De Edegemse N-VA-afdeling hield afgelopen zondag aan de Elsdonk een meeting voor de partijaanhangers. Het feit dat er uit Edegem twee N-VA verkiezingskandidaten zijn (minister Philippe Muyters Vlaams en burgemeester Koen Metsu federaal) was de moeite om eens te sfeer te gaan snuiven. Er waren een goede honderd aanwezigen, waarvan nog ettelijke kandidaten uit de Antwerpse zuidrand.
Eerst kwam burgemeester Koen Metsu aan het woord die het had over de gemeentebegroting en het financieel meerjarenplan tot 2018. Hiertegen liep er een klacht vanwege de huidige oppositie (vorige burgemeester) bij de provinciegouverneur. Het gaat over een groot bedrag van 5.000.000 euro dat ter discussie staat. Als Gazet van Hove gaan we ons niet bezighouden met de interne problemen van onze westelijke buren, want onze gemeente Hove noch haar inwoners zijn betrokken partij. Vervolgens kwam Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke ordening en Sport Philippe Muyters aan het woord. Hij zei dat hij sedert dag één van zijn intrede in de politiek, begin juli 2009, een “zwart boekje” bijhoudt, waarin hij alles neerschrijft wat er per dag gebeurde. Niets hiervan deelde hij ooit met de pers. GvH is de eerste die hierover iets uitbrengt !
Wat kwamen we zoal te weten ?
* Philippe Muyters werkte voorheen voor VOKA, de koepel van Vlaamse ondernemers en de Kamers van Koophandel. Hij werd begin juli 2009 gebeld door een N-VA-topper met de vraag of hij geen minister in de Vlaamse regering wilde worden ? Philippe Muyters was geen kandidaat geweest bij de vorige Vlaamse en Europese verkiezingen van 2009. Binnen de 24 uur moest hij een antwoord geven. Uiteindelijk hapte hij toe. Bij de machtsoverdracht met de vroegere minister Dirk Van Mechelen (VLD) vroeg men Muyters om al zijn nieuwe raadgevers mee te brengen. Maar hij had er nog geen. Hij zat alleen in dat grote gebouw van drie verdiepingen en moest nog een volledig kabinet samenstellen. Op zijn telefooncentrale stond enkel een antwoordapparaat.
* Vele media zijn enkel op zoek naar sensatie. Zo ook bij zijn openlijke rekenfout in het Vlaams parlement. Hij heeft er nadien ook goed moeten mee lachen.
* Tijdens zijn ministerperiode opende Muyters 269 sportinfrastructuurwerken. Dit is er gemiddeld één per week. * Toen hij naar de Olympische Spelen in London (2012) ging, was hij nog maar pas uitgestapt uit de TGV-trein of hij werd al voorgesteld aan een Engelse liason-officer die hem gedurende heel zijn aanwezigheid op de Spelen moest vergezellen en er voor zorgen dat hij niets te kort kwam (eten en frisdrankjes …). Hij heeft het er dan ook eens goed van genomen …
* De Paralympics – de Olympische spelen voor mensen met een beperking – was zeer aangrijpend. Mensen met een beperking geven zich 100% om toch te kunnen meespelen en een medaille te behalen. Minister Muyters mocht enkele winnaars de medaille overhandigen.
* Als minister Muyters met zijn vrouw op reis gaat in Nederland of Frankrijk, is de kans groot dat hij permanent wordt aangesproken door Vlaamse toeristen die er ook rondhangen en met hem op de foto willen.
* De gezamenlijke oppositie in het Vlaamse parlement (O-VLD, LDD, Groen en VB) kwamen geregeld samen om minister Muyters er intellectueel onderuit te halen in allerhande dossiers. Ze zijn er nooit in gelukt.
* In de commissie Ruimtelijke Ordening kwam het omstreden klooster van Opgrimbie (Limburg) ter sprake. Voormalig koning Boudewijn deed er alles aan om het Milieu Effecten Rapport (MER) voor dit klooster legaal te laten verklaren. Mercedes Van Volcem (VLD) viel minister Muyters hierover aan in de plenaire vergadering. Maar de vorige minister Dirk Van Mechelen (VLD) gaf zelf hiervoor de toestemming. In de plenaire vergadering verontschuldigde Van Mechelen zich en zei dat het MER door hem werd afgeleverd op “Goede Vrijdag”.
* Bas Luyten, de vriend van de omstreden N-VA senatrice en dokteres Kim Geybels, zorgde voor een lek naar de pers van interne N-VA documenten waarin sommige anderen in de Vlaamse regering werden afgeschilderd als onderontwikkelden. Dit bracht een storm van protest in de media en het Vlaamse parlement tot stand. Nadien stuurde Luyten een e-mail naar Muyters met zijn verontschuldigingen voor het voorval.
* Ieder jaar is er een privé uitstap van de leden van de Vlaamse regering met partner/vriend (m/v) waar er eens duchtig gegeten wordt en het er losser aan toe gaat. Minister Hilde Crevits vond dat minister Muyters nogal erg op Julio Iglesias trekt en dat hij dan maar eens een liedjesoptreden moest verzorgen. Aldus geschiedde. Het werd een “zwaar fuifje van de Vlaamse regeringsleden met het aanwezige barpersoneel”. Het weekblad Story zou dit meer moeten uitspitten. Zij zijn gespecialiseerd in die zaken !
* Vlamingen en Walen leven effectief op een andere planeet. In zijn beginjaren had minister Muyters veel contact met de genaamde Elio Di Rupo, toen minister voor werk in de Waalse regering. Muyters vroeg aan Di Rupo “om alles ervoor te doen omdat werklozen effectief naar werk zouden zoeken en er ook vinden”. Dit vond Di Rupo erover, men mocht dit de werklozen niet aandoen. De hangmat van de werkloosheid moest blijven bestaan.
* Zou minister Muyters zijn mandaat in een volgende Vlaamse regering willen verlengen ? Hij heeft deze ministerjob graag gedaan. Met veel goesting. Maar de kiezer beslist uiteindelijk. Komt de N-VA na de verkiezingen mee aan zet ? Welke ministerposten zijn er voor de N-VA weggelegd ? Welke kandidaten zijn hiervoor beschikbaar ? Hij wil het zeker terug doen. Maar eerst wil hij alles inzetten op de verkiezingen van 25 mei e.k. Alvast het bewijs dat minister Philippe Muyters – evenals elke andere minister in eender welke regering – heel wat (pittige) anekdotes kan vertellen over de interne werking. Hij moet alvast eens gaan spreken met een uitgever. In Hove kennen we een goed adres !