De volksschrijver Wim Van Gelder nam gisterenavond in een overvolle feestzaal Prinsenhof als verteller van volksverhalen afscheid van zijn publiek.

De Hovese “Paul van Ostaijenkring” was als organisator op het laatste ogenblik nog van zaal verwisseld omdat in de oorspronkelijk zaal “De Markgraaf” de meer dan 150 aanwezigen niet konden worden opgevangen. In het Prinsenhof is er daarbij geen sluitingsuur en de tooginkomsten zijn voor de sociale werken van De Thuishaven van Ritmica.

Tijdens zijn inleiding vergeleek kringvoorzitter Arnold Herrebout de afscheidnemende Wim Van Gelder met Paul van Ostaijen. Beiden waren zeker geen stilzitters. Men noemde Paul van Ostaijen “zot Polleke” en Wim Van Gelder ging een tijdje waren op zee als matroos. Ze hadden ook lak aan conformisme en uiten zich als expressieve kunstenaars met af en toe een filosofische beschouwing ertussen. Beiden waren ook actief in de Vlaamse beweging. Paul van Ostaijen kwam in conflict met de francofiele kardinaal Mercier en Wim Van Gelder bracht dit naar voor in zijn verbondenheid met zijn geboortestreek Lier en omgeving. Wim brengt de volksziel goed naar voren. Wim stopt wel met voorstellingen te geven in zaaltjes, maar hij bergt op zijn 82 jarige leeftijd zijn pen nog zeker niet op.

Wim begon zijn vertellingen met een “ode aan Lier” en zijn geboorte in 1933 in een huisje aan de Lisperstraat, dat zijn ouders huurden van de toenmalige minister Vanderpoorten. Alle verhalen van Wim waren nogal erg volks, soms naturalistisch met nadruk op hun ruwe leven van de gewone volksmens een eeuw geleden.

Heel de levensloop van Wim Van Gelder kwam ter sprake : zijn geboorte, zijn schoolprestaties, bij de warme bakker, op reis naar Retie, in de beenhouwerij van zijn ouders, Bart Peeters en de chippendales, het park van Lier, verhalen van optredens in de gevangenis, beschrijvingen van scènes op de trein met volkse reizigers, hondendrollen op het strand, sexueel getinte verhaaltjes mooi ingepakt met natuurelementen, enz … Alle aanwezigen konden de korte stukjes en verhalen van het dagelijkse leven goed smaken.

Wim Van Gelder schreef in totaal een honderdtal boeken en schreef meer dan 10.000 bierviltjes vol met korte stukjes. Hij is een geboren Lierenaar die de Pallieterstad trouw bleef, ook al ging hij na zijn huwelijk in Boechout wonen aan de Hovesesteenweg, op een boogscheut van Hove, het dorp dat hij aan zijn hart koesterde

Na de voordracht werden er nog duchtig nagepraat op de receptie.

De onlangs heropgerichte Paul van Ostaijenkring heeft eraan gehouden om dit afscheidsoptreden te organiseren omdat de kring als doel heeft “het leven en werk van Paul van Ostaijen en van andere kunstenaars die een band hebben met Hove te bestuderen en culturele activiteiten – in de meest ruime betekenis – te ontwikkelen”. Voor de Paul van Ostaijenkring wordt 2016 trouwens een herdenkingsjaar met diverse activiteiten omdat oud-Hovenaar Paul van Ostaijen 120 jaar geleden werd geboren.

Foto’s © Gazet van Hove.