”. Tijdens de stemming was het muisstil. Sommige raadsleden moesten zich eens extra manifesteren door hun stem kracht bij te zetten met bijvoegsels als “100 % tegen” enz… Er kwam inderdaad een wisselmeerderheid uit de bus : N-VA en het kartel CD&V-VLD haalden 10 voorstemmen tegenover 9 opposanten van Ph7 met de groen-linksen van Hove Beweegt.
Na de stemming beet eerste schepen Dave Van den Berghe (Ph7) naar zijn collega Herrebout dat “inspraak een cruciale belofte in het Hovese beleidsplan was en dat de N-VA daar nu niets van aantrekt”. Herrebout antwoordde “dat de politici er zijn om het beleid te maken en niet de ambtenaren. Zij moeten uitvoeren wat hun werkgevers hen opdragen”.
Dit incident toont duidelijk aan dat de interne samenwerking tussen de nieuwe bestuurspartijen N-VA en Ph7-Positief Hove de laatste maanden het wat liet afweten. Het zal heel waarschijnlijk nog verdere gevolgen hebben tijdens de komende maanden. We houden jullie zeker op de hoogte.