Taxus brengt 57.405 euro op voor ‘kinderen met kanker’

Het snoeisel van een taxushaag vormt de basis voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Het bevat immers het actief bestanddeel baccatine dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen: voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig.

taxussnoeisel

Van ‘Taxus tegen kanker’ tot ‘Vergroot de Hoop’

In 2006 werd het project ‘Taxus tegen kanker’ gelanceerd. Het opzet was heel eenvoudig: inwoners brachten hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Daar zorgde boomkwekerij Van Hulle B&C voor het inzamelmateriaal, en haalde ze het taxussnoeisel gratis op. Per ingezamelde m³ schonk Van Hulle B&C een bedrag aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding. Ondertussen heeft de inzamelactie meer bekendheid gekregen met de slogan ‘Vergroot de Hoop’. IGEAN nam in 2008 voor de eerste maal deel aan Vergroot de Hoop. Ook deze zomer deed IGEAN beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft om dit naar het containerpark te brengen.

taxus

Vergroot de Hoop 2015 – kinderen of jongeren met kanker

De raad van bestuur van IGEAN besliste om voor de inzameling van taxussnoeisel in 2015 voor de 7de keer samen te werken met Van Hulle B&C. IGEAN heeft, net zoals de voorgaande jaren, de coördinatie van de actie “Vergroot de Hoop” voor de 28 deelnemende gemeenten op zich genomen. Van Hulle B&C betaalt IGEAN een bedrag per m³ ingezameld taxussnoeisel. IGEAN zal de volledige opbrengst van de actie van 2015 volledig schenken aan 3 goede doelen die zijn gekozen binnen het thema ‘kinderen of jongeren met kanker’.

 

 1. Respijthuis Limmerik Zandhoven Limmerik biedt waardevolle opvang aan kinderen en jongeren tot 18 jaar, waaronder kankerpatiënten met een ernstige fysische of chronische aandoening.

IGEAN nieuw logo

2. Kom op tegen kanker – BuddywerkingJongeren tussen 17 en 30 jaar die kanker hebben gehad kunnen zich laten coachen door een buddy. Buddy’s zijn vrijwilligers die een intense opleiding kregen en vertrouwd zijn met kanker en alles wat erbij komt kijken. 
3. Kom op tegen kanker – KindervakantiekampEen kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld 2 jaar. Al die tijd kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens te groot infectiegevaar. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen organiseert Kom op tegen Kanker voor hen elk jaar een speciaal zomerkamp. 

Een recordopbrengst in 2015 !

Dit jaar werd op de containerparken van het samenwerkingsgebied van IGEAN tussen 15 juni en 31 augustus in totaal 675 m³ taxussnoeisel binnengebracht, waarmee 675 chemotherapieën kunnen worden aangemaakt. Bovendien kan IGEAN een opbrengst van 57.405 euro aan de 3 goede doelen schenken.

Onze inwoners met een taxushaag blijven de actie, net als in het verleden, een warm hart toedragen. Want zij hebben deze zomer immers met enorm veel zorg en inzet gesnoeid voor het goede doel. IGEAN bedankt, in naam van de drie goede doelen dan ook iedereen die taxussnoeisel binnenbracht op het containerpark!

Met 117,45 euro per 1.000 inwoners zamelden de inwoners van de gemeenten van de IGEAN-regio bijna 13,4 % van de totale opbrengst in Vlaanderen in. Dat is een resultaat waar we terecht trots op mogen zijn !

Geld euro's

Meer info ?

Wouter Meersmans

verantwoordelijke inzameling & communicatie

Doornaardstraat,  60

2160        Wommelgem

Tel. 03 / 350 08 32

Fax. 03 / 353 34 10

Mobiel 0479 / 20 33 42

www.igean.be

Foto’s (c) Reporters.

Inzamelingsgebied Taxussnoeisel 2013
Inzamelingsgebied Taxussnoeisel 2015