Naast de opvang van kandidaat-asielzoekers in de verschillende asielcentra kunnen gemeenten ook vrijwillig opvang organiseren via de zogenaamde lokale opvanginitiatieven (LOI’s). Hove heeft ook zo’n LOI in de Nieuwstraat. Opvallend daarbij is dat de Vlaamse gemeenten tot nog toe een merkelijk grotere inspanning leverden dan de Franstalige gemeenten in België. Volksvertegenwoordiger Barbara Pas (Vl.Bl. en uit Dendermonde) vroeg de cijfers op bij staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA).
Ten opzichte van Brussel zijn de verhoudingen compleet scheef. Het Hoofdstedelijk Gewest slaagde erin om welgeteld 6 bijkomende plaatsen te voorzien na de oproep van de regering aan de gemeente- en OCMW-besturen om extra opvangplaatsen te creëren. Dat is 145 keer minder dan Vlaanderen dat 872 extra plaatsen in het leven riep. In Wallonië waren er dat 493. Procentueel creëert Vlaanderen hiermee 77 procent meer bijkomende opvangplaatsen dan het zuidelijke landsgedeelte.
Barbara Pas : “De ‘verdraagzame’, ‘open’ en ‘gastvrije’ zuiderbuur blijkt dat vooral te zijn met woorden. Het vaak als bekrompen gecatalogeerde Vlaanderen neemt anderzijds wel het leeuwendeel voor zich als het op de daden aankomt. Alvorens Wallonië Vlaanderen lessen in wereldburgerschap en verdraagzaamheid geeft, zou het beter eerst in eigen boezem kijken.”.
Verder pleit de partij van Barbara Pas, het Vlaams Belang, voor een asielstop. “Terwijl andere Europese landen zoals Denemarken en Zweden overgaan tot maatregelen die de asielstroom afremmen, blijft staatssecretaris Theo Francken met vluchtelingenstatuten smijten. Het percentage lag met 55% erkenningen nooit zo hoog; in Frankrijk is dat de helft. Hierdoor dreigt België een asielmagneet in Europa te worden”.
Foto’s © Reporters – coverfoto LOI in Hove, Nieuwstraat.