Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 diende er zich in onze gemeente een lijst aan genaamd “Fan van Hove”. Hierachter gaan de partijen CD&V en VLD gedeeltelijk schuil. Tijd voor een gesprek met deze mensen.
We ontmoeten Wim Bollaert, voorzitter van CD&V Hove en Thomas De Boe, voorzitter van Open VLD Hove, voor een open gesprek.
* Hoe is “Fan van Hove” ontstaan ?
Thomas : “Bij het begin van het kartel dachten sommigen dat we dit deden uit schrik. Dit is niet het geval. We spraken over een programma en een visie voor Hove. Daar is rond gewerkt. We zochten hiervoor ook partners, onafhankelijke mensen. Iedereen staat consequent achter en voor het programma. Daaraan wordt alles afgetoetst. Wij zijn niet de som van twee partijen. In de toekomst moeten we dit nog meer uitdragen naar de bevolking. Het probleem is : hoe bereik je zoveel mogelijk de mensen ? Het burgemeestersrapport van de krant Het Nieuwsblad heeft uitgewezen dat er in Hove een grote onverschilligheid heerst.”
Wim : “In de toekomst gaan we terug met ‘Fan van Hove’ de wijkwerking uitbouwen. Onze boodschap meer uitdragen naar de mensen. Onze recente nieuwjaarsreceptie was een gezellig samenzijn. We willen authenticiteit terug op de voorgrond zetten. We zijn meer en meer een beweging aan het worden. Dit maakt ons sterk. Met ons kartel hebben we ervoor gezorgd dat er in Hove nog maar vier politieke stromingen zijn. Dit maakt de keuzes voor de inwoners gemakkelijker. Binnenkort zijn er misschien nog maar drie groepen ? ”
* Wat is het politiek gewicht van de VLD? Want in de gemeenteraad hebben jullie geen enkele vertegenwoordiger?
Thomas : “We werken met een coordinatieorgaan waarin alle partijen zitten, samen met de onafhankelijken, de voorzitters van CD&V en VLD met de mandatarissen uit de gemeenteraad en het OCMW. In totaal een 12-tal mensen, waarvan 1/3 van de VLD. Er wordt gesproken vanuit het kartel. Naar de voorliggende dossiers ligt de nadruk op het kartel. De collegialiteit en het democratisch werken staan centraal. Meningsverschillen worden opgelost. Iedere maand is er een bestuursvergadering om de gemeenteraad en de OCMW-raad voor te bereiden, plus een stuk redactieraad en het bespreken van de komende activiteiten. Daarnaast bestaat er nog een apart CD&V en VLD-bestuur. In alles treden we naar buiten als kartel.”
Wim : “Zo geven wij geen ‘CD&V-Direct’ meer uit. Het kartel ‘Fan van Hove’ houdt een engagement naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in. We zien niet direct een gevaar opduiken dat dit zal doen stranden. Onze ruggengraat is ondertussen sterk genoeg. We hebben nu de tijd om dit idee te laten doordringen in het hart en het verstand van de mensen in Hove. We worden nu ook positief ontvangen door de mensen.”
* Hoe zien jullie het huidige gemeentebestuur van Hove?
Wim : “Het was voor ons natuurlijk niet fijn om in de oppositie te belanden. Na één jaar bestuursmeerderheid tussen N-VA-Hove en Ph7 is er reeds veel gebeurd. Er was het geval van de wisselmeerderheid in de gemeenteraad, de meerjarenbegroting die mee werd weggestemd door de bestuurspartij Ph7. Onze ideeën worden door de meerderheid gerecycleerd, zonder dat ze dat willen toegeven. De bestuursmeerderheid heeft het duidelijk moeilijk. Het is een kwestie van willen maar niet kunnen. Binnen de bestuursploeg is er weinig collegialiteit. Het eigen belang primeert. Een aantal mensen kunnen niet meer samen door dezelfde deur. Uiteindelijk is het jaar 2013 een verloren jaar voor Hove geworden. Wij hebben ons de eerste negen maanden van de nieuwe bestuursploeg ingehouden. We hebben pas onze eerste folder in oktober 2013 uitgebracht.”
