De laatste Hovese gemeenteraad van maandag 26 mei jl. – één dag na de “moeder-aller-verkiezingen” – was op een half uurtje afgelopen. Er stonden vnl. punten op de agenda die te maken hadden met de toekomstige jaarvergaderingen van de intercommunales waar onze gemeente bij betrokken is. Op zich niet erg spectaculairs. Alles werd unaniem aangenomen door de aanwezige gemeenteraadsleden, meerderheid en oppositie samen als dikke vrienden.
Maar de ontknoping kwam op het einde ! Raadslid Anne Van Put (groen-links) vroeg “hoe het kwam dat de gemeenteraadsleden sedert april jl. geen verslagen meer hebben gekregen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen ? Hiermee kunnen we het beleid permanent volgen”. Gemeentesecretaris Luc Vanrusselt antwoordde “dat dit te maken heeft met het feit dat de persoon die dit opvolgde enkele weken met vakantie was en deze periode nu moet bijbenen”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) stelde nadien “dat de gemeente Hove de regenboogvlag tegen de homofobie heeft uitgehangen en badges heeft uitgedeeld aan alle gemeenteraadsleden om op te steken, maar dat die niet gedragen worden door hen die er het hardst om riepen” (steek naar groen-links). Volgens raadslid Hilde Vandriessche (groen-links) “droeg onze fractie die badges vorige gemeenteraad”. Vandaag dus niet meer. Het probleem is uit de wereld !? Welk is de volgende modegrill van groen-links of eender welke pipo die zich eens goedkoop wil laten opmerken ? Raadslid Anne Van Put (groen-links) was nu erg gepikeerd en stelde “dat het een schande is dat de raad wordt samengeroepen en reeds na een half uur voorbij is”. Hiervoor trekt zij – en alle andere gemeenteraadsleden – zo’n 100 euro presentiegeld. Niet slecht voor een half uurtje passief stoelzitten zonder enig persoonlijk initiatief te nemen ! Het viel inderdaad op dat de gemeenteraadsleden van de oppositie deze gemeenteraadszitting geen enkele eigen ontwikkelde interpellatie indienden, terwijl de gemeente Hove een levend organisme is van 8.200 zielen en er altijd wel ergens iets scheefs zit in de gemeente of er een feit de moeite is om er een vraag over te stellen. Of zaten de verkiezingsuitslagen van een dag eerder er voor iets tussen ? Durfde men geen interpellatie houden – vragen moeten een week op voorhand ingediend worden – omdat men schrik had van de nationale verkiezingsuitslag ? De N-VA steeg in Hove naar 44 %, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 blokte de Vlaams-nationalisten af op 29,5 %. Een winst van 15 % op 1,5 jaar tijd. Gemeenteraadsverkiezingen en nationale verkiezingen kan men natuurlijk niet vergelijken, maar stel u eens voor dat groen-links een forse klim zo maken in Hove, de vuurrode tam-tams zouden wekenlang trommelen … en iedereen zou het geweten hebben ! De huidige gemeenteraadsleden kunnen misschien eens in het archief duiken om inspiratie op te doen en gaan kijken naar de verslagen van de vorige legislatuur 2007-2012. Daar duurde een gemeenteraad minstens tot 22.00u. want het toenmalige Vlaams Kartel voerde er van de eerste gemeenteraad in januari 2007 tot de laatste in december 2012 een permanente guerilla-oorlog tegen het toenmalige groen-linkse en CD&V-gemeentebestuur. Het resultaat was dan ook dat groen-links en CD&V in oktober 2012 een zware nederlaag leden en konden verhuizen naar de oppositiebanken.
Of zijn de Hovese groen-linksen bobo’s die in een mooi residentieel pand wonen en wel “links kunnen lullen, maar snel rechts hun zakken vullen” ?