Barsten of krassen op deze bestuursploeg ?

Tijdens de laatste gemeenteraad van 23 september jl. stemde de huidige bestuursploeg van N-VA en Ph7-Positief Hove verdeeld over een motie ingediend door voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) i.v.m. een integratie van het Hovese OCMW in de gemeentediensten. N-VA steunde samen met CD&V deze motie (10 stemmen), terwijl Ph7 ze samen met het groen-linkse Hove Beweegt verwierp (9 stemmen).

Sedertdien lezen we in een bepaalde krant – Het Nieuwsblad – allerlei spectaculaire verhalen over een Hoves “gemeentebestuur dat ontploft is, barsten en kloven in de meerderheid die niet meer te overbruggen zijn”, enz … ”Turnhoutse toestanden” … duiken ineens in de verbeelding van sommigen op. Het bewijst in ieder geval welke groepen en individuen onmiddellijk naar de pers lopen met hun verhalen en welke persorganen zich hiervoor gretig lenen.

De wisselmeerderheid tijdens de voorliggende stemming maken in ieder geval duidelijk dat het niet meer zo goed zit in de Hovese bestuursmeerderheid.

Om alles te duiden moeten we teruggaan naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012, juist één jaar geleden. De zittende bestuursmeerderheid van groen-links (Hove Beweegt = Groen!, Spa, ex-KPB, ex-Spirit, enz …) samen met CD&V/VLD kreeg zware klappen. Beiden eindigden op vier zetels (een collectief verlies van vijf zetels). De VLD hing haar karretje aan CD&V maar behaalde geen rechtstreekse gemeenteraadszetel. Voorheen had de VLD hier twee zetels.

Grote winnaar van deze verkiezingen was de N-VA. Ze stegen vanuit het niets naar ineens zes zetels, de grootste partij van Hove. Het lokale Ph7-Positief Hove steegt van vier naar nipt vijf zetels. De laatste zetel van Ph7 wonnen ze met twee stemmen verschil tegen de CD&V (1.300 stemmen tegen 1.298 stemmen). Eén stem van een burger kan dus wel erg doorslaggevend zijn !

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Hove oktober 2012 :

  • N-VA : 6
  • Ph7 : 5
  • CD&V/VLD : 4
  • Groen-links : 4
  • Totaal : 19
Luc Vuylsteke de Laps bezorgt meerderheid problemen
Luc Vuylsteke de Laps bezorgt meerderheid problemen

Met deze uitslag zijn politiek niet veel combinaties mogelijk.

  • N-VA is mathematisch steeds nodig om een meerderheid te vormen.
  • CD&V en groen-links “konden elkaars bloed drinken”, dus deze twee samen in een combinatie met nog een andere (PH7) zou direct moeilijkheden opleveren.
  • N-VA en groen-links zijn ideologisch tegenpolen. Ook afgevoerd.
  • PH7 wilde graag alleen een meerderheid vormen met groen-links, maar deze combinatie kwam niet aan een meerderheid.
  • N-VA met CD&V was mathematisch mogelijk, maar de CD&V en vnl. de verslagen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps zouden het er erg moeilijk mee hebben. CD&V heeft enorm veel bestuurservaring en de N-VA zijn allemaal neofieten.
  • Dus was een combinatie van N-VA en Ph7 toen de enigste politiek realistische oplossing.

 

Ideologische en persoonlijke verschillen Ph7 vs. N-VA :

Ph7 is in Hove sedert 2006 een politieke nieuwkomer. De meeste politieke zwaargewichten zijn afkomstig uit de liberale VLD. De VLD is in Hove bijna altijd een “politieke Spaanse herberg” geweest, met afscheuringen, vetes, persoonlijke ruzies, bijleggingen die nadien weer wegvielen, enz … (Liberalen zijn nu éénmaal erg grote individualisten. In Hove draait de VLD dan nog grotendeels rond één familie en haar knechten.)

ph7 logo

Een ander deel van Ph7 is afkomstig uit de christendemocratie (CD&V), met de afscheuring Hove Anders (1994). Voeg daarbij nog enkele idealisten en enkele politiek opportunisten en je hebt een goedje waar je electoraal misschien wat stemmen kunt sprokkelen, maar ideologisch een politiek bordeel bent. Een aantal idealisten van de beginperiode hebben Ph7 ondertussen reeds verlaten.

Intern is de politieke macht bij Ph7 geleidelijk in handen gekomen van het trio Goedele Breyne, Dave Van den Bergh en Guy Wollants, vandaag allemaal uitvoerende mandatarissen. Het ex-gemeenteraadslid Jan Wouters is op een politiek zijspoor gezet in het OCMW, samen met Machteld Hofmans (ex-Hovan).

Wat ook opvalt is dat er bij Ph7 een aantal Franstaligen politiek actief zijn. Hove kent sedert decennia een zeker aantal Franstalige Vlamingen (“Franskiljons”) als inwoner en deze mensen stemmen zeker niet Vlaams-republikeins, noch groen-links. Ze zijn daarbij meestal erg belgicistisch en royalistisch ingesteld, twee politieke eigenschappen waar men bij de coalitiepartner N-VA zeker niet staat voor te springen. Eén van die Ph7-franstaligen, een ex-gemeenteraadslid, heeft nog een aantal ‘politieke rekeningen openstaan’ met de dominerende VLD-familieclan.

