Op de laatste gemeenteraad van november jl. sloeg gemeenteraadslid en gewezen schepen Jos Peeters (CD&V) enkele keren hard toe op meerderheidsfractie Ph7-Positief Hove.
Met het oog op de verdere uitvoering van het investeringsplan werd aan de gemeenteraad gevraagd om de verhoging van de gemeentelijke saneringsbijdrage van het drink- en afvalwater tot het toegestane maximum toe te laten.
Raadslid Jos Peeters vond het “eigenaardig dat dit nu op een drafje wordt doorgevoerd in de gemeenteraad. Er zit niets in het dossier. De maximumbijdrage stijgt van 0,99 naar 1,33 euro + 6 % BTW geeft 1.41 euro wat een stijging is van 35%. Nu kan men de aanvullende personenbelasting terug brengen van 7,5 % naar 7 % om het budget terug in evenwicht te brengen. Dit heeft Ph7 jarenlang verkondigd vanuit de oppositie.” De interpellant staafde zijn uiteenzetting met pamfletten van Ph7 uit 2005 over de “extra riooltaks” waarin Boechout toen werd opgehemeld en een “pamflet van 2007 met spotprenten rond de rioleringskosten” en waarin Mortsel toen werd opgehemeld. “Vandaag is er nu ineens de definitieve verhoging naar het maximumbedrag. Er is maar een beperkte reserve opgebouwd om de werken te financieren. De CD&V zal tegen stemmen omdat er geen duidelijkheid is rond de investeringsplannen wat betreft Geelhandlaan en Leliestraat, er zijn geen prognoses voor de uitgaven en de bewoners werden niet geraadpleegd.” Het groen-linkse raadslid Jo Ampe steunde Peeters over de volle breedte. “Wij zouden alles graag op papier zien. Het lijstje van de toekomstige investeringen” aldus Ampe.
Volgens schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7) is er geen sprake van een verhoging. “We hebben ambitieuze plannen. De plannen rond de Geelhandlaan werden door het vorige bestuur begroot op 2,2 miljoen euro. Wij hebben er 1 miljoen euro af gekregen. Ook met de ontkoppeling en de rioleringswerken. In de Leliestraat komt er een reparatie van de riolering. Enkel de bovenbouw is op kosten van de gemeente. De kostprijs van het gemeentecentrum werd door het vorige bestuur geraamd op 3,5 miljoen euro. In werkelijkheid kost het 8 miljoen euro. Onze financieel beheerder had deze cijfers nog niet. We hebben deze cijfers maar op 1 mei jl. gekregen.” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) voegde hieraan toe “dat men spoedig zal beginnen in de Geelhandlaan met de ontkoppeling. De dienst Erfgoed heeft zijn toestemming gegeven dat de werken mogen beginnen. De Leliestraat wordt ook aangepakt. Met Aquafin en Rio-Link moeten we nog afspraken maken. We zullen vragen hun cijfers tegen volgende gemeenteraad voor te leggen.” De meerderheid keurde het punt goed, de voltallige oppositie stemde tegen.
Betrokkenheid gemeenteraad na werkvergadering
Op maandag 4 november jl. hielden de Hovese gemeenteraadsleden een besloten werkvergadering over de Beleids- en Beheers Cyclus (BBC). Jos Peeters had hier ook kritische vragen bij. “Met het plannen van de werkvergadering B.B.C. op 4/11/2013 had het bestuur allicht de ambitie (?) om de gemeenteraadsleden en dus evident ook de gemeenteraadsfracties in de oppositie te betrekken bij het lopende BBC traject. Een (werk)document beleidsdoelstellingen 2014-2019 en een (werk)document investeringen 2014-2019 werd overgemaakt. Helaas, de werkvergadering was er één van een beschamend niveau : ondanks de uitdrukkelijke vraag door de aanwezige raadsleden, lukte het bestuur er niet in (of wenste niet) een ernstige inhoudelijke toelichting te geven bij de voorliggende documenten; tussen de schepenen onderling, zelfs binnen dezelfde fractie, ontwikkelde zich een uiteindelijk niet uitgeklaard debat, over welke acties nu wel, dan niet dienden opgenomen te worden in het document beleidsdoelstellingen ; wanneer ik zelf op basis van de verstrekte informatie concludeerde dat wat alles wat als actie in het plan is opgenomen, nog kon geschrapt worden en alles wat er niet in staat mogelijk nog kon toegevoegd worden, waarmee ik bedoelde dat een bespreking op basis van zulk een document nauwelijks zin heeft, trad een schepen me meteen bij door te stellen dat ik het nog zo slecht niet samenvatte; bij het einde van de vergadering ontvingen we een nieuwe, gewijzigde versie van de documenten, waarbij alleen maar kan geconcludeerd dat de ganse bespreking op basis van ondertussen achterhaalde documenten gebeurde. De conclusie was en is pijnlijk eenvoudig : werkvergadering in hoge mate een maat voor niets …”.
Na Peeters interpellatie ontstond er wat verwarring met veel doorheen elkaar gepraat. Schepen Dave Van den Berghe had even de raadszaal verlaten. Burgemeester Volckaerts antwoordde “dat BBC een zeer ingewikkelde materie is. Hierbij heb ik enige kritiek op de Vlaamse Regering”. Peeters wierp hem toe “dat je ook een consultant of een ambtenaar mag meebrengen naar deze vergaderingen”. Schepen Arnold Herrebout (N-VA) was ook ontgoocheld in het studiebureau. “Er leeft veel frustratie over het beleidsdomein cultuur. Er staan dingen in en dan weer uit”. Ondertussen was schepen Van den Berghe terug in de raadszaal aangekomen. Hij stelde : “BBC is geen gemakkelijke materie. In december e.k. zullen we er het beste van maken. In het voorjaar 2014 komt er een update van de cijfers”.
Incident gesloten.