Begin december jl. staken militanten van de N-VA Hove een infofolder in alle Hovese brievenbussen waarin een kort artikeltje stond over mogelijke toekomstperspectieven voor het Hovese gemeentehuis.
Lees de bewuste paragraaf van het artikel hier mee :
“Hoe kan de gemeente voor een betere dienstverlening zorgen ?
…/…
Dienstverlening is geen synoniem voor gebouwen. Deze gedachte moet nog bij vele beleidsmakers doordringen. Maar zonder een huisvesting kan er niet gewerkt worden. De N-VA is daarom voorstander van een doorgedreven integratie, met het samenbrengen van alle diensten. In de huidige context is dit niet mogelijk. Ons gemeentehuis is straks 200 jaar oud, hopeloos verouderd en te klein om alle ddiensten een plaats te bieden. Welke oplossing stellen wij voor ? Parallel met de volledige integratie van het OCMW in de gemeente en een hertekende
organisatie van de diensten willen wij een uitbouw van het verouderde kasteel door middel van een moderne transparante achterbouw, naar analogie van het Vlaams Parlement .
Daarmee halen wij volgende troeven in huis :
• We leveren alle diensten op één plek. Sociale en burgerzaken, OCMW, zelfs politie wordt overwogen.
De technische dienst en financiële dienst zijn op één plek bereikbaar met alle moderne faciliteiten en optimale toegankelijkheid voor mindervaliden. De burger kan voor al zijn problemen op één plek terecht.
• De energie-efficiëntie wordt opgedreven, naar de normen van vandaag.
• De veiligheid (vooral de brandveiligheid) van ambtenaar en bezoeker wordt eindelijk verhoogd naar de normen van vandaag.
• Voor ons staat de burger centraal. Vandaar voorzien we mogelijkheden om elke burger in een aparte ruimte te woord te staan zodat de privacy geheel gerespecteerd wordt, wat in de huidige situatie niet altijd echt optimaal is.
• We streven er met deze integratie naar dat de burger maximaal eenmaal langs moet komen voor het krijgen van documenten.
• Tevens wordt er een degelijke raadzaal gemaakt, multifunctioneel en dus ook voor andere vergaderingen. In functie van intergemeentelijke samenwerking zullen er meer vergaderingen met meer medespelers gehouden worden.
• En in dit kader kan het historische gebouw terug meer tot zijn recht komen en gebruikt worden voor officiële gelegenheden zoals huwelijken, ontvangsten enzovoort. De huidige metalen schuine oprit voor mindervaliden kan daardoor ook verdwijnen.
Dat gaat inderdaad geld kosten. Alle infrastructuurwerken (vergeten we het zwembad niet) kosten geld. Door de efficiëntie te verhogen kunnen we de dagelijkse werking goedkoper maken. De vrijgekomen ruimtes kunnen verkocht of – liever nog – verhuurd worden zodat er een zeker terugverdieneffect komt.
Ondanks deze financiële inspanningen op langere termijn, voorzien we in de loop van de tweede helft van de legislatuur een vermindering van de onroerende voorheffing. We willen op alle gebied woord houden. Wij koesteren zowel economie, ecologie, veiligheid en welzijn. www.n-va.be/hove .”
Vragen op de gemeenteraad
Dit artikel kreeg natuurlijk zijn verder gevolg op de laatste Hovese gemeenteraad met een vraag van raadslid Filip Lecoutre (CD&V). “Zal het Hovese gemeentehuis in de toekomst zich bevinden in De Markgraaf, aan de Paul van Ostaijenlaan of op de huidige site ? Welke richting gaat het uit ? Is dit kasteel beschermd ? Kan men hier zomaar wijzigingen doorvoeren ?” wilde hij weten.
Gemeentesecretaris Luc Vanrusselt mocht de spits afbijten : “ In 2013 is dit reeds in het College van Burgemeester en schepenen besproken. Het werd naar een administratieve werkgroep doorgestuurd. In het najaar 2013 was er een eerste bespreking, in februari 2014 een tweede bespreking. Er werd een oplijsting van alle gebouwen gemaakt. In maart 2014 is dit op het diensthoofdenoverleg besproken. Ook binnen het OCMW werd dit gelijktijdig gedaan. In mei jl. werden de verslagen verzameld. In september 2014 werd er teruggekoppeld naar het schepencollege. In het budget 2015 is er hiervoor 50.000 euro ingeschreven voor een haalbaarheidsstudie. Een externe maakt een kant-en-klaar pakket. De kantoren in het huidige gemeentehuis zijn niet klantvriendelijk. De inplanting van de kantoren is ook niet goed voor de interne communicatie. Deze meningen kwamen uit de projectgroep naar voren.”
Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vulde aan : “Het huidige gebouw is niet klantvriendelijk. Na twee jaar heb ik het gevoel hier op een eiland te zitten. Het teamwerk behoort tot het beleid. We gaan in ieder geval hier geen parlement bouwen. Het gebouw zou kunnen verfraaid worden. Volgens een studie van 1998 staat dit gebouw nog stevig op zijn grondvesten. Dit document is een interne visie.”
Groen-links raadslid Anne Van Put vroeg om “dit misschien eens te bespreken in een commissie ?”. Volgens raadslid Katia Devriendt (Ph7) “moeten we eerst kijken naar wat haalbaar is en pas dan een standpunt bepalen.”