Vijf projecten rond jongeren en talent krijgen steun in kader van het provinciaal economisch beleid
De Antwerpse provincieraad keurde de subsidiëring goed voor 5 projecten ter ondersteuning en stimulering van het provinciaal economisch beleid. De projecten zijn een verderzetting van huidige samenwerkingen en ondersteuning. “Door een slimme inzet van middelen wil de provincie projecten de kans geven om zich verder te ontplooien”, licht gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé toe. De goedgekeurde projecten kregen in totaal 118.000 euro toegewezen uit het economische verdeelkrediet van de provincie Antwerpen.
De provincie Antwerpen is een ondernemende regio met de bouw- en metaalsector, de logistiek sector, de detailhandel, de zakelijke dienstverlening, de chemie en life sciences, de agro-industrie en de creatieve industrie als economische speerpuntsectoren. “Het is een positieve zaak dat we samen met andere partners de economie in onze provincie kunnen stimuleren en verder ontplooien. Daarbij is heel wat aandacht voor talent en jongeren. Zij zijn de mest voor onze economie en verdienen de nodige aandacht. Door hen optimaal te informeren en ondersteunen, zoals met deze projecten, geven we onze provinciale economie extra zuurstof en nieuw talent”, motiveert Ludwig Caluwé, gedeputeerde bevoegd voor Economie.
Een overzicht van de vijf projecten :
Provincie Antwerpen heeft hoogste aantal ‘miniondernemingen’ in Vlaanderen
In het schooljaar 2015-2016 telde de provincie Antwerpen 149 miniondernemingen. Met dit aantal toont de Antwerpse jeugd zich het meest ondernemend in Vlaanderen. ‘Mini-ondernemingen’ is een initiatief van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen. Het doel is om studerende jongeren hun eigen potentieel aan ondernemende competenties te leren ontdekken en ontwikkelen. In kleine groepen stampen zij een onderneming uit de grond en beheren ze deze van a tot z. Zij doorlopen dezelfde taken en activiteiten als in een reële onderneming : aandelen verkopen, vergaderen, reclame maken een boekhouding bijhouden, het produceren en verkopen van producten. De provincie steunt dit project met 30.000 euro.
Het project ‘Zwaargewicht’
Via Leertijd krijgen jongeren vanaf 15 jaar de kans om op de werkvloer een beroep onder de knie te krijgen en het laat zelfstandige ondernemers toe om enthousiaste medewerkers op te leiden. Vier dagen per week draait de leerjongere mee in het bedrijf. De vijfde dag volgt de jongere aanvullend een praktijkgerichte cursus in een campus van Syntra. Onder het impuls van Syntra-Vlaanderen is de leertijd de laatste jaren grondig gemoderniseerd en uitgegroeid tot een kwaliteitsvol opleidingstraject. De provincie steunt dit met 28.000 euro.
‘Talentenstroom’ – samenwerkingsverband haven en logistiek
Met dit samenwerkingsverband ‘haven en logistiek’ willen VDAB en de stad Antwerpen een betere afstemming bewerkstelligen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zij doen dit in samenwerking met de sectororganisaties (Alfaport en CEPA), het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen; de vormingsfondsen (Logos en SFTL), opleidingscentra (OCHA, RTC Antwerpen), onderwijspartners en de provincie Antwerpen (provincie Antwerpen, Havencentrum en POM Antwerpen). Met ‘Talentenstroom’ wil men jongeren motiveren om een job als logistiek bediende in de haven te kiezen. (20.000 euro)
‘Talentenwerf’ – samenwerkingsverband voor de bouwsector
Dit samenwerkingsverband tussen VDAB, stad Antwerpen, provincie Antwerpen en de bouwsector vult knelpuntvacatures in de Antwerpse bouwsector in via gerichte opleidingen op de werf (werfplekleren). Bouwbedrijven stellen hun werkplek ter beschikking, leiden mee op en delen hun expertise – onmisbaar om de perfect passende werkkrachten te vormen. (20.000 euro)
‘Talentenfabriek’ -samenwerkingsverband voor de chemie- en de metaalsector
De VDAB, stad Antwerpen, netwerk van opleidingsfondsen sector metaal (FTMA, VIBAM, ANTTEC) en vormingsfonds sector chemie (Co-valent) willen met deze samenwerking kennis, ervaring, mensen en middelen samenbrengen om samen één job- en opleidingspunt voor de industriesector te creëren. Gezien het belang van de (chemische) industrie als één van de economische speerpuntsectoren in de provincie Antwerpen, gezien het potentieel aan (toekomstige) arbeidskrachten en de uitdagingen in deze sector, is het belangrijk hiertoe bij te dragen. (20 000 euro).
Foto’s © Gazet van Hove.