Amerikaans veiligheidsexpert schetst grimmig beeld
België heeft een tijdlang de terreurdans kunnen ontspringen net omdat het zo laks optrad.
Door Harry De Paepe – www.doorbraak.be .
John R. Schindler is een voormalig lid van de NSA (National Security Agency) de nationale veiligheidsdienst van de Verenigde Staten en schrijft als veiligheidsexpert voor The Observer.
Het is van de oorlog in Korea (1950-’53) geleden, dat er zoveel Belgen gewelddadig om het leven kwamen, 101 gesneuvelden en 48 gewonden. ‘Maar dat is vandaag een verre herinnering’.
Vrijhaven
Ons land staat bekend als een ‘Jihadistan’, noteert de Amerikaan, en dat heeft België lang behoed. Sinds 11 september vond er in heel West-Europa terreur plaats, maar de hoofdstad van de Europese Unie, Brussel, en bij uitbreiding heel België bleef buiten schot. ‘Radicalen apprecieerden dat Brussel, met de lakse veiligheidsmaatregelen, hen de facto bescherming aanbood om aanslagen voor het buitenland te plannen.’
Daarmee hield ons land een macaber lakse traditie hoog. In de vroege jaren 1990 ontstonden er al islamistische terreurgroepen die de Algerijnse Groupe Islamique Armé (GIA) ondersteunden. GIA wilde in Algerije een islamitische staat oprichten. GIA-strijders sloten zich als eersten aan bij Al-Qaeda van Osama Bin Laden. Volgens Schindler hadden Belgische spionnen weet van de jihadistische vluchtlijnen naar ons land, maar was er daardoor ook geen vrees voor aanslagen. Zelfs bij de arrestatiegolf tegen dit netwerk midden jaren 1990 werd er geen serieus werk gemaakt van het oprollen van de jihadi-onderwereld.
Met de groei van IS de voorbije jaren werd helemaal duidelijk hoe groot dit probleem is. Het aantal Syriëstrijders van hieruit is er de spiegel van.
Giftige politieke verantwoordelijkheid
‘Game changer’ waren de aanslagen in Parijs van november laatsleden. De blauwdruk van deze terreurdaad hadden een duidelijke Belgische stempel, met Molenbeek als centrum. Het feit dat de overheid eindelijk werk maakt van de strijd tegen deze terreur, maakt België plots tot een doelwit. ‘België is niet langer een vrijhaven voor jihadisten. Radicalen zullen België nu aanvallen zoals ze dat overal doen en het grote aantal jihadisten in het land creëren een angstaanjagend vooruitzicht’. De politiek heeft daarbij ‘een giftige’ verantwoordelijkheid.
De expert ziet op zich geen oplossing via de inlichtingendiensten. ‘Hoewel grotere budgetten en een beter delen van informatie zeker zullen bijdragen tot het inperken van een deel van het terrorisme – en vooral het arresteren van de daders na het doden van onschuldigen – is de dreiging nu zo groot, met een Europa dat duizenden geboren en getogen radicalen bezit die uit zijn op moorden, dat louter spionage niet alle aanslagen kan voorkomen.’
Het vooruitzicht dat de man schetst is grimmig. ‘Europa is opnieuw in oorlog’, klinkt het. ‘Wanneer de politiek faalt, dan volgt er geweld en geweld op grote schaal betekent oorlog’.
Foto’s : © Reporters – coverfoto : vrouwelijke Israëlische dienstplichtigen.