Om de 48 uur vindt er ergens in één van de federale opvangcentra voor asielzoekers een ‘gewoon’ incident plaats en om de veertien dagen een ‘ernstig’ incident. Dat blijkt uit een antwoord dat federaal volksvertegenwoordiger Barbara Pas (VB) ontving van staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA).
Dat de ongebreidelde asielstroom in Europa gepaard gaat met talloze incidenten, is intussen genoegzaam bekend na de uitspattingen in Keulen en vele andere Duitse steden. In Nederland telt men reeds meer dan 8.000 incidenten in asielzoekerscentra (AZC), in Zweden meer dan 5.000 incidenten. Ook in ons eigen land stapelen de incidenten zich steeds meer op. Zo was er afgelopen week nog een schokkende getuigenis van een voormalig medewerkster van het asielcentrum in Sijsele (Damme). De vrouw werd er hardhandig aangerand door een van de asielzoekers en vervolgens ontslagen. Eerder was er al een verkrachting door een asielzoeker in Leopoldsburg, een massale vechtpartij tussen Afghanen en Irakezen in het asielcentrum in Ranst, een aanranding door Afghanen in Bredene en Koksijde en een strooptocht door Herentals.
Maar de feiten die de media bereiken zijn slechts het topje van de ijsberg. De meeste kranten en zenders (TV/radio) verzwijgen bewust de feiten. Zo blijkt ook uit een antwoord van staatssecretaris Theo Francken op een vraag van volksvertegenwoordiger Barbara Pas. In 2015 werden niet minder dan 171 incidenten gemeld, waarvan er 28 als ernstig worden beschouwd. Dat betekent om de twee dagen een gewoon en om de veertien dagen een ernstig incident. Het betreft dan enkel de geregistreerde feiten.
Volgens Barbara Pas liggen de reële cijfers nog een pak hoger aangezien de staatssecretaris enkel de cijfers geeft van de feiten die plaatsvonden in de federale opvangcentra. Die omvatten slechts 28 van de 90 asielcentra in België. “Als we die lijn doortrekken betekent dat het aantal feiten drie keer zo hoogt ligt dan de staatssecretaris ons wil doen geloven”. Naast de federale opvangcentra zijn er nog private opvangcentra en deze van het Rode Kruis.
Uit het antwoord van staatssecretaris Francken blijkt tevens dat het afgelopen jaar 46 asielzoekers gesanctioneerd werden voor hun daden. Al blijkt de inhoud van die sanctie erg slap te zijn. Zo is de strengste straf de tijdelijke uitsluiting van het recht op materiële hulp voor de maximale duur van een maand. Maar die wordt nauwelijks toegepast. Barbara Pas pleit daarom voor een verstrenging van de volgens haar veel te lakse opvangwet. “Asielzoekers die onze gastvrijheid misbruiken, moeten er onverbiddelijk uit”, zegt ze. Meer dan 90% van onze landgenoten is het daarmee volmondig eens.
Foto’s © Gazet van Hove.