Campus Sint-Jozef krijgt een aangepast zorgaanbod, volledig afgestemd op de troeven van dit karaktervolle, klein stedelijke ziekenhuis. Willeke Dijkhoffz, algemeen directeur GZA Ziekenhuizen licht toe.
Wat verandert er zoal ?
“De materniteit en gynaecologie van de twee campussen worden samengevoegd. Een aantal zaken worden dan aangepast. In oktober dit jaar zal de materniteit volledig verhuisd zijn. De verlosbaden verhuizen mee van campus Sint-Jozef naar campus Sint-Augustinus. De arbeids- en verloskamer wordt in Sint-Augustinus samengevoegd in één ruimte, zoals het ook was in Sint-Jozef. Vrouwen blijven dan gewoon waar ze zijn, in een huiselijk interieur. Ten slotte zetten we ook in op alternatieve pijnbestrijding: zitballen, ontspanningsbaden en ‘lianen’, doeken waaraan je kan hangen. De integratie van de materniteit in Sint-Augustinus gebeurt dus meteen in een totaal vernieuwd concept, waarbij we de bestaande krachten bundelen en versterken.”
Zijn er nog verschuivingen ?
“We leggen nu andere accenten. Campus Sint-Jozef zal een combidienst aanbieden – uniek in Vlaanderen – met de naam ‘ortho-revalidatie’. Geen enkel ander ziekenhuis in Vlaanderen biedt op deze manier orthopedie en revalidatie samen aan. Wat betekent dit ? Krijgt een patiënt bijvoorbeeld een nieuwe knie, dan revalideert hij of zij ook bij ons, onder de verzorgende vleugels van het vertrouwde team. Hij of zij ondergaat dus operatie én herstel op eenzelfde dienst.”
Waarop focust GZA Ziekenhuizen campus Sint-Jozef nog meer ?
“Naast ortho-revalidatie, psychogeriatrie (voor oudere mensen met gezondheidsproblemen) en acute geriatrie, trekt de campus ook de kaart van (dag)heelkunde en internistische zorg, eerste opvang spoedgevallen en medium care. Medium care is een dienst waar we patiënten hospitaliseren na een zware heelkundige ingreep of kritisch zieke patiënten met een verhoogd risico. Ook de heelkundige en internistische hospitalisatiezorg vormen samen een combidienst. Nog een belangrijke troef is het zorgaanbod op het vlak van ambulante consultaties, waarbij een opname in het ziekenhuis dus niet nodig is. We willen als ziekenhuis nog meer huiselijkheid en persoonlijke zorg uitstralen. Denk maar aan de splinternieuwe psychogeriatrie, het geriatrische dagziekenhuis, de drukbezochte nieuwe cafetaria, de therapietuin voor acute geriatrie, enzovoort. In Mortsel krijg je bijna een thuisgevoel.”
De bewoners van Mortsel én daarbuiten kunnen dus blijven vertrouwen op dit ziekenhuis ?
“Absoluut. Dit lokale ziekenhuis ademt kwaliteitszorg met een persoonlijk karakter. En net die troef spelen we uit. De sfeer op de werkvloer is warm, gemoedelijk en professioneel – zowel bij patiënten als bij medewerkers. Ook de samenwerking en communicatie met de huisartsen verloopt erg goed.”
© Mortsel Info, juli-augustus 2016.
Foto’s © Gazet van Hove.