De top drie van Ph7 (Breyne, Wollants, Van den Bergh) staan in Hove ook niet bekend als Vlaamsgezinden, eerder het tegendeel.

Ph7 beschikt ook niet over een eigen studiedienst en heeft ook geen nationale mandatarissen die wel wat intellectuele en logistieke hulp kunnen verlenen.

N-VA logoN-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) bracht in Hove een volledig nieuw team van politici in stelling. De eerste zittingen van de gemeente- en OCMW-raad verliepen “geanimeerd”. Niet dat er iets verkeerd ging, maar je voelde zo aan dat de N-VA-ers alles nog moesten leren.

Een aantal leden van Ph7 zagen dit ook met “lede ogen” aan en dachten in hun binnenste, “sukkelaars, ik kan dit veel beter aanpakken”. Zo ontstond er een zeker rivaliteit tussen de burgemeester en enkele Ph7-toppers die zichzelf al burgemeester zagen worden.

De N-VA is een sterk gestructureerde partij, met een stevige studiedienst, vele adviseurs, een sterke partijtucht en met in totaal een zestigtal volksvertegenwoordigers. Plaatselijke N-VA-ers worden geregeld opgeroepen voor nationale politieke vormingsdagen en krijgen er voldoende huiswerk mee om thuis op te lossen en uit te voeren.

Verschillende politieke bronnen melden dat bij Ph7 mevrouw Goedele Breyne er vandaag “politiek de lakens uitdeelt” (“Madame de Pompadour”). Schepen Guy Wollants kan hier niet tegenop want hij is teveel bezig met zijn paramedische groepspraktijk en kan zich tijdens avonden ook moeilijk vrij maken voor politieke vergaderingen en recepties en schepen Dave Van den Bergh mag al tevreden zijn dat hij met dit schepenmandaat een vast inkomen heeft voor de duur van deze legislatuur. Hij is ook geen politiek stemmenkanon.

Binnen Ph7 is de ster van gemeenteraadslid Katia Devriendt aan het stijgen. Opvolgen deze vrouw !

Hove moet de volgende jaren financieel “de tering naar de nering zetten”. Zowat iedereen is het hierover eens, zeker naar de buitenwereld toe.

N-VA en CD&V vermoeden dat PH7 o.l.v. “Madame de Pompadour” (Goedele Breyne) in Hove het OCMW wilde uitbouwen tot een “eigen Ph7-koninkrijkje” met alles erop en eraan : eigen gebouwen, eigen administratie, logo, eigen feestjes, Public Relations, enz … Goed voor een Ph7-machtsgreep naar het burgemeestersambt in 2018? Of is Hove dan al gefusioneerd met één of twee buurgemeenten ?

Zo’n eigen administratie kost natuurlijk een bom geld en diensten samenvoegen levert wel besparingen op. Wat CD&V en N-VA wel direct inzagen. Een politieke opponent op voorhand neutraliseren kan ook geen kwaad !

Gelet op alle voorgaande persoonlijke, ideologische en zakelijke verschilpunten tussen N-VA en Ph7, is de politieke clash van tijdens de gemeenteraad van september jl. geen verrassing te noemen.

 

Hoe moet het nu verder ?

Zowel N-VA als Ph7 delen verbaal en schriftelijk mee dat ze de huidige Hovese bestuurscoalitie niet wensen op te blazen. Er zijn ondertussen al een aantal interne vergaderingen binnen de meerderheid geweest om het probleem op te lossen. Afhangend van de bron verlopen de gesprekken “goed” tot “stroef” of “was het maar een storm in een glas water”.

In ieder geval zal de Hovese bestuursmeerderheid terug op één lijn moeten komen te staan. Tijdens de gemeenteraad van december e.k. moeten ze de gemeentebegroting 2014 voorleggen aan de gemeenteraadsleden. Dit wordt de grote test, zeker voor Ph7 met de schepen van Financiën Dave Van den Bergh, en met meerderheidspartijen die naar de kiezer trokken met de belofte om de gemeentelijke opcentiemen te verlagen. Zien wat ervan effectief uit de bus komt ?

Madame de Pompadour (1721-1764)
Madame de Pompadour (1721-1764)

Hove kan in ieder geval “Turnhoutse toestanden” met louter persoonlijke vetes missen.

  • N-VA kan dit zeker missen, gelet op een aantal recente politieke peilingen die hen niet meer als onoverwinnelijk voorstellen. N-VA wil met alle mogelijke middelen voorkomen dat politieke duidingsprogramma ’s zoals ‘Terzake’ in Hove neerstrijken om hun bestuurlijke onkunde voor heel Vlaanderen en België te verslaan.
  • Ph7 wil ook vermijden dat de gemeente door de provinciegouverneur onbestuurbaar wordt verklaard en dat CD&V in het schepencollege hun plaatsen zouden innemen. Er staan immers teveel persoonlijke en zakelijke belangen op het spel.
  • Hove en de Hovenaren hebben een degelijk bestuur nodig. Ze betalen al genoeg belastingen en waar men kan bezuinigen, moet men dit ook maar effectief doen. Rollen spelen, zoals “madame de Pompadour”, kan men gerust in de lokale toneelvereniging doen. Of bestaat die niet in Hove?

Krijgt zeker een vervolg.

****************************

Lees op pagina 2 enkele persberichten:

Pagina's: 1 2