Toespraak van de voorzitter

Open Bedrijvendag, zondag 4 oktober 2015

“Geachte genodigden

Beste vrienden

Ik ben blij om jullie vandaag ‘officieel’ welkom te mogen heten op de Open Bedrijvendag van IGEAN. De Open Bedrijvendag is de gelegenheid bij uitstek om te laten zien welke activiteiten IGEAN op deze site uitoefent. En dat is niet niks. Want het gaat hier onder andere over de verwerking van het gft+ en groenafval van 30 steden en gemeenten voor een totaal van 1.000.000 inwoners ! Dat is het organisch afval van ruim 1/6 van de totale Vlaamse bevolking !

restafvalzakken

Verder kan u ook de nieuwe ophaalwagens van IGEAN bewonderen. 2 januari 2015 was een mijlpaal in het bestaan van onze organisatie. De ophaalwagens van IGEAN haalden voor de eerste maal zelf GFT+ huis aan huis op in de gemeente Kapellen. Ook het huisvuil in Kapellen wordt sinds begin dit jaar ingezameld. Een 3de ophaalwagen wordt sinds mei dit jaar ingezet voor de inzameling van GFT+ met diftar in Stabroek. Op 1 september werd de inzameling van het gft in Brasschaat aan de activiteitenlijst van deze nieuwe dienst toegevoegd. En hier eindigt het niet. Op 1 januari zullen 11 ophaalwagens van IGEAN in maar liefst 13 gemeenten voor de afvalinzameling actief zijn.

IGEAN neemt vandaag niet voor niks deel aan de Open Bedrijvendag. 2016 zal immers een belangrijk jaar zijn in de geschiedenis van de intergemeentelijke vereniging. Zowel IGEAN dienstverlening als IGEAN milieu & veiligheid moeten ‘verlengd’ worden. Meer concreet betekent dit dat de gemeenten-vennoten zich in het voorjaar van 2016 moeten uitspreken over de verdere toekomst van de organisatie. Uiteraard zal deze beslissing door IGEAN grondig worden voorbereid. De missie en visie van de organisatie zal tegen het licht worden gehouden. De inhoudelijke werking en opdrachten zullen kritisch bekeken worden. En misschien zijn er nog wel nieuwe intergemeentelijke uitdagingen waarmee we samen kunnen werken aan een betere lokale leefomgeving ? Vanzelfsprekend zullen in dit ganse inhoudelijke traject de stakeholders van IGEAN regelmatig geconsulteerd en geïnformeerd worden.

huisvuilwagen 1 

Niet alleen de inhoud is belangrijk, ook het oog wil wat. IGEAN heeft al vele jaren hetzelfde logo en huisstijl. In het verleden communiceerde IGEAN vooral met de gemeenten, en in mindere mate met de inwoners. IGEAN werkte vooral op de achtergrond, voor en door de gemeenten – weet u wel. Door de uitbreiding van de activiteiten -containerparken, diftar, eigen inzameling, energieleningen, …- is er vandaag wel veel directe communicatie met de inwoners. Daarom besliste het directiecomité begin dit jaar dat het logo en huisstijl van IGEAN een opfrisbeurt mochten krijgen. Van bij het prille begin was het belangrijk dat IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid met het nieuwe logo als één IGEAN uitgedragen moesten kunnen worden.

Er werd een overheidsopdracht uitgeschreven. De inschrijvers werd gevraagd om een creatief concept voor een nieuw logo en huisstijl uit te werken en voor te stellen. Het directiecomité zat bij de voorstelling van al deze concepten al snel op één lijn. Ik ben dan ook blij om u met de volgende druk op de knop het nieuwe logo van IGEAN in primeur voor te stellen!

IGEAN nieuw logo

Ik geef u kort weer om welke redenen het directiecomité voor dit logo heeft gekozen :

1.  Het logo straalt de dynamiek uit waar IGEAN bij het vernieuwen van de huisstijl en het logo naar op zoek is.  Het is stevig, helder en straalt ook de juiste ‘spirit’ uit.

2.  De gekozen kleuren en het lettertype zijn fris.  Beide kleuren combineren zeer goed.

3.  Het logo omvat zowel de naam als een sterk beeldmerk, in de vorm van de 3 horizontale balken. Toch blijft het zeer goed leesbaar.

4.  Het beeldmerk is zeer herkenbaar en biedt vele mogelijkheden voor verdere uitwerkingen op de verschillende communicatiedragers.

5.  Het logo is een lange termijnkeuze. Het beeldmerk is zelfs zo sterk dat het op termijn als “IGEAN” herkend kan worden. Verder kan het logo, mits het aanpassen van kleine accenten in het lettertype of de kleur, later gemakkelijk geactualiseerd worden.

 U ziet hier enkele uitwerkingen van het nieuwe logo geprojecteerd. Ook op de site is het nieuwe logo en huisstijl vandaag al sterk aanwezig. De komende dagen en weken zal het nieuwe logo en de huisstijl verder uitgewerkt worden en zal deze meer en meer en meer in het straatbeeld verschijnen.

IGEAN is ervan overtuigd dat met het nieuwe logo en huisstijl een eerste stap naar de verlenging gezet is. We komen, zoals gezegd, kortelings tot bij jullie met meer inhoudelijk nieuws. Alle medewerkers van IGEAN blijven ondertussen met veel motivatie en energie werken aan ons intergemeentelijk grond-, woon- GAS-, afval-, milieu- en klimaatbeleid. En de collega’s van de gemeenschappelijke dienst PBW blijven er steeds op toezien dat we dit op een veilige manier doen.

 

Ik wil eindigen met een dankwoord aan alle medewerkers van IGEAN die deze Open Bedrijvendag vandaag mee mogelijk maken. Het lijkt vanzelfsprekend, maar de organisatie gebeurt steeds bovenop hun dagdagelijkse taken. En ik wil hen dan ook bedanken voor deze extra inspanning.

vlag IGEAN
van links naar rechts : Eddy Vermoesen, ondervoorzitter Igean en schepen in Aartselaar, Erik Broeckx, voorzitter Igean en burgemeester Mortsel, Jos Matheeussen, ondervoorzitter Igean en schepen in Brecht.

Ik nodig mijn 2 ondervoorzitters uit om de vlag met het nieuwe logo officieel te hijsen. Nadat men dit moment vereeuwigd heeft op enkele fototoestellen zal Peter Magielse, de exploitant van de site, ons deskundig over de site loodsen. We eindigen de rondgang bij de ‘red de restjes’-stand van Vlaco, een fantastisch initiatief waarmee voedselverlies aan de kaak wordt gesteld.

Bedankt voor uw aandacht. En ik wens u verder nog een leerrijk en aangenaam bezoek”.

Erik Broeckx

Voorzitter

Burgemeester van Mortsel

ophanging vlaggen

 

Foto’s : (c) Reporters & IGEAN.