www.doorbraak.be – door Theo Lansloot.
Het lijkt er steeds meer op dat Moskou doende is zijn banden met vooral extreemrechtse anti-EU-partijen aan te halen en uit te bouwen.
Oostenrijk
De leider van de als uiterst rechts beschouwde Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), Heinz-Christian Strache nam onlangs deel aan een seminarie in Moskou onder het motto ‘Ways of overcoming the crisis of confidence in Europe’. De Russische buitenlandminister Sergei Lavrow zat het seminar voor . Een van de deelnemers was de Russische EU-ambassadeur, Vladimir Chizhov.
Nadien verschenen op Straches facebookpagina foto’s van hemzelf tijdens het seminarie en uitlatingen als : ‘An end to the Nato-EU economic war and sanctions against Russia ‘ en ‘We need and want no new walls in Europe !’.
Daarop uitte de sociaaldemocratische SPÖ twijfels over de onafhankelijkheid van de FPÖ ten opzichte van Moskou.
De FPÖ-voorzitter reageerde op 25 november met een verklaring waarin hij de neutraliteit van zijn partij onderstreepte en beklemtoonde dat die voor haar pro-Russische gezindheid helemaal geen financiële steun van Rusland ontvangt.
Dat niet alleen de FPÖ maar ook vele andere Oostenrijkse politici afstand nemen van de scherpere sancties tegen Rusland die met name de Duitse bondskanselier Merkel voorstaat, heeft duidelijk economische redenen. Veel Oostenrijkse bedrijven zijn voor hun omzet en winst afhankelijk van Rusland en Centraal- en Oost-Europa. De Oostenrijkse Raiffeisenbank bijvoorbeeld haalt een groot deel van haar winst uit Rusland. Oostenrijk heeft traditioneel goede banden met Rusland. Tijdens de Koude Oorlog bleef Oostenrijk neutraal en is zelfs vandaag nog geen lid van de NAVO.
Door die lange en goede economische relaties met Rusland lijdt de Oostenrijkse economierelatief veel onder de sancties van en tegen Rusland. Zo is de werkloosheid er duidelijk groter geworden sedert de toegenomen spanningen tussen de EU en Rusland en de EU Rusland sancties heeft opgelegd.
Wat ongetwijfeld ook een belangrijke rol speelt, is de afhankelijkheid van het Russische gas. Van al het gas dat Oostenrijk jaarlijks verbruikt, komt tussen 60 en 80 procent uit Rusland.
Duitsland
Op 24 november 2014 beschuldigde de Duitse sensatiekrant Bild Rusland ervan de anti-EU-partij Alternative für Deutschland (AfD) goud beneden de marktwaarde te verkopen. AfD heeft dit ontkend.
Bild meldde ook dat een vriend van Poetin, Vladimir Yakunin, tijdens het weekend van 22-23 november in Hotel Maritim in Berlijn een conferentie ‘Vrienden van Rusland’ had georganiseerd, waarop een oprichter van AfD, Alexander Gauland, aanwezig was alsmede Egon Bahr van de SPD die in de regerende coalitie zit, en twee topmannen van de neonazipartij NPD.
Frankrijk
Marine Le Pen, voorzitter van het Front National, is er niet in geslaagd in het Europees Parlement een eigen fractie op te richten. Haar partij leed daardoor een financiële aderlating. Zij leende daarom 9 miljoen euro van de First Czech-Russian Bank die banden heeft met het Kremlin.
Op 29 november 2014 raakte bekend dat ook haar vader, Jean – Marie Le Pen, van een Russische staatsbank 2 miljoen euro had geleend via zijn ‘Cotelet’ genaamde minibank. Jean -Marie Le Pen is erevoorzitter van het ‘Front National‘ en lid van het Europees Parlement.
Europees Parlement (EP)
In het Europees Parlement brengen vertegenwoordigers van een aantal vooral uiterst rechtse partijen uit verschillende lidstaten, geregeld kritiek uit op de Europese integratie, verdedigen het Russische optreden in Oekraïne en stemmen tegen anti -Russische resoluties.
Extreemrechtse partijen uit Bulgarije, Frankrijk, Hongarije, en Letland zonden waarnemers naar de separatistische ‘referenda’ en ‘verkiezingen’ in de door Rusland bezette Krim en de inmiddels zelf uitgeroepen Donetsk-republiek. ‘Forza Italia‘, ‘Lega Nord‘ en het Vlaams Belang deden dat ook, evenals uiterst linkse partijen : Die Linke uit de Duitse Bondsrepubliek, en KKK uit Griekenland.