Maximumfactuur en kostenanalyse laat de schoolfactuur voor 4.518 leerlingen krimpen
Vanaf volgend schooljaar voert de provincie Antwerpen als eerste in Vlaanderen de maximumfactuur in voor al haar secundaire scholen én dit voor alle graden. Het gaat om de scholen PIVA, PTS Boom, PTS Mechelen, PITO Stabroek en Provinciaal Instituut Sint-Godelieve. “De maximumfactuur voor de eerste graad voerden we drie jaar geleden al in, ze bedraagt nu 250 euro.” licht gedeputeerde Inga Verhaert toe. “Nu gaan we nog een stap verder en leggen we ons ook voor de 2de en voor 3de graad een maximumbedrag op. Na een doorgedreven kostenanalyse en passende maatregelen kunnen we de kosten voor de ouders verlagen. Per graad en per opleiding hanteren we voortaan een maximum bedrag. Onderwijs en een diploma zijn voor álle jongeren belangrijk. De kostprijs van een opleiding mag dan ook geen drempel zijn. De scholen zelf boeken door het nieuwe systeem een enorme tijdswinst omdat er minder administratie nodig is. En er is nóg een pluspunt: het aantal onbetaalde schoolrekeningen daalt.”
Om de kosten voor ouders zo beperkt mogelijk te houden, werd er in Vlaanderen in 2008 een maximumfactuur ingevoerd voor het lager onderwijs. Die bepaalt hoeveel de school extra mag doorrekenen aan de ouders. Tot op heden is er nog geen algemene maximumfactuur in het secundair onderwijs. De provincie Antwerpen trekt met haar provinciale scholen nu wel resoluut de kaart van een maximumfactuur. Gedeputeerde Inga Verhaert, bevoegd voor Onderwijs, neemt hierbij het voortouw : “Vanaf het schooljaar 2016-2017 voeren we overal de maximumfactuur in. In alle provinciale scholen secundair, in alle richtingen én in alle graden. Bij het begin van het schooljaar zal iedere ouder dus exact weten wat de opleiding kost. Onze scholen gaan het engagement aan om enerzijds deze maximumfactuur zo laag mogelijk te houden en anderzijds om onder geen enkel beding méér aan te rekenen.”
Praktijk toont voordelen van maximumfactuur voor ouders én de school
De provinciebestuur is niet aan haar proefstuk toe. Al in 2013 is de maximumfactuur – 250 euro – er in de eerste graad ingevoerd. In het schooljaar 2015-2016 startte een proefproject met een maximumfactuur voor de 2e en 3e graad in het Provinciaal instituut Sint-Godelieve in Antwerpen. “De evaluatie is positief. Niet alleen hebben de ouders een duidelijk zicht op de kost van de studies, we zien ook dat er minder onbetaalde schoolrekeningen zijn. Door één forfaitaire factuur te maken, is er een enorme tijdswinst op het vlak van administratie. De administratie daalt met ongeveer 80%, wat bij onze grote provinciale scholen gelijk staat aan 1 fulltime personeelslid.”
Directies en leerkrachten bewuster leren omgaan met studiekosten
De provinciale scholen mikken niet alleen op met een duidelijke eindafrekening. In de aanloop naar de invoering van de maximumfactuur werden alle scholen begeleid om de schoolkosten zo laag mogelijk te maken. “Deze oefening heeft haar vruchten afgeworpen. Vooral kosten voor de schoolboeken en het vervoer bleken hoog op te lopen. Een aantal zaken werden gewoon geschrapt, maar voor bijvoorbeeld het vervoer bedachten de leerkrachten creatievere oplossingen. Zo kochten we per school 40 fietsen aan waardoor klassen per fiets in plaats van per bus op uitstap kunnen gaan.” De scholen gebruikten voor de kostenanalyse de studiekostenmonitor ontwikkeld door HIVA en de KU Leuven. Deze onderscheidt 21 kostenrubrieken van studieboeken, kopiekosten, stagekosten, studiebegeleidingskosten tot eenmalige uitgaven zoals klasfoto of 100 dagen.
Maximumfactuur voor provinciaal onderwijs
Door de schoolkosten voor aanvang van het schooljaar vast te leggen, moet een school ook beter plannen. Er is immers geen ruimte voor ongeplande, dure schoolactiviteiten. De provincie heeft er als inrichtende macht altijd bewust voor gekozen om het onderwijs goedkoop te houden. De vijf scholen halen ook voordeel uit de grotere raamcontracten die het provinciebestuur afsluit voor bijvoorbeeld werkkledij en uniformen. “Het provinciebestuur heeft er altijd voor gekozen om zijn opleidingen, voornamelijk TSO en BSO, democratisch geprijsd aan te bieden. Studiekosten in het secundair onderwijs kunnen nochtans al snel oplopen. De hoogste schoolkosten betaal je doorgaans ook in het technisch onderwijs. Laat dat nu net het type opleiding zijn waar de arbeidsmarkt veel mensen in wil zien afstuderen. Net daarom wil de provincie zich verder inspannen om de kostprijs van een technische opleiding alvast geen hinderpaal te laten zijn in broodnodige talentontwikkeling.”
Foto’s © Gazet van Hove.