HOVE – MORTSEL

Binnenkort wordt het wegdek van de Wouwstraat vernieuwd. Vandaag zit de rijbaan in asfalt vol diepe putten waarbij op verschillende plaatsen zelfs het wapeningsnet zichtbaar is. Het wegdek werd al verschillende keren plaatselijk hersteld, maar dit biedt geen kwalitatieve oplossing. Omdat de Wouwstraat zowel grondgebied Hove (zuid) als Mortsel (noord) is, dienen beide gemeentebesturen samen te werken om een nieuw wegdek aan te leggen.

Men wil de fundering en de bovenbouw van het wegdek in de Wouwstraat vernieuwen tussen de Boechoutselei en de spoorwegbrug (kasteel Cappenberg/ BLO-school Ritmica). Het is een vernieuwing tot op de grond : de ijzers plus de kasseien eruit halen. Er komt geen nieuw rioleringsstelsel. De stad Mortsel treedt op als opdracht gevend bestuur. Mortsel neemt de studiekosten voor haar rekening, ieder gemeentebestuur betaalt 50 % van de uitvoeringskosten. Voorafgaand aan de werken zal Hove het wegdek over de volledige breedte maandelijks blijven herstellen (enkel de materiaalkost zal door beide besturen voor 50 procent op zich worden genomen).

Parking Hove beter inrichten

Tussen de Leliestraat en de trage weg tussen de Wouwstraat en De Ster ligt er op Hove’s grondgebied een parking voor een 25-tal auto’s. Bewoners melden hun ongenoegen over het feit dat deze parking niet in de vernieuwingsplannen steekt. De parking is zeer verschillend wat de lengte betreft, want de rooilijn van de huizen loopt er met insprongen. Op verschillende plaatsen staan er vnl. ’s avonds en ’s nachts auto’s half geparkeerd op het voetpad en half op het fietspad (velen met trekhaken). Vroeger stonden er zelfs lichte vrachtwagens, maar die zijn nu gelukkig verdwenen. Het gedeeltelijk parkeren over het fietspad heeft reeds veel aanleiding gegeven voor hinder bij fietsers, gelukkig nog zonder ernstige verkeersongevallen. Het fietspad van de Wouwstraat is één van de drukste van de regio, gelet op de vele scholen in de gemeenten Hove, Mortsel en Boechout.

P1000598
hier komen nieuwe gezinswoningen

Binnenkort start men op Mortsels grondgebied op het kruispunt van de Rubenstraat en de Wouwstraat met de bouw van nieuwe appartementen. “Dit zal de parkeerdrukte in deze buurt nog extra verhogen. Vandaag zijn er al velen – uit Mortsel – die hun wagen ’s nachts gaan parkeren in De Ster. Het staat daar vol. We hopen dat het gemeentebestuur van Hove eindelijk eens werk maakt om op deze parking van de Wouwstraat parkeervakken aan te duiden met verf zodat de parkeeranarchie hier verdwijnt” zeggen ze bij de familie Nollet die al 45 jaar in de Hovese Wouwstraat woont.

P1000595

We stelden ook vast dat er door een aantal autobestuurders geregeld wordt (fout)geparkeerd op het fietspad om zaken in- en uit te laden in woningen. Hier komt het dan vaak wel tot ‘verbale’ botsingen met fietsers omdat de veiligheid van deze laatste groep bij zulke overtredingen erg in gevaar komt.

P1000596

Enkele jaren geleden liep er een petitie van buurtbewoners om meer groen aan te brengen op de parking van de Wouwstraat. Hiervan is nooit iets gekomen. Bomen planten zal extra parkeerplaatsen kosten en bomen zullen het zicht van de autobestuurders er erg belemmeren. Dit was niet direct een goed doordacht voorstel.

P1000594

Foto’s © Gazet van Hove.