Financiële steunverlening aan asielzoekers (equivalent leefloon)
Personen die asiel aanvragen in België, moeten een (lange) procedure doorlopen vooraleer ze weten of ze definitief in ons land mogen verblijven of naar hun vaderland moeten terugkeren. Tijdens deze periode zorgen de OCMW ’s er mee voor dat deze mensen op een menswaardige manier worden opgevangen.
Deze opvang kan bestaan uit financiële ondersteuning of materiële en psychosociale opvang.
Omdat het OCMW van Hove een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) heeft waar asielzoekers materiële opvang krijgen, is het aantal asielzoekers dat financiële steun van het OCMW Hove krijgt, beperkt en nam het aantal steeds meer af. Op 1 januari 2015 was er één dossier equivalent leefloon. In de loop van 2015 is er nog één nieuw dossier bijgekomen. Er werden geen dossiers in de loop van 2015 afgesloten zodat er op 31 december 2015 nog twee dossiers equivalent leefloon aanwezig waren in Hove
In 2015 betaalde het OCMW van Hove welgeteld 13.287,66 euro aan financiële steun voor asielzoekers. Dat volledige bedrag werd gerecupereerd via subsidies van de federale overheid.
Lokaal Opvang Initiatief (LOI) in Hove
In 2002 startte het OCMW van Hove met een eigen lokaal opvanginitiatief. Daar krijgen asielzoekers materiële opvang toegewezen. In het LOI van Hove is er plaats voor de opvang van 10 alleenstaande mannen.
Gedurende het jaar 2015 werden er 17 verschillende personen opgevangen. De bezettingsgraad bedroeg 79%.
Tijdens het jaar 2015 werd het aantal plaatsen uitgebreid met een appartement voor drie personen dat startte op 27 oktober 2015 met een 100% bezetting sindsdien.
Negen bewoners moesten in 2015 het LOI verlaten : 3 omwille van een negatieve beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en ontvangst van het bevel om het grondgebied te verlaten met een toewijzing terugkeercentrum; geen enkele bewoner verliet het LOI op eigen initiatief; 4 werden gerechtigd op ontvangst van een leefloon als gevolg van de erkenning tot vluchteling; 1 cliënt werd steungerechtigd als gevolg van subsidiaire bescherming.
In 2015 werden er zeven nieuwe bewoners verwelkomd in het LOI aan de Meylstraat. Ook in de Kapelstraat werden drie nieuwe bewoners verwelkomd, een alleenstaande moeder met twee minderjarige kinderen.
Elke persoon die in het LOI verblijft, kreeg wekelijks 64,50 euro voor zijn dagelijkse kosten (eten, drank, …). Daarbovenop voorziet het OCMW een extra aan zakgeld ten bedrage van 7,4 euro wekelijks.
De bewoner van de Kapelstraat ontving daarbovenop een toelage als alleenstaande ouder ten bedrage van 9 euro. Diens kinderen ontvingen wekelijks 18 euro leefgeld en 4,2 euro zakgeld.
Het OCMW Hove zorgt voor de hygiënische pakketten voor alle bewoners.
Een groot deel van de LOI-ers volgt vanaf hun aankomst Nederlandse taallessen. Deze worden gegeven in de centra voor basiseducatie of centra voor volwassenenonderwijs in Antwerpen, Lier of Mechelen. De cursusgelden en verplaatsingskosten worden ten laste genomen door het OCMW.
In 2015 werd een vrijwilligerswerking opgestart rond het LOI. Er werd aan elke bewoner een buddy toegewezen die hem/haar begeleidt tijdens het verblijf hier in Hove.
Er werd ook gestart met het geven van Nederlandse les in het OCMW-huis. Vier keer per week wordt er les gegeven door twee vrijwilligers. De cursisten zijn voornamelijk mensen uit het LOI van Hove maar er zijn ook een aantal LOI’ers van naburige gemeenten.
Bron : OCMW Hove, jaarverslag 2015
Foto’s © Gazet van Hove.