Voor gebruik in de leeshoek werden vier iPads aangekocht. Als eerste project wordt een digitaal kranten- en tijdschriftenaanbod aangeboden.
Bij nieuwe technische snufjes denken we dikwijls vooral aan jongeren. Maar de tablet zou wel eens een uitzondering op de regel kunnen zijn. Verschillende onderzoeken en toepassingen illustreren immers dat een tablet ook een ideale tool is voor senioren.
Ondanks ons grotendeels gedigitaliseerde leven, geven de meeste mensen aan dat ze een boek toch liever op papier lezen dan op een tablet. Onderzoekers van de universiteiten van Mainz, Göttingen en Marburg (D) gingen na of het effectief minder cognitieve moeite kost om te lezen op papier of dat de digitale drager in de vorm van een tablet tegengewicht kan bieden. Qua tekstbegrip was er bij geen van beide groepen een verschil tussen de dragers te merken. Maar er was wel een verschil op het vlak van vlotheid. Vooraf gaven de meeste proefpersonen aan dat ze het prettiger vonden om teksten op papier te lezen. Maar wat bleek ? Bij de jongvolwassenen maakte de drager geen enkel verschil. Bij de senioren was er echter een significant verschil merkbaar. Zij lazen vlotter van een tablet. De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat de tekst beter leesbaar is door het contrast tussen de letters en het verlichte scherm van de tablet die werd gebruikt (een iPad 2 op de meest heldere stand). Met het ouder worden is het moeilijker om contrasten te onderscheiden en duurt het dus langer om een gewone pagina te lezen. Het helpt dan om wat extra contrast toe te voegen.
Wat zijn de voordelen van een tablet ? Het is licht en eenvoudig om mee te nemen, de knoppen zijn vrij groot en herkenbaar: geen uitgebreide menu’s, enkel wat je nodig hebt, het toestel is eenvoudig in gebruik: je moet niet veel over computers weten om er gemakkelijk mee te kunnen werken.
Gopress
Met dit resultaat voor ogen kon de Hovese bib natuurlijk niet achterblijven. Voor gebruik in de leeshoek werden er vier iPads aangekocht. Als eerste project wordt Gopress voor bibliotheken aangeboden, een digitaal kranten- en tijdschriftenaanbod voor de gebruikers van de bibliotheek. Het omvat twee formules : de Gopress Krantenkiosk en het Gopress Krantenarchief.
De Krantenkiosk biedt de dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen digitaal aan via een visueel aantrekkelijke online krantenkiosk. Je kan dus de krant van de laatste week tot en met vandaag lezen, ook Knack en Trends en de Franstalige versie ervan. Bij sommige kranten kan je zelfs de juiste regionale editie aanduiden. Deze publicaties kunnen enkel binnen de muren van de bib worden gelezen. Je kan deze Krantenkiosk bereiken in het internetlokaal via de pc’s en in de leeshoek via de nieuw aangekochte iPads. Je kan in de bib via het draadloos netwerk (wifi) ook met je eigen laptop, tablet of smartphone op de Krantenkiosk.
Het Gopress Krantenarchief geeft bibliotheekbezoekers een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikelen. In het krantenarchief verschijnen nieuwe artikels met twee publicatiedagen vertraging. Dit Krantenarchief kan je raadplegen op de pc’s in het internetlokaal vermits daar de nodige faciliteiten aanwezig zijn om bestanden op te slaan (op een USB-stick) en om de resultaten af te drukken. Printen vanuit de iPads wordt voorlopig (nog) niet aangeboden.
De handleiding voor het gebruik van Gopress ligt bij de pc’s en de iPads en de bibmedewerkers zullen, zoals altijd, bij problemen of vragen graag de nodige ondersteuning bieden.
E-boeken
Deze Gopress voor bibliotheken is dus het eerste project. In het najaar zet de Hovese bib een volgende stap in de digitale wereld. Op dat ogenblijk wordt met een proefperiode in het gebruik en ontlenen van e-boeken gestart. Deze e-boeken kan je dan zowel thuis als in de bibliotheek lezen. In het najaar plant men een ontmoetings-/opleidingsmoment over het gebruik van e-books en tablets.
Wil je meer weten over e-boeken in de bib en de lees-app? Nieuwsgierig naar de e-boekencollectie?
Surf naar http://e-boeken.bibliotheek.be/