Thomas : “Alle twee, N-VA en Ph7, zijn het politieke beginnelingen. Ph7 zat van 2007 tot 2012 reeds in de gemeenteraad met vier leden in de oppositie, maar heeft er weinig of niets gedaan. Ze schoten toen zelfs op de andere oppositiepartijen. Ze hebben geen enkele bestuurservaring. Als men aan de macht is, moet men ambitieus durven zijn. Alles moet draaien in een sfeer van enthousiasme, positiviteit, collegialiteit. We zien er niets van in Hove. Alles is heel negatief. Er is geen ambitie. We zien geen grote visie op Hove. Waar is de vernieuwing ? Wij zien die positiviteit alvast niet. De meerderheid zit er met een arrogantie bi,j net alsof ze al 10 jaar aan het bewind zijn. Ieder punt op de agenda van de gemeenteraad wordt door het toezicht teruggestuurd voor verbetering. Er is geen beleidsplan, zie als voorbeeld de BBC (Bestuurs- en Beleidscyclus), het meerjarenplan en de financiële uitwerking van deze plannen.
Vandaag zit Hove op een scharniermoment. De fusies van gemeenten duiken terug op. Gaat Hove opgeslorpt worden door het Antwerpse stadsgewest ? Of blijven we onafhankelijk ? We zien geen actie van de Hovese bestuursmeerderheid hierrond. Er verschijnen terug nieuwe verkavelingen in Hove. Wordt de gemeente Hove onder dit bestuur volledig volgebouwd ? We hebben een financieel sobere en vooruitziende bestuursmeerderheid nodig die Hove leefbaar kan houden. Want Hove heeft relatief gezien rijkere inwoners en de inkomsten van de gemeente komen enkel via de roerende voorheffing en de personenbelasting.”
We stellen vast dat er vandaag nog steeds op de webstek van Ph7 een aantal directe aanvallen staan op de N-VA en op de persoon van de burgemeester. Die wekelijkse vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen moeten alvast in geen leuke sfeer doorgaan.
* Het huidige gemeentebestuur zegt dat ze “veel lijken in de kasten” heeft gevonden, afkomstig van haar voorgangers, gedeeltelijk dus van jullie?
Thomas : “Er liggen geen lijken in de kast. Dit is de klassieke bliksemafleider. Het botert gewoon niet in de nieuwe meerderheid van N-VA en Ph7. Hove scoort goed op schuldengraad. Deze uitwerking loopt over jaren heen. De nieuwe meerderheid wordt nu geconfronteerd met beslissingen uit het verleden die hun plannen gedeeltelijk beknotten. Ph7 is alles wat je wilt dat ze zijn. Ze proberen bij iedereen goed te staan. Zelf hebben ze geen ideologie. Ze willen op voorhand weten of de maatregel populair is of niet. Ze gebruiken ‘trucken van de foor’ die de traditionele partijen nooit zouden gebruiken. Ze manipuleren vaak gewone mensen. Onlangs nog de oudstrijders. In discussies geven ze altijd een technisch antwoord. Ze gebruiken enkele stopwoordjes als ‘inspraak’ en ‘participatie’, maar zelf laten ze de Hovenaars nooit aan het woord. Tegen de oppositie zeggen ze dan ‘jullie hebben de verkiezingsuitslag nog niet verteerd’. Dit is niet waar. Een week na de gemeenteraadsverkiezingen hadden wij alles reeds verteerd en hebben de zaken terug op punt gezet voor de Hovenaars.”
Wim : “Door dit non-beleid van de meerderheid dreigt deze bestuursperiode een verloren periode van zeker 10 jaren te worden. Want na deze bestuursperiode in 2018 zijn er zeker nog enkele jaren nodig om puin te ruimen. We merken ook de totale afwezigheid van Ph7 in de gemeentelijke raden : jeugdraad, sportraad, cultuurraad. Ze zijn bijna altijd afwezig en hebben daarbij nog eens een gebrekkige dossierkennis. Ph7 zit er enkel maar bij voor de postjes. Dit is het spijtige van heel het verhaal.”
De duistere kantjes van …
Verder hadden we het ook nog over ’een bepaalde vorm van ingebakken agressiviteit vanwege de top van Ph7’. Zowel de heer De Boe als ondergetekende hebben – onafhankelijk van elkaar – de jongste tijd al wat aanvaringen gehad met één bepaald persoon binnen de Ph7-top, die op het randje van het gewelddadige balanceerde. Met ondergetekende is het niet tot een fysieke confrontatie gekomen, omdat de betrokkene niet zeker was van zijn stuk. Hij zou misschien meer slagen krijgen dan dat hij er zelf uitdeelt.
Recent bevestigde een derde onafhankelijke persoon ook dit feit.
“Inspraak en participatie ???” …
Hove en de Hovenaars verdienen alvast beter dan bedreigingen met fysiek geweld !