In de nacht van vrijdag 26  op zaterdag 27 december is het beginnen sneeuwen in onze regio. Op zaterdag 27/12 viel er ook nog voldoende sneeuw tijdens de dag. De komende dagen kan er nog wat sneeuw vallen. Let alvast op als je met de wagen op stap gaat.

Deze sneeuwtoestanden geven misschien een aantal idyllische beelden, maar het vraagt ook een zeker inzet van de bevolking.

Auto’s

Wagens die ’s nachts op straat buiten staan geef je best een deken over de motorkap. Kwestie van ’s morgensvroeg niet met een bevroren motor te zitten en uren moeten wachten tot de wegenwachter opduikt die nu extra overuren moet kloppen.

P1040291

Dieren

Denk ook aan de dieren uit je leefomgeving. Alle vee staan ’s nachts best op stal.

Denk ook aan de vogels en geeft hen wat eten in de vorm van brood, vetbollen, enz …

De Noordvink vogeltentoonstelling
geef de vogels wat eten …

Let op bij sneeuw en ijzel en maak het voetpad vrij

Tijdens winterse weersomstandigheden zijn alle overheidsdiensten druk in de weer om de wegen sneeuw- en ijzelvrij te maken en te houden. Dit gebeurt hoofdzakelijk door het vegen van de straten en fietspaden en het strooien van zout. Ook het gemeentebestuur van Hove stelt bij sneeuw en ijzel alles in het werk om de belangrijkste wegen veilig te maken. Aan de inwoners wordt gevraagd om ook hun steentje bij te dragen en voetpaden sneeuw- en ijsvrij te houden.

De verantwoordelijkheid voor de sneeuw- en ijzelbestrijding ligt bij de technische dienst. De grote zoutstrooier wordt gebruikt om de openbare wegen sneeuw- en ijzelvrij te maken. Prioriteit wordt gegeven aan bruggen, invalswegen en bus- en schoolroutes.  In straten met zeer weinig of weinig verkeer heeft het geen zin om over te gaan tot het strooien van dooizouten. Deze zijn enkel effectief als er een voldoende menging gebeurt van de neerslag met het zout. Dit kan enkel door verkeer.

Het strooien van de gewestweg (Mechelsesteenweg) gebeurt door een privéfirma, in opdracht van het Vlaams Gewest. Voor de overige wegen binnen de gemeentegrenzen staat de gemeente zelf in. Daarbij worden een aantal voorrangsregels gehanteerd.

Eerst komen de verbindingswegen (auto- en fietswegen) tussen de deelkernen en de buurgemeenten aan bod. Daarna worden de omgevingen van de scholen aangepakt. Nadien pas komen kleinere wegen en woonstraten aan de beurt. De werklieden van de technische dienst werken met man en macht om deze planning te volgen. Soms werken ze zelfs het hele weekend door. Indien nodig rukken ze elke dag uit vanaf 4.00-5.00 uur ’s ochtends.

Ook fietspaden worden door de gemeentelijke diensten sneeuwvrij gemaakt. Dit gebeurt stelselmatig, in functie van de sneeuwval en het voorhanden zijnde materiaal. Het zout is pas effectief als er genoeg verkeer is om het met de sneeuw te mengen. Om deze reden heeft het zout in verkeersluwe straten en op fietspaden een relatief beperkte impact. Gehoopt wordt dat sneeuwborstels op de kleine tractoren dit werk wel zullen kunnen klaren.

Ook jij kan helpen

 

Het gemeentelijk politiereglement bepaalt dat bij ijzel of sneeuwval elke inwoner verplicht is de sneeuw en ijzel voor de eigen deur te ruimen. Sneeuw betekent immers gladheid op voetpaden en dat kan gevaarlijk zijn voor voetgangers. Zorg ervoor dat de trottoirs sneeuw- en ijsvrij zijn, maar hou bij het vegen ook rioolmonden en straatgoten vrij, anders kunnen deze het water niet meer afvoeren.

Post

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sneeuw en ijs kunnen de uitreiking van briefwisseling bemoeilijken en soms onmogelijk maken. bpost (De Post) zal alles in het werk stellen om de dagelijkse uitreiking van briefwisseling te verzekeren, maar soms – en dat is de voorbije jaren een paar keer gebleken – wordt het te gevaarlijk om de postbodes op pad te sturen. De gemeentediensten zullen inspanningen leveren om de straten berijdbaar te maken en te houden, maar ook de Hovenaars zelf kunnen het voor postbodes gemakkelijker en veiliger maken door de stoep voor hun huis sneeuw- en ijsvrij te maken. Ook je postbode zal je dankbaar zijn.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sint-Laurentiuskerk Hove

www.hove.be .

Winterfoto’s : zaterdag 27 december 2014.

Foto’s (c) Gazet van Hove