De vzw Curieus organiseert op zondag 27 april e.k. een tentoonstelling over armoede in O.C. “De Markgraaf” aan de Kapelstraat 8 in Hove. Open van 10 tot 15.00u. Gratis toegang.
In de negentiende eeuw, de eeuw van ongebreidelde industrialisatie, maakte armoede bijna vanzelfsprekend deel uit van het dagelijks leven van velen. Ongeschoolde arbeiders en dagloners werkten zich uit de naad voor een hongerloon en moesten zich schikken naar de willekeur van hun patroons. Hun voeding was zeer eenzijdig, ze woonden dikwijls in krotten, hadden geen sanitair en vakantie bestond gewoon niet. Er was geen enkele vorm van sociale zekerheid zodat elke persoonlijke tegenslag (ontslag, ziekte, overlijden, brand), misoogsten of economische recessie grote problemen veroorzaakte.
Noodgedwongen werkten die arbeiders allerlei strategieën uit om te overleven. Ze lieten hun kinderen mee uit werken gaan of migreerden naar betere oorden. Sommigen vluchtten in de drank. En er was natuurlijk de burgerlijke liefdadigheid.
Maar rond het midden van de negentiende eeuw gingen de arbeiders zich meer en meer verenigen. Ze richtten mutualiteiten, coöperaties en vakbonden op om elkaar te helpen en legden zo de grondslag van een systeem van collectieve solidariteit. Ook eisten ze betere lonen en werkomstandigheden. Onder impuls van de socialistische arbeidersbeweging werd daarnaast de politieke eis voor algemeen stemrecht gesteld zodat ze hun eigen vertegenwoordigers in het parlement konden kiezen.
Aan de hand van de zeer rijke collectie van Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging (Amsab-ISG) wordt dit verhaal van overleven en tegenmacht verbeeld. Een verhaal dat wordt doorgetrokken tot vandaag, want ook in onze huidige welvaartstaat vallen mensen door de mazen van het net. En blijven armen niet bij de pakken zitten.