Op de Hovese gemeenteraad van eind april jl. interpelleerde raadslid en gewezen schepen Jos Peeters (CD&V) “over de stand van zaken i.v.m. de invulling en verbeteracties na de heraanleg van de dorpskern in opvolging van de eerdere enquete en de door het college als relevant weerhouden aandachtspunten”. In mensentaal : na de uitvoering van de herprofileringswerken in het gemeentecentrum organiseerde het nieuwe gemeentebestuur een bevraging bij een representatieve staal van de Hovese bevolking (400 man) over het resultaat van de uitgevoerde werken. Dit onderzoek is ondertussen af en de resultaten zijn ook bekend. Het nieuwe gemeentebestuur gaat bekijken wat de aandachtspunten van de mensen zijn op het verkeersveiligheidsvlak. Eventueel komen er nieuwe ingrepen (hangt af van het prijskaartje). Jos Peeters : “Hoe zit het met de verkeerscel ? Welke zaken werden geformuleerd ? De verbeterpunten ? In bespreking? In uitwerking ? Komt er nog overleg in de gemeenteraad ? Is er nog discussie mogelijk? Timing? aanpak?”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) pakte ineens uit met de ongevallenstatistieken in de Kapelstraat.
“Aantal ongevallen per jaar :
Jaar aantal
2005 5
2006 4
2007 7
2008 12
2009 12
2010 6
2011 6
2012 17 is na de werken
2013 4
De nieuwe verkeersconstructie in het gemeentecentrum werkt niet ongevalverminderend. Het aantal ongevallen is verlaagd door een extern gebeuren, nl. de flitscamera’s. De probleemstelling ligt in de Kapelstraat met het gemengd verkeer. De fietssuggestiestrook wordt door 62 % van de respondenten als gevaarlijk aanzien. Het uiterlijke van het nieuwe gemeentecentrum vinden de meeste mensen wel geslaagd.
Het kruispunt Geelhandlaan-Kapelstraat zorgt ook voor problemen. Wat kunnen we eraan doen ? is een veelgestelde vraag. In de verkeerscel is iedereen hierover overvraagd. De mogelijke oplossingen zijn het aanbrengen van een rode slemlaag. Voor de gemeentelijke technische dienst is dit geen optie. Aparte fietspaden zijn moeilijker en duurder. De lijnen hertekenen. Het zijn allemaal vragen die open liggen. Als besluit zullen we een extern studiebureau aanstellen. Dit is niet makkelijk te vinden. We moeten op zoek gaan naar een bureau dat zich 100 % toegelegd op de verkeersproblematiek. We hebben er nog geen gevonden. De diensten staan in functie van de zoekresultaten.
Rond de kerk zullen we de betonnen blokken vervangen door arduinen kegels (bollen). De bestelling is gaande. De eigen diensten zullen ze plaatsen. De streefdatum is eind augustus, voor de braderij moeten ze er staan. We zullen ook buxus aanplanten” aldus de burgemeester.
Raadslid Anne Van Put (HB) wilde weten “of het gemeentebestuur een eigen voorstel heeft ? Een fietspad ?”.
Koen Volckaerts : “Onze voorkeur gaat uit naar een eigen fietspad in de Kapelstraat. Lees hierover het ‘Vademecum i.v.m. fietsvoorzieningen’ en je weet genoeg.”
Jos Peeters : “Kunnen we nog dingen in debat brengen op de gemeenteraad ?”. Volckaerts : “We zullen eerst zien wat er komt. Dan houden we samen een kleine werkvergadering en zien wat de mogelijkheden zijn. In de praktijk worden er in Hove al alternatieve wegen gebruikt om het gemeentecentrum te vermijden.”
Commentaar : het nieuwe gemeentebestuur zal volgens deze inzichten ook de oppositie laten meespreken in de gedeeltelijke verbetering van het vernieuwde gemeentecentrum. Tijdens het vorige groen-linkse gemeentebestuur van Hove Beweegt en CD&V was dit niet het geval. Daar besteedde het gemeentebestuur het dossier van de heraanleg van het gemeentecentrum uit aan een studiebureau van het Antwerpse zuid (ons-kent-ons) en deze plannen werden meerderheid tegen oppositie erdoor gedrukt in de Hovese gemeenteraad.
Mensen die terechte kritiek hadden – zie de vele verkeersongevallen – werden door groen-links afgeschilderd als achterlijken, primitieven, populisten … om geen krachtiger termen te moeten gebruiken.
Spijtig genoeg kan men de extra kosten voor de verbeteringswerken niet persoonlijk verhalen op de vroegere groen-linkse en CD&V-gemeentebestuurders.