De eindejaarsfeesten staan voor de deur en iedereen is klaar om te feesten ! Recepties met de collega’s, kerstmarkten, kerst- en oudejaarsavond… Er zijn gelegenheden genoeg om te feesten en we drinken dan al eens graag een glaasje. Maar drinken en rijden ? Dat is geen goed plan ! Een bestuurder met een alcoholgehalte van 0,8‰ in het bloed, loopt 2,5 keer zoveel risico op een ongeval.

Om een superleuke kerst- of oudejaarsavond niet te laten verbrodden door een ongeval, hoef je alleen maar te bobben ! Een Bob kiezen, ter plaatse blijven overnachten, met de taxi naar huis rijden, het openbaar vervoer nemen… er zijn oneindig veel mogelijkheden !

Laten we allemaal samen naar 2015 bobben !

bob campagne 2014

Waarom zou ik bobben ?
Eigenlijk zou niemand zich die vraag mogen stellen. Wie is er niet voor een veilig verkeer, zonder verkeersslachtoffers. Alcohol blijft een bijzonder groot probleem in het verkeer. Tijd om daar samen iets aan te doen !

Dit is wat we soms denken :

17,5% van de bestuurders denkt dat je met alcohol kunt rijden, als je maar voorzichtig bent.

Maar dit zijn de feiten :

  • Rijden onder invloed verhoogt het risico op een ongeval : je hebt tot 200x meer kans op een ernstig ongeval.
  • Ernstig gewonde bestuurders, die onder invloed reden, hebben gemiddeld 1,6 promille alcohol in hun bloed.
  • Maar liefst 38% van de zwaargewonde autobestuurders na een ongeval, bleek te veel gedronken te hebben. Te veel alcohol speelt een rol in een derde tot de helft van alle zwaargewonde autobestuurders !
  • Je bent strafbaar als je met 0,5 ‰ alcohol in je bloed achter het stuur kruipt.
  • In 85% van de ongevallen met alcoholgebruik is de bestuurder geen alcoholverslaafde, maar een gelegenheidsdrinker…
  • ikbob
  • zie meer op www.ikbob.be