Frijthout een buitengewoon plekje in HoveHet gemeentebestuur organiseerde enkele dagen geleden een informatievergadering over het door de burgers gekozen buitengewone plekje in Hove, “Frijthout”. Dit gebied ligt aan een zijstraat van de Louis Van Lindenstraat, die zelf een zijstraat is van de Mortselsesteenweg.

Er werd blijkbaar goed gemobiliseerd voor deze vergadering, want er waren zo’n zestigtal aanwezigen in O.C. “De Markgraaf” aanwezig. Buiten drie mensen uit Boechout bestond de helft van de aanwezigen uit bewoners van de nieuwe residenties gelegen aan de Oudstrijdersstraat. Uit het schepencollege waren burgemeester Koen Volckaerts en schepen Bart Van Couwenberghe (beiden N-VA), uit de gemeenteraad de raadsleden Jo Ampe en Anne Van Put (beiden Hove Beweegt) aanwezig.

Milieuambtenaar Els Lauwers zat de vergadering voor.

Het BPA-project “Frijthout” krijgt ondersteuning van de Provincie Antwerpen, Europa, het Regionaal Landschap Rivierenland.

Frijthout een buitengewoon plekje in HoveHet doelgebeid zijn alle gemeenten van het kanton Kontich plus de gemeente Hemiksem.

De bedoeling is er de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen en de betrokkenheid van verschillende maatschappelijke groepen (scholen, verenigingen, mensen) te verhogen.

 

Het bos (populierenbos) Frijthout

Heeft een lichte onderbegroeiing. Er ligt veel afval door sluikstorten. Men wil in de toekomst een paadje door het bos aanleggen via grote grasstroken. Er komt een bruggetje over de beek. Midden in het bos wil men een zithoek aanleggen met een (Indiaanse) totempaal. De constructie aan de ingang kan men maken via wilgentakken. De Japanse duizendknoop werd er reeds aangetroffen. Dit is een exoot die men liever niet ziet komen.

[slideshow id=34]

 

Meningen uit de zaal :

– Men wil de waterloop van de Koude beek aanpassen. Op veel plaatsen wordt het water niet lang bijgehouden. Dit wil men oplossen door ‘meandervorming’ in de loop van de beek aan te leggen, zodat het water langer in de beek blijft staan.

Frijthout een buitengewoon plekje in HoveDe provincie Antwerpen is beheerder van de beek. De beek werd in de loop der tijden verlegd om makkelijker aan landbouw te kunnen doen. Men zal naar de grondwaterstanden kijken om de definitieve bedding van de beek aan te leggen.

De rietkragen worden behouden. Men wil ook meer rietvogels aantrekken.

Vandaag leeft er niet veel vis in de beek.

– Er komen fietsverbindingen in de richting van taverne “de Jongste Telg” en de Kaphaanlei op Mortsels grondgebied. Eerst moet de definitieve vestiging van de Koude beek vast liggen.

– Het tracé van de straat ‘Frijthout’ wordt niet doorgetrokken. In het BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) worden hier en daar wat bosjes voorzien. Hiervoor zal men ter plaatse gaan met de boswachter om zijn mening te kennen.

In het bosje ‘Frijthout’ staan er ook inlandse bomen (eiken). Deze wil men een kans geven. Als de populieren geleidelijk verdwijnen, wil men meer inheemse soorten (lijsterbes, hazelaar, es) aanplanten.

Frijthout een buitengewoon plekje in Hove– Er is nog geen definitief plan op de meter na over de inplanting van het fietspad.

– Het terrein van de hoogstammige fruitbomen kan uitgebreid worden.

Maïs wordt beter vervangen. Maïs houdt veel pesticiden en meststoffen bij. Dit moet bekeken worden met het gemeentebestuur. Delen van het gebied kunnen worden ingericht als hooiland (beheerd door landbouwers). Men denkt ook aan een “zelfpakboerderij”. Wat is haalbaar? En wenselijk?

– De paadjes aan de appartementen van de Oudstrijdersstraat zijn moeilijk te bewandelen. Ze werden door de aannemer zelf aangelegd. Dit probleem zal men doorgeven aan de technische dienst van Hove. Er zijn bepaalde vlindersoorten aanwezig. In de toekomst wenst men er een bloemenweide te scheppen met de aanwezigheid van vele wilde bloemen.

Frijthout een buitengewoon plekje in Hove

Fietspad naar Boechout. Idee bestond zes jaar geleden. Vandaag niet meer. Twee oefenvoetbalvelden van Boechout V.V. liggen op grondgebied Hove. Ze blokkeren een doortrekking van de trage weg. Hiervoor moet men deze voetbaloefenvelden herleggen. Kan ook op grondgebeid Boechout aan de Fruithoflaan, vlak naast kasteel Fruithof.

Projectontwikkelaar MATEXI : deze bezit een aantal gronden binnen het BPA, o.a. naast de bomendreef in het gebied. Het gebied is parkgebied, er kan nooit een verkaveling komen. Hierover zal men met een aantal eigenaars moeten onderhandelen.

Fietsweg. Over de ondergrond zal men advies vragen aan de Fietsersbond vzw en de vzw Trage Wegen. De verlichting van deze wegen kan eventueel met zonne-energie gebeuren.

Private eigenaars mogen hun grond binnen het BPA afsluiten. Vandaag is de gemeente Hove reeds eigenaar van 75% van het totale gebied. De vzw Kempisch Landschap wenst één stukje grond aan te kopen aan realistische prijzen.

Frijthout inkijken plannen

Niet beschermd gebied. Er is een stukje niet-beschermd gebied, gelegen ten zuiden van de Hovese woningen aan de Boechoutselei en ten oosten van de woningen aan de rechterzijde van de Mortselsesteenweg, zowat vanaf de ingang van kasteel Rattennest tot aan het kruispunt met de Boechoutselei. Bewoners hebben schrik dat er hier op termijn een verkaveling komt met schending van hun privacy.
– Op donderdag 16 januari 2014 is er een belangrijke vergadering met het provinciebestuur gepland over de toekomst van het BPA ‘Frijthout’. Veel van het bovenvermelde zal hiervan afhangen. Dit dossier wordt als belangrijk bestempeld.