MORTSEL
Huidige gebouw Meerminne verbouwen geen optie
Nu het nieuwe woonzorgcentrum Meerminnehof in gebruik is en alle bewoners van het oude Meerminnegebouw verhuisd zijn, komt er ruimte vrij op de oude Meerminnecampus. OCMW Mortsel werkte daarom hard aan een masterplan voor de toekomst van het gebouw. De OCMW-raad hakte op 14 oktober de knoop door over de toekomstvisie van de huidige Meerminnecampus. Het is nu dus officieel : het huidige Meerminnegebouw zal gradueel afgebroken en heropgebouwd worden tot een moderne welzijnscampus voor alle Mortselaars, die voldoet aan alle bouwfysische en ecologische eisen van deze tijd.
De beslissing om het huidige gebouw stuk voor stuk af te breken werd niet licht genomen. Vooraleer het bestuur deze beslissing nam, werd onderzocht of het gebouw van het woonzorgcentrum Meerminne 6 op de hoek van Meerminne en Elf-Julistraat, geschikt was voor herbestemming. Er werd met andere woorden eerst onderzocht of verbouwen een optie was. Een aantal feiten ondergroeven deze optie. Het gebouw is een exponent van zijn tijd, de jaren 80. Alle technieken en alle elementen van de buitenschil (daken, gevels en buitenschrijnwerk) zijn aan vernieuwing toe. De ruwbouw die overblijft, vertoont ernstige tekortkomingen om voor herbestemming in aanmerking te komen. Bovendien is het gebouw een massiefbouw en geen skeletbouw. Dit betekent dat de vloerplaten en de muurplaten elkaar dragen. De plafondhoogte is bovendien veel te laag. Kortom : verbouwen was geen goede optie. Vandaar dat werd gekozen om het huidige gebouw fase per fase af te breken en terug op te bouwen.
Een moderne, nieuwe welzijnscampus wordt het visitekaartje van OCMW Mortsel
Een totale heropbouw biedt het OCMW een unieke kans om de hulp- en dienstverlening aangaande welzijn in Mortsel in een nieuw gebouw uit de steigers te laten rijzen en deze in Mortsel uit te bouwen volgens de noden en mogelijkheden van deze tijd.
Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan het welzijnshuis. Hierin komen verschillende diensten van stad en OCMW en externe partners samen, zoals de welzijnsdienst van de stad, de sociale dienst van het OCMW en de externe partners aangaande welzijn. De verdere uitbouw van een zorgzame buurt met een verwevenheid van welzijn, zorg en zorgwonen wordt hiermee gerealiseerd.
De welzijnscampus is toegankelijk voor iedereen. Voor jonge ouders is er de consultatie van Kind en Preventie. Ook het Huis van Het Kind zal terug te vinden zijn op de nieuwe campus. Het buurtrestaurant De Plataan zal er elke dag volledig service draaien en het wassalon doet er dagelijks de was.
In het dienstencentrum Meerminne zal je blijvend elke dag terechtkunnen voor informatie, ontspanning en vorming. De thuiszorgdiensten zitten vlakbij voor meer gespecialiseerde ondersteuning. De nieuwe assistentiewoningen die in het gebouw gehuisvest worden, zullen comfort en ondersteuning bieden aan de bewoners.
Zelfstandig je leven organiseren, met of zonder ondersteuning, dat is waar het om draait. Je bent er de regisseur van je eigen leven. Je kan beroep doen op ondersteuning, vlakbij, als je het nodig hebt.
Afbraak en opbouw gebeurt in verschillende fasen
De opbouw van de welzijnscampus gebeurt gradueel. Dat wil zeggen dat het huidige Meerminnegebouw in verschillende delen ontmanteld en terug opgebouwd wordt. Dit betekent dat de dienstverlening, zoals je die nu kan vinden, gewaarborgd blijft.
Meer info : www.mortsel.be .
Foto’s © Gazet van Hove