Zondagnamiddag 18 oktober verzamelden een kleine 200 natuurliefhebbers rond 13.30u. aan de lokalen van de Chiro Lint in Luitersheide, vlak naast de spoorweg Kontich-Lier, voor de inhuldiging van een nieuwe trage weg tussen Lint en Hove.

Eerst waren er enkele toespraken door de Lintse milieuschepen Monique Van den Brande, de burgemeester van Lint Harry Debrabandere, de burgemeester van Hove Koen Volckaerts, de Hovese milieuschepen Bart Van Cauwenberghe, provinciaal gedeputeerde voor milieu Rik Röttger en Sabine Caremans van Landschapspark Zuidrand. Nadien vertrokken de wandelaars, jong en minder jong, voor een tochtje van een kleine km. Vlak na het oversteken van de spoorweg doken ze het bos in. De eerste 150 meter waren zeer vochtig. Gelukkig waren alle wandelaars voorzien van laarzen of stevige wandelbottines. Er lagen verschillende grote plassen op het traject. Men kan zich de vraag stellen of men hier voor alle veiligheid geen knuppelpad moet aanleggen ? Nadien kwamen de wandelaars aan het nieuw aangelegde brugje over de beek en volgden de rand van het bos tot ze aan de open vlakte kwamen van weiden en gerooide maisvelden. Enkele honderden meters verder bereikten ze na enkele aangelegde hindernissen – om de koeien van het publiek af te schermen – de Boshoekstraat. Aan de melkautomaat werd een klein kwartiertje halt gehouden om de beentjes even te laten rusten. De terugweg verliep langs dezelfde weg en ging vlotter omdat men de hindernissen reeds kende.

Terug in het Chirolokaal werd aan de wandelaars een volksreceptie met allerlei lokale gastronomie aangeboden. Het Hovese bier van de Keukenbrouwers vond voldoende afzet. Een tombola vervolledigde de namiddag. Tegen 16.00u. gingen de laatste wandelaars naar huis of naar andere oorden …

Foto’s (c) Gazet van Hove.

*****************************

Toespraak Bart Van Cauwenberghe, leefmilieuschepen Hove

Lint, 18 oktober 2015

 

“Geachte toehoorders, welkom op de dag der Trage Wegen.

Als Schepen van leefmilieu van de gemeente Hove,

Mag ik u ook allen van harte welkom heten,

Deze  buurtweg , een trage weg , tussen Gemeente Lint en Gemeente Hove is de realisatie van een goede samenwerking tussen de Provincie, Landschapspark Zuidrand, de vzw Trage Wegen, Gemeente Lint,  Gemeente Hove en landbouwer Moons.

Voor de gemeente Hove, is deze opening van deze trage weg een eerste belangrijke stap in onze gemeentelijke visieontwikkeling van dit grote gebied rond de Boshoek naar de toekomst toe.

In onze dichtbebouwde contreien zijn de overblijvende natuurgebieden klein en sterk versnipperd, en trage wegen zorgen voor een ecologische verbinding tussen natuurgebieden, waardoor tal van planten en dieren zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Daarnaast zijn trage wegen een specifieke biotoop voor verschillende planten en dieren. Zij zijn ook een veilige verbinding voor zachte weggebruikers.

De gemeente Hove, is in het bijzonder verheugd op de goede samenwerking met de landbouwers, wij vonden met landbouwer Moons een  bereidwillige partner bij deze realisatie van deze trage weg. Waarvoor onze dank.

Ik bedankt ook tenslotte Deputé Ruttger van de Provincie en Sabine Caremans van het Landschapspark Zuid, want zoals al vele keren gebleken is,  is de Provincie en Landschapspark Zuid voor onze gemeente Hove een zeer belangrijke partner.

Ik dank u allen voor uw aanwezigheid.

Mag ik iedereen ook vragen tijdens deze wandeling afval mee te nemen en de honden aan de leiband te houden…..dit alles voor de gezondheid van de melkkoeien.”

Bart Van Couwenberghe

Schepen van Leefmilieu & Duurzaamheid.

Gemeente Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove.