De problematiek van een nieuwe fusie van gemeenten leeft al een hele tijd in de politieke wereld, zeker in de Brusselse Wetstraat. Er was begin dit jaar de nodige politieke opwinding toen de nieuwe Hovese burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) in een interview op de Antwerpse zender ATV een toekomstige fusie van Hove met een andere gemeente bespreekbaar vond. Er volgden interpellaties in de gemeenteraad en begin september deed voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) nog een oproep om “gemeentediensten en OCMW in Hove beter te laten samenwerken om kostenbesparend te zijn”, met de nodige politieke heisa binnen de nieuwe bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 tot gevolg.
Nu lanceert Sp.a-voorzitter Bruno Tobback op zijn partijcongres nog eens het voorstel om kleine gemeenten verplicht te laten fuseren. Dat idee is zeker niet nieuw. Vlaams minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA) wil gemeenten via de Vlaamse interne staatshervorming vrijwillig laten samensmelten en de werkgeversvereniging Voka lanceerde in 2012 ook een gelijkaardige oproep en gaf toen ook aan welke gemeenten daarvoor in aanmerking moeten komen. Het idee van Bourgeois kon maar op weinig sympathie van gemeentebesturen rekenen.
Volgens Bruno Tobback zouden gemeenten na een fusie opnieuw groot genoeg zijn om zelf hun bevoegdheden uit te oefenen. In één klap zou ook efficiënter en goedkoper gewerkt kunnen worden.
Deze kleinere gemeenten zijn meestal landelijke gemeenten, waar de socialisten weinig of geen partijaanhang hebben, als ze er al een lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen indienen. In een groter geheel zijn er meer gemeenteraadszetels te verkiezen en dan ligt de kiesdrempel voor socialisten en andere kleinere/radicalere partijen ook niet zo hoog.
Voka pleitte in mei 2012 om gemeenten met minder dan 20.000 inwoners verplicht met één of meerdere buurgemeente(n) te laten fusioneren. ‘Zulke kleine gemeenten zijn vandaag de dag financieel niet langer leefbaar, of ze moeten de belastingen verhogen’ aldus de werkgevers.
De laatste fusie van gemeenten in Vlaanderen stamt uit 1983, toen Antwerpen fuseerde met haar 7 randgemeenten. Sindsdien telt Vlaanderen 308 gemeenten. Vandaag heeft 72 procent van de Vlaamse gemeenten minder dan 20.000 inwoners. Dat is vrij weinig in vergelijking met het buitenland. Zo telt een Nederlandse gemeente gemiddeld 37.000 inwoners en een Deense zelfs 56.000 inwoners. Anderzijds telt Frankrijk meer dan 36.000 gemeenten, waarvan velen maar met enkele honderden inwoners, sommigen maar met enkele tientallen inwoners.
Wie heeft te weinig inwoners ?
Als we de 20.000 inwoners van Voka als norm nemen, kunnen we ook nagaan welke gemeenten in aanmerking zouden komen om te fusioneren met één of meerdere buurgemeente(n).
In de provincie Antwerpen zijn dit alvast Hove en Lint, Niel en Schelle, Sint-Amands (reeds een fusie), Wijnegem, Dessel, Merksplas, Baarle-Hertog, Herenthout, Vorselaar, Meerhout.
Volgens de Voka plannen is een fusie van Hove en Lint niet genoeg want die fusiegemeente telt dan maar 16.700 inwoners. Er moet nog een derde gemeente bij. In een beperkte rondvraag stelde Gazet van Hove vast dat Hovenaars bij een verplichte fusie eerder opteren voor een samengaan met Lint en Boechout. Onze noorderburen uit Mortsel hebben hier geen aanhangers voor een fusie. Zit hier “een zekere” Ingrid voor iets tussen ?
We zijn ook eens benieuwd hoe hier het groen-linkse kartel Hove Beweegt (= Groen, Sp.a, ex-KPB, ex-Spirit, enz …) op de voorstellen van grote manitoe Bruno Tobback uit Leuven reageert ? “Hallo Bruno, hier kameraad Guy uit Hove ….” !…
Na de parlementsverkiezingen van 25 mei 2014 kan dit dossier van nieuwe fusies van gemeenten wel eens in een politieke stroomversnelling terecht komen.
Filmpjes :