HOVE

De gemeenteraad moest zich uitspreken over de straatnaamgeving van de verkaveling Mortselsesteenweg Binnengebied, de toekomstige doodlopende zijstraat van de Mortselsesteenweg schuin tegenover de Jozef Lambrechtslei. Er worden 23 éénsgezinswoningen gebouwd. Het voorstel van toekomstige naam was “Frank Swaelenlei”, naar de gewezen Hovese burgemeester Frank Swaelen (burgemeester van Hove in de periode 1971-1988). Bij sluiting van het openbaar onderzoek werd er geen enkel bezwaar noch opmerking gemaakt over dit voorstel.

Op de bewuste gemeenteraadszitting moest de groen-linkse bobo (bourgeois-bohémien) Jo Ampe de opmerking maken “wij vinden het geen lei, wel een steegje”. Even opschudding op de CD&V-banken, maar niemand reageert, ook niet gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel (N-VA) die normaal de orde moet handhaven. Enkele seconden tikken weg, Sel kijkt om zich heen, in de zaal naar de CD&V-fractie en naar de secretaris en knikt ‘goed zo, volgende punt’. Iedereen gaat zogezegd akkoord. Geen enkele tegenstem. Volgende agendapunt.

P1010883

Oud burgemeester Frank Swaelen (°1930, + 2007) woonde een tijdje in de Mortselsesteenweg aan de overzijde van de toekomstige straat die zijn naam zal dragen. Hij was géén grote fan van zijn groen-linkse dorpsgenoten want hij vond de fractie Hove Beweegt maar ‘een bende ongeregeld’. Persoonlijk verzette hij zich in 2000 tegen een mogelijke gemeentelijke bestuurscoalitie van zijn eigen CVP met de groen-linksen. Bij de groen-linksen heerste er toen ook een zekere animositeit tegenover Frank Swaelen, want ze spraken hem geregeld in de gemeenteraad aan met de term “het geachte lid”. Vandaar o.a. de opmerking van bobo Jo Ampe over ‘steegje’.

P1010882

Naast burgemeester van Hove was Frank Swaelen ook lange tijd volksvertegenwoordiger, minister van Landsverdediging, voorzitter van de toenmalige CVP en voorzitter van de Senaat. Hij zorgde ervoor dat Hove in 1976 aan de gemeentefusies kon ontsnappen.

Foto’s © Gazet van Hove