In september 2010 besloot de Vlaamse regering tot het realiseren van het Masterplan 2020, een zeer ingrijpend mobiliteitsplan voor de regio Antwerpen. Nieuwe autowegen, tunnels, bruggen, trambanen, …worden gekoppeld aan een derde Scheldeoeververbinding. De A102 en de R11bis zullen het knooppunt van de E19 en de A12 in Ekeren verbinden met de E313/E34 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk.
Bovendien wil men hieraan een tweede spoorontsluiting voor de Antwerpse haven koppelen.
Volgens Natuurpunt worden deze plannen éénzijdig en zonder vooraf kennis te nemen van de mogelijke gevolgen voor omwonenden, milieu en natuur uitgewerkt. Evenmin werd aangetoond of dit zeer kostelijk project op lange termijn een verkeersoplossend vermogen zal hebben.
Van 15 januari tot 15 februari kan je het kennisgevingsdossier met de plannen voor de A102 en de R11bis inkijken in de betrokken steden en gemeenten. Daarmee zet de Vlaamse Overheid een nieuwe stap in de formele planningsprocedure (plan-MER) voor de aanleg van de twee nieuwe gewestwegen. Alle geïnteresseerde burgers kunnen gedurende een maand het dossier inkijken, aangeven wat er volgens hen extra onderzocht moet worden en op welke manier. Het eigenlijke milieueffectenonderzoek zal later in 2014 opstarten.
Kennisgevingsdossier ook openbaar inkijken in Hove
In september stelde het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid de plannen voor de A102 en de R11bis aan het grote publiek voor met een reizende infomarkt. Ruim 2.300 bezoekers kwamen kijken in Mortsel, Merksem en Wijnegem. De plannen werden intussen gebundeld in een zogenoemd kennisgevingsdossier dat van 15 januari tot 15 februari ter inzage zal liggen bij de dienst MER van de Vlaamse Overheid en in de betrokken steden en gemeenten, dus ook in Hove (bij de dienst ruimtelijke ordening aan het gemeentehuis, open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en op maandagavond van 18 tot 20 uur).
Het kennisgevingsdossier zal ook digitaal beschikbaar zijn op www.mervlaanderen.be en www.poortoost.be.
Je kan je opmerking(en) of voorstellen schriftelijk indienen bij het college van burgemeester en schepenen van Hove, Geelhandlaan 1 of bij de dienst MER van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie.
Natuurpunt vraagt aandacht voor:
- om het gebied Klein-Zwitserland in Mortsel te erkennen als een grote natuurwaarde. Het is de habitat van verschillende diersoorten.
- om de berm van de R-11bis te onderzoeken als foerageergebied en als migratiestrook voor fauna en flora.
- om natuurbeleving en zachte recreatie in kaart te brengen. Dicht bij huis, niet enkel ver weg, want natuur en groen in de nabijheid van mensen, zorgt voor meer geluk, meer rust en een betere gezondheid.
- om de voortzetting van het project ‘Fortengordels rond Antwerpen’ als gordel van groene bakens.
- een inventaris van fauna en flora op Fort 4 in Mortsel en Fort 3 in Borsbeek en een studie om de invloed van de verbindingsweg op de ecologische verbindingsroute voor trekvogels en andere fauna en flora, tussen deze twee forten in kaart te brengen.
- de Koude Beekvallei met Fortloop is een belangrijk foerageergebied voor vleermuizen.
- de Koude Beekvallei is ook een belangrijk rustgebied voor trekvogels in de lente en de herfst. Ook hier vraagt men een studie over de invloed van de verbindingsweg.
Natuurpunt vraagt aan alle inwoners om deze aandachtspunten in hun opmerkingen mee te verwerken.
Natuurpunt Land van Reyen voert zowel online als op papier een petitie inzake de R11bis plannen.
Verdere info op www.landvanreyen.eu