Van de 300 miljoen euro die de regering recent uittrok voor de strijd tegen terreur, gaat een deel ook naar Asiel en Migratie. “Die extra middelen dienen onder meer voor de verbetering van onze infrastructuur, met name om de toegang tot asielcentra beter te controleren”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Daarnaast investeert hij in extra personeel voor de gerechtelijke sectie van de Dienst Vreemdelingenzaken. Binnen die DVZ komt er ook een aparte Coördinatiecel Radicalisme. Een verbindingsofficier moet dan weer de samenwerking bevorderen tussen Fedasil en de politie.

Politie Police 1

Om de controle aan de ingang van asielcentra op te schroeven, worden er camera’s en draaideuren geïnstalleerd. “In het kader van de strijd tegen radicalisme is het belangrijk om te weten wie daar precies binnen- en buitengaat”, zegt Francken.

Verblijfsstatuut bepalen

De gerechtelijke sectie van de Dienst Vreemdelingenzaken krijgt tien personeelsleden erbij. Zij zullen de politie bijstaan tijdens acties op het terrein. “Het gaat om agenten die gespecialiseerd zijn in de vreemdelingenwet en het herkennen van documenten”, verduidelijkt Francken. “Zij kunnen zich dan ook snel uitspreken over de verblijfsstatus van een vreemdeling, wat toelaat om ter plaatse snel de gepaste maatregelen te treffen.” De nieuwe medewerkers vormen niet alleen een contactpunt voor de lokale en federale politie, maar ook voor de arbeidsinspectie. Zo kunnen zij ook zwartwerk en mensenhandel helpen aanpakken.

AK47

Radicalisme signaleren

Binnen de Dienst Vreemdelingenzaken wordt er ook een Coördinatie-cel Radicalisme opgericht. Vijf mensen zullen zich daarin toeleggen op de screening en opvolging van individuele dossiers. “Het gaat dan over het intrekken van de verblijfsvergunning van Syriëstrijders of haatpredikers“, aldus Francken. “Maar ze gaan zich ook buigen over signalen van radicalisme in de opvangcentra en zorgen dat die informatie beter wordt doorgegeven aan de bevoegde veiligheidsdiensten en OCAD.”

Ten slotte krijgt Fedasil een verbindingsofficier die de informatie-uitwisseling en samenwerking moet verzekeren tussen de eigen opvangstructuren en de lokale politie. “Die contactpersoon fungeert als eerste aanspreekpunt, wanneer in een opvangcentrum signalen van radicalisme worden opgevangen”, besluit de staatssecretaris.

 

Foto’s (c) Reporters – coverfoto : staatssecretaris Theo Francken