Onkruid is een op een bepaalde plaats ongewenste plant.
Vandaag stellen we over heel de gemeente Hove vast dat het onkruid stevig in opmars is. Vroeger gebruikte de gemeentelijke groendiensten pesticiden (chemische stoffen) om het onkruid te bestrijden en/of te vernietigen. Dit is nu via een Europese milieurichtlijn verboden. De gemeentelijke groendiensten moeten nu mechanische middelen (schoffel, onkruidbranders, borstelmachines, heet water) gebruiken om het onkruid te verwijderen. Deze arbeid gaat ook veel trager en tijdens de zomermaanden zijn er vele arbeiders tijdelijk met vakantie. Reken daarbij nog eens de extra neerslag van de afgelopen maanden en je begrijpt dat het onkruid in Hove – en elders – aan een stevig offensief bezig is.
Burgers moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen
Het politiereglement van de zone HEKLA bepaalt dat burgers de nodige inspanningen moeten leveren om hun stoep en de groenzones voor hun eigendom te onderhouden. We stellen over heel het grondgebied van Hove vast dat sommige inwoners (steeds dezelfde) zich boven de wet achten en dit reglement aan hun laars lappen. Of ze zijn te lui, of ze voelen zich voor deze inspanningen te ‘chique’ …
Op een aantal plaatsen in Hove overwoekert het onkruid het voetpad. Indien er zich daar een ongeval zou voordoen – vb. persoon glijdt uit bij nat weer en breekt een been – en het slachtoffer kan bewijzen dat de oorzaak van zijn val de staat van het voetpad is, dan is de boordeigenaar persoonlijk verantwoordelijk. Hij/zij kan dan opdraaien voor alle gemaakte onkosten want de verzekeringsmaatschappij zal zich van deze zaak terugtrekken.
Dus beter voorkomen dan genezen en onderhoudt je voetpad voor je eigendom !
Gemeentebestuur moet actie ondernemen
Op een aantal plaatsen moeten de gemeentediensten dringend ingrijpen wegens te erge overwoekeringen van het openbaar domein. Ze deden dit reeds op enkele plaatsen maar nog niet overal.
Het toezicht kan ook preventief een aantal boordeigenaars op hun verantwoordelijkheden wijzen. Indien ze hardhorig blijven, schrijven … GAS-boetes … want sommigen luisteren enkel maar als ze moeten betalen !
**************************************
Bijlage :
Politiereglement Politiezone HEKLA
DEEL II : OPENBARE REINHEID EN MILIEUZORG
HOOFDSTUK I : ZUIVERHEID VAN DE OPENBARE WEG
AFDELING I : ACHTERLATEN VAN VOORWERPEN
Artikel 109
Het is verboden op de openbare weg, op private wegen met een openbaar karakter, op een langs vermelde weg gelegen terrein of op eender welke andere openbare plaats iets te plaatsen, te verspreiden, achter te laten of te werpen dat de reinheid van de omgeving kan schaden, hinderlijke uitwaseming kan veroorzaken of een gevaar kan zijn voor de openbare gezondheid en veiligheid. Motorvoertuigen mogen geenszins met draaiende motor stilstaan of achter gelaten worden.
Artikel 110
Iedereen die op om het even welke wijze de openbare weg, op een private weg met openbaar karakter of het openbaar domein heeft bevuild of laten bevuilen, is verplicht deze onverwijld te reinigen.
Artikel 111
Uitbaters van frituren of andere mobiele gelegenheden die waren verkopen om ter plaatse of in de onmiddellijke omgeving verbruikt te worden, zijn verplicht de omgeving van hun inrichting rein te houden. Zij dienen ten behoeve van hun klanten een voldoende groot recipiënt te voorzien om afval in te werpen en in te staan voor de lediging ervan. Behoudens hetgeen voorzien is voor de markten, moeten de personen die vanwege de bevoegde overheid een vergunning voor het verkopen van goederen op de openbare weg verkregen, instaan voor de reinheid van en rond hun standplaats.
AFDELING II : REIN- EN VRIJHOUDEN VAN VOETPADEN, FIETSPADEN, WEGBERMEN EN STRAATGOTEN
Artikel 112
De bewoners, gebruikers, aannemers, leveranciers e.a. zijn verplicht alle maatregelen te treffen om het voetpad, de wegberm en straatgoot voor het door hem bewoonde of gebruikte eigendom rein te houden, zonder evenwel de bestrating of de voegen of fundering ervan te beschadigen. In de appartementsgebouwen rust deze verplichting op de bewoner of gebruiker van de gelijkvloerse verdieping en bij ontstentenis daarvan op de bewoner van de dichtst daarboven gelegen verdieping, tenzij deze verplichting onderling en schriftelijk is geregeld tussen de bewoners van het gebouw. Bij niet-bebouwde percelen rust deze verplichting op de gebruiker van de grond of bij ontstentenis bij de eigenaar. Het in het eerste lid vermelde rein houden van vermelde voetpaden, straatgoten en wegbermen omvat ook het verwijderen van zand, stof of grond teneinde de afwatering naar de riolering of gracht te vrijwaren. De roosters van de straatkolken dienen eveneens te worden vrijgemaakt van eventueel aanwezig vuil.
Artikel 113
Bij vriesweer is het verboden op de openbare weg water te gieten of te laten lopen.
Artikel 114
Bij sneeuwval of ijzelvorming moeten de aangelanden van een openbare weg erover waken dat voor de eigendom die zij bewonen, voor de doorgang van de voetgangers en fietsers voldoende ruimte op het voetpad en aanpalende fietspad wordt schoongeveegd of dat het nodige wordt gedaan om de gladheid ervan te vermijden. Het is verboden de geruimde sneeuw voor een ander gebouw te vegen of op andere plaatsen van de openbare weg waardoor het verkeer wordt belemmerd of de rioolopeningen worden verstopt. Ter hoogte van opritten, oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers en aangeduide haltes voor voertuigen van het openbaar vervoer moet de rand van het voet- en fietspad gelegen langs de rijweg vrijgehouden blijven. In de appartementsgebouwen rust deze verplichting op de bewoner of gebruiker van de gelijkvloerse verdieping en bij ontstentenis daarvan op de bewoner van de dichtst daarboven gelegen verdieping, tenzij deze verplichting onderling en schriftelijk is geregeld tussen de bewoners van het gebouw. De eigenaar of gebruiker van een niet-bebouwd perceel dient erover te waken dat een volledige ruimte voor de doorgang van voetgangers en fietsers wordt schoongeveegd, of dat het nodige wordt gedaan om de gladheid te vermijden van dat gedeelte van de openbare weg, gelegen langs het onbebouwd perceel.
Artikel 115
Het in artikel 112 vermelde rein houden van vermelde voetpaden, fietspaden, straatgoten en wegbermen omvat ook het verwijderen van zwerfvuil en onkruidgroei.
Artikel 116
Het verzamelde vuil mag niet in de straatgoten of riolering worden gebracht maar dient afgevoerd te worden via de normale huisvuilverwijdering. Het is verboden om het even welke vaste stoffen (slijk, zand e.d.) op de straten, in de greppels of in de rioolputten achter te laten. Te allen tijden moet vermeden worden dat er minerale oliën, frituurolie, cement, verfresten of andere gevaarlijke producten in de straatgoot en rioolkolken terechtkomt.
Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Hove, Kasteelstraat naast spoorwegbrug.