Wim Van Gelder, ooit zeeman, straattekenaar, globetrotter, journalist, worstelaar, studiemeester en avonturier, is onderhand aan zijn 120ste uitgave als schrijver toe: boeken met novellen, romans, kortverhalen, toneelstukken, toerisme en poëzie, met vertalingen met o.m. in het Frans, het Engels, Portugees en het Pools, staan op zijn palmares. Hij schreef voor BRT-2 een tweehonderdtal cursiefjes en las ze ook op deze zender voor. Rust is voor deze ijverige bij nog altijd geen utopie.
Wim schreef in de loop van de vorige jaren een vijftigtal “Verrassende Vertellingen” voor het tweewekelijkse reclameblad ’t Periodiekske uit Mortsel, verhalen die volgend jaar in een nieuw boek zullen opgenomen worden en niets te maken hebben met deze twee uitgaven die thans zijn verschenen.
Met deze twee boeken neemt Wim Van Gelder het leven in onze omgeving op plezante wijze onder de loep. Beide boeken werden eerst op bierviltjes geschreven op terrassen en in gelagzalen zoals de Boechoutse “Barabas” en het “Gildenhuis”, het Mortselse “Forum”, “Bahnhove” in Hove en enkele herbergen in Lier, de geboortestad van Wim en daarna in boekvorm verwerkt.
Met “Tango van de Liervogel” en “Dans van de Boechoutkever”, duikt hij beschouwend en met een monkellach terug in het verleden, kijkend naar de toekomst – hoe zal onze leefomgeving er binnen vijftig jaar uitzien ? Krijgt Mortsel een Roemeense burgemeester ? Boechout een Congolese OCMW-voorzitter of Hove een cultuurschepen van Russische komaf ? Ook het heden, kerk en kluis, politiek en de samenleving spaart hij met een knipoogje niet. Wim roept God ter verantwoording bij Wims’ overleden kleindochtertjes.
De boeken zij erg plezant, indringend, beklijvend en spannend de dingen te zien die Wim in onze omgeving omringen. Volgens de gespecialiseerde pers zijn de in een daverend tempo geschreven vertellingen pareltjes van vertelkunst vol vrolijke bedenkingen, het monkelend gefilosofeer over de dingen des levens, overpeinzingen, geheimzinnigheden zoals zijn ontmoeting met de beroemde toondichter Jef Van Hoof, een doodgewoon dagje in de lente, het bekijken van een processie, het gadeslaan van het bruisende leven tijdens een zomerdag, de plezante avonturen van volksfiguren, de avonturen van een in brand gevolgen Boechoutse burgemeester …Wims onvermogen vlot mee te draaien in het parochiale, dorpse leven … Vooral in de “Dans van de Boechoutkever”, een boek over het dorp waar hij woont, trekt Wim alle registers van zijn vertelvermogen open, zeker wanneer hij in volle natuur zijn ontmoeting beschrijft met een wondermooie vrouw die hem het verhaal van het Spokenhof vertelt, het door water omwalde kasteeltje waar Jef Van Hoof woonde … en waardoor de schrijver er geelgroen is beginnen uit te zien. Hilarisch …
Zowel de “Tango van de Liervogel” als de “Dans van de Boechoutkever”, elk 175 bladzijden dik, kosten 13,95 euro per deel, vormen één geheel maar zijn gemakkelijk afzonderlijk te lezen zonder dat ze afbreuk doen aan de continuïteit van het geheel. De werken werden uitgegeven door uitgeverij “De Zilveren Lier”, VZW – Genootschap voor Volkskunde uit de stad Lier.
Deze boeken zijn te verkrijgen in o.m. “De Boekuil” in Mortsel en de Standaard Boekhandel eveneens in Mortsel.
Gesigneerde, van de door de schrijver van een opdracht voorziene boeken, kunnen bekomen worden bij de schrijver zelf, Wim Van Gelder, Hovesteenweg 62 in 2530 Boechout, tel. 03 / 455.36.03. De boeken worden dan thuis afgegeven.