Er was op dinsdagavond 28 januari jl. een goede 80 man afgezakt naar het Lintse gemeentehuis om voor de eigenlijke gemeenteraadszitting gebruik te kunnen maken van het vragenhalfuurtje voor de inwoners. Eén thema stond op de agenda : de mogelijke komst van een helikopterhaven op de voormalige site van Alfacam.

De politie was met twee manschappen aanwezig om eventuele ordeverstoorders tot de orde te roepen, maar moest geen enkele keer optreden, zelfs niemand kwaad bekijken. Het waren allemaal deftige maar bezorgde inwoners. Er zaten ook verschillende Hovenaars en Kontichnaars tussen het publiek.

helikopterhaven LintHet was Bert Luyten, woordvoerder van het buurtkomitee, die met de openingsvraag begon. “Hoe staat het met de milieuvergunning voor de site ? De periode van openbaar onderzoek is afgelopen. Welk vervolg krijgen we ?”.

Burgemeester Harry De Brabandere (N-VA) : “We hebben zo’n 3.000 bezwaarschriften ontvangen, waarvan sommigen meer dan 10 bladzijden lang. De lezing is volop bezig door de bevoegde diensten. De bezwaarschriften van de Milieuinspectie en de Brandweer komen ook binnen. Het Agentschap Natuur en Bos moet nog binnenkomen. De intercommunale Igean verwerkt dit. Het zal nog twee weken duren vooraleer ze hiermee rond zijn. Dan kunnen we een standpunt innemen op basis van de inzichten van de milieudienst. Het zal een verstandige beslissing zijn”.

Gemeenteraadslid en ex-Hovenaar Dirk Sterckx (VLD) stelde : “Er wordt nog gevolgen. Hoe is de toestand nu ? Is er controle ?” Burgemeester : “Een toestel mag wegvliegen. Er staan er nog twee. Zaterdag jl. is er één vertrokken. Op Deurne kunnen ze perfect de vluchten controleren, wie, waar, wanneer. Niemand kan onder de radar wegvliegen.” Een Kontichse dame uit het publiek stelde “dat een aantal oudere mensen de actie niet steunen, omdat ze denken dat bij medisch onheil de helikopter hen naar het hospitaal zal brengen. De helikopter is geen vervanger voor de 100 of het noodnummer 112.”

Bert Luyten : “Lopen er nog andere openbare onderzoeken ?” Burgemeester : “Inderdaad, nog een aantal aanvullingen i.v.m. afbraakwerken van de site Impress.”

Een burger : “Het stuk grond staat op het gewestplan rood ingekleurd. Zware industrie. Kan men dit vervangen in woonzone ?” Burgemeester : “In 1976 stonden de huizen er reeds. De rode zone is gebleven. We kunnen de industriezone omzetten in KMO-zone.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen andere burger : “Kan men geen taksen heffen op helikopters ?” Burgemeester : “Er bestaan verschillende pistes. We hopen dat we dit niet hoeven te gebruiken.”

Opmerking door een burger : “Het bedrijf meent voor 100 % dat ze kunnen blijven. Ze aanzien het tijdelijke voor het definitieve.”

Gemeenteraadslid Hans Vandenbulcke (VB) : “Burgemeester, u bent de laatste maanden twee maal op TV geweest. De eerste keer zei u dat u alles in het werk ging stellen om de milieuvergunning moeilijk te maken. De tweede maal zei u dat u tegen de helikopterhaven in Lint bent. Welk is de mening van het bestuur? Het eerste of het tweede? We vragen duidelijkheid?” Burgemeester : “Ik ben maar 1 maal op ATV geweest, dat kan u nog nakijken op hun site. Ik heb gesteld dat de helikopterhaven geen ‘meerwaarde’ voor Lint heeft. Wat de milieuvergunning betreft, kunnen we niet met een helikopterhaven leven.

De dame uit Kontich Kazerne : “Hebben de drie burgemeesters (Lint, Kontich, Hove) geen invloed ? Ze zijn toch van dezelfde partij N-VA ? Kunnen ze hun krachten dan niet bundelen ?Burgemeester : “Er is een wetgeving waaraan we ons moeten houden.”

 

Firma kan in beroep gaan

De helikopteruitbater kan tegen een eventueel negatief advies van het gemeentebestuur in beroep gaan bij de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen.

geen helihavenBurgemeester : “De firma heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan als ze in orde zijn met de gemeentelijke en gewestelijke wetgeving. Ze kunnen ook alles in orde maken en een nieuwe aanvraag indienen. Dan wordt een volledig nieuwe procedure opgestart met openbaar onderzoek, bezwaarschriften, enz …Dit kan terug 60 dagen duren. Het kan een uitputtingsslag worden. We kunnen hun vergunning intrekken als ze zich niet houden aan de reglementen”.

Om 20.00u. waren alle vragen door het publiek gesteld. De meeste aanwezigen verlieten de zaal en de eigenlijke gemeenteraad – drie agendapunten lang – begon met slechts enkele aanwezige toeschouwers.