De asielcrisis laat niemand onberoerd. Veel mensen willen een steentje bijdragen bij de opvang van de vluchtelingen. Ook het OCMW van Hove kreeg veel telefoontjes van Hovenaars met de vraag of en hoe ze konden helpen.

Materiële hulp (kleding, meubels,…) heeft het OCMW  niet nodig. Maar ondersteuning van de asielzoekers bij hun integratie in Hove/België is wel erg zinvol. Daarom startte het OCMW in oktober met een zogenaamde buddywerking. Vrijwilligers worden ‘gekoppeld’ aan een asielzoeker en verwelkomen, begeleiden, ondersteunen en stimuleren hem bij dagdagelijkse activiteiten. Ze zullen helpen bij het wegwijs maken in het openbaar vervoer, samen naar de winkel gaan, een afspraak maken met de dokter, …

christenen 03
Nazi-club IS pleegt vele massamoorden …

 

Buddy’s LOI

Deze buddy’s begeleiden de asielzoekers van het zogenaamd lokaal opvanginitiatief (LOI) in Hove. Daar verblijven al sinds 2002 tien asielzoekers tot het einde van hun asielprocedure. De OCMW-raad besliste naar aanleiding van de asielcrisis om tijdelijk bijkomend twee vluchtelingen op te vangen. En weldra start het OCMW ook met eigen lessen Nederlands voor de asielzoekers. Drie Hovenaars met ervaring als leraar Nederlands engageerden zich om te starten met deze taallessen.  De asielzoekers volgens wel al les,  maar een bijkomend lespakket zal alleen maar bijdragen tot een snellere integratie.

De buddywerking toonde al snel aan succesvol te zijn en is een belangrijke meerwaarde voor de vluchteling. Daarom zijn we op zoek naar nog meer buddy’s. Ben je bereid om een deeltje van je vrije tijd te besteden aan de ondersteuning van vluchtelingen? Neem dan contact op met de coördinator van het lokaal opvanginitiatief, Ellen Kuylen, tel. 03 / 460 10 88 of e-mail : ek@ocmwhove.be.

 

www.hove.be

 

Foto’s © Reporters.