Beste,

Naar aanleiding van de verhalendagen rond Gevaert op 22 mei en 5 juni in Mortsel zoekt Projectvereniging Azura vrijwillige medewerkers met verschillende functies.

P1000396

Zowel mensen die willen instaan voor het onthaal of de bemanning van de ‘bar’, als interviewers die in gesprek gaan met de bezoekers en hun verhalen noteren, fotografen, scanners en videomensen zijn welkom om mee te werken. In het bijgevoegd overzichtje kan je zien welke mensen we zoeken en hoeveel.

Uiteraard wordt een grondige briefing voorzien voor elk van de functies, telkens ‘s morgens om 9.00u. Ook zijn er dranken en broodjes voorzien voor de medewerkers.

P1000380

Mensen met interesse voor de functie van interviewer worden op zaterdag 30 april van 10.00 tot 17.00u. verwacht op een workshop mondelinge geschiedenis in C.C. Mortsel. De workshop wordt gegeven door Daphné Maes van Heemkunde Vlaanderen en is gratis. Ook de medewerkers die een andere functie wensen op te nemen mogen deelnemen aan deze workshop. Indien 30 april te snel is voor veel mensen kan ook op zaterdag 14 mei nog een extra workshop worden voorzien.

Interesse om mee te werken aan dit boeiende project ?

Stuur uiterlijk op vrijdag 15 april een mailtje naar ruth.renders@mortsel.be met vermelding van naam, telefoonnummer, de functie die u graag wil invullen en de dag/dagen waarop u wil meewerken (dus 22 mei en/of 5 juni).

Vermeldt ook of u zal deelnemen aan de workshop mondelinge geschiedenis. Hiervan zal u nog een bevestiging ontvangen.

Hopelijk tot snel !

Ruth Renders

Projectcoördinator Azura

P1000362

 

Naar aanleiding van de herbestemming van het Lieven Gevaert Archief in 2016 naar andere bestaande collecties waaronder het FOMU lanceert het regionaal erfgoedinitiatief Azura (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel) twee verhalendagen als onderdeel van een reeks publieksprojecten rond de culturele impact van Gevaert in de Antwerpse Zuidrand.Op zondag 22 mei en zondag 5 juni is iedereen welkom om verhalen en anekdotes over  “de Gevaert” op te laten tekenen en foto’s, brieven en voorwerpen te laten digitaliseren. De verhalen worden opgenomen op digitale Film- en Beeldbank van Azura. Zo bouwen we mee aan het collectieve geheugen over de hoogdagen van Gevaert en leggen we de culturele geschiedenis vast voor de toekomst.

P1000392

Werkte u tijdens de jaren tijdens de hoogdagen voor Fotobedrijf  Gevaert in Mortsel ? Of  werkten uw ouders of grootouders er ? Dan kan u wellicht vertellen over de impact van Gevaert op het dagelijkse leven van haar werknemers in de Antwerpse Zuidrand. Misschien heeft u nog een foto van uw grootouders die emigreerden naar Mortsel of omstreken om te werken bij Gevaert ? Een foto, brief of postkaart uit die tijd, of een object waar klein of groot verhaal achter zit ?

Leuke extra : Uw verhaal kan mogelijk als video interview verder leven als onderdeel van een digitaal cultureel en toeristisch verhalentraject doorheen de Zuidrand. In samenspraak met een aantal erfgoedmusea wordt ook bekeken of uitzonderlijke verhalen of objecten kunnen worden opgenomen in bestaande collecties.

De verhalendagen gaan door in zaal het Parkske in Mortsel, pal tegenover de plek waar Lieven Gevaert en zijn moeder vanaf 1897 woonden in Villa Jenny en waar datzelfde jaar de eerste werkplaatsen werden ingericht. Een gedroomde locatie dus om terug te blikken op het leven in en rond Gevaert en vooruit te kijken naar de revitalisering van herinneringen en kleine geschiedenissen rond Gevaert.

P1000376

PRAKTISCH

Verhalendagen ‘Gevaert’ in zaal ’t Parkse, Edegemsestraat 26 in Mortsel, 22 mei en 5 juni 2016, open van 10.00u. – 17.00u.

Inschrijven aan te raden. We rekenen op een massale opkomst. Als u zeker wil zijn van een plaatsje, neemt u best contact met ons op via het nummer 03 / 444 17 57 of  mail naar verhalendagengevaert@mortsel.be .

Verhalendagen zijn een organisatie van Film- en Beeldbank Azura in samenwerking provincie Antwerpen, Lieven Gevaert Archief, FOMU, gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en de stad Mortsel.

P1000374

Foto’s © Gazet van Hove