Tijdens de zomervakantie roept Indevuilbak de Vlamingen op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en afval bij te houden tot ze het in een vuilbak kunnen gooien. Via verschillende acties zal het publiek op de meest vervuilde plaatsen in Vlaanderen – zoals parkings aan autosnelwegen en in winkelstraten – aangespoord worden om hun zwerfvuil in de vuilbak te gooien. Daarnaast zal Indevuilbak ook gemeenten en lokale overheden coachen naar een betere aanpak van het zwerfvuilprobleem. Gedragsverandering is dringend nodig want in 2015 werd 3.085 ton zwerfvuil en sluikstort rond gewestwegen en parkings opgekuist, goed voor een prijskaartje van 5,5 miljoen euro.

P1030423

Zwerfvuil voorkomen : ieder zijn verantwoordelijkheid

De Vlaming als persoon staat centraal in deze campagne tegen het zwerfvuil. Langs autosnelwegparkings, bushaltes, stations en in winkelstraten – de zgn. zwerfvuilgevoelige plaatsen – zal Indevuilbak deze zomer mensen aanspreken via verschillende initiatieven. Het is immers een probleem dat ons allen aangaat. Tijdens een fractietelling in 2015 werden er gemiddeld maar liefst 540 eenheden zwerfvuil gevonden op één kilometer afstand. Het totale plaatje is sprekend : 17.500 ton zwerfvuil moet jaarlijks in Vlaanderen worden opgekuist en dat kost de Vlamingen zo’n 61 miljoen euro. Dit is 10 euro per inwoner per jaar. Dit geld zou veel interessanter kunnen besteed worden als we allen wat properder worden.

Geld euro's
zwerfvuil opkuisen kost massa’s geld

De Vlamingen wordt nu gevraagd om hun verantwoordelijkheid op te nemen voor hun afval. Enerzijds zullen ze de komende weken langs de autosnelwegen en gewestwegen op 431 borden affiches zien hangen die aanduiden hoe ver ze van de volgende vuilbak verwijderd zijn. Daarnaast zal Indevuilbak de komende twee weken op 50 Vlaamse stopplaatsen in totaal 10.000 autovuilzakjes uitdelen. Elke persoon die een zakje krijgt, wordt ook gevraagd om zich te registreren aan de hand van een ja-button op een tablet en zich te engageren voor de strijd tegen het zwerfvuil. Zodoende wordt hun engagement vergroot en worden de mensen extra bewust gemaakt van de kracht van hun kleine daad.

P1030424

Samen voor minder zwerfvuil

Men zal ook aanwezig zijn op festivals, op de Vlaamse stranden, in winkelstraten en op evenementen om de mensen te motiveren om hun afval in het zakje bij te houden tot ze een vuilbak bereiken.

Tegen 2022 wil men de hoeveelheid zwerfvuil reduceren tot 14.000 ton. Jaarlijks belandt er 8.000 ton afval in publieke vuilbakken.

Studies tonen aan dat 3/4 van de Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil maar 3/4 geeft ook toe af en toe zwerfvuil te produceren (sigaretten).

P1030436

Lokale overheden, het verenigingsleven, bedrijven

Er werd een coaching traject uitgewerkt om steden en gemeenten te helpen bij het opstellen en uitvoeren van een efficiënt zwerfvuilbeleid. Lokale besturen kunnen rekenen op een intensieve begeleiding, waarbij gedurende twee jaar de nodige middelen en mensen worden ingezet om samen werk te maken van een nette leefomgeving. Tegen eind 2017 zullen 50 gemeenten en andere Vlaamse domeinbeheerders begeleid en ondersteund worden. Ook bedrijven kunnen rekenen op extra ondersteuning voor zwerfvuilacties.

Indevuilbak zet ook in op het verenigingsleven om zoveel mogelijk burgers, scholen, clubs, jeugdbewegingen en verenigingen te mobiliseren. Daarvoor werd een beloningssysteem in het leven geroepen om hen sterker te ondersteunen en te bedanken voor hun engagement. In het najaar 2016 zal een groep scholen en verenigingen het systeem testen. Volgend jaar wordt het systeem uitgerold over heel Vlaanderen.

Maar ook een doeltreffende handhaving maakt integraal deel uit van de aanpak. Zo ondersteunt Indevuilbak de handhavingsweek in de provincie West-Vlaanderen die van 19 tot 26 september 2016 zal plaats vinden. Hiertoe zullen alle handhavers samen met de toezichthouders, GAS-ambtenaren en de politie maximaal gemotiveerd worden om gedurende deze week extra verhoogde aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstorten. De acties zullen worden geregistreerd en worden mede gedeeld onder het motto ‘Schoon genoeg van zwerfvuil’. Aan de overige provinciegouverneurs zal de vraag worden gesteld om mee te werken in 2017.

P1030437

Over de campagne

Indevuilbak is de naam van het Vlaamse samenwerkingsverband van de overheid, vertegenwoordigd door de Vlaamse Minister van Omgeving Joke Schauvliege, de OVAM en de VVSG, de verpakkingsindustrie vertegenwoordigd door Forst Plus, Fevia en Comeos.

Het team van het netheidswerk werd begin dit jaar uitgebreid en bestaat uit 7 medewerkers van OVAM, 2 medewerkers van Fost Plus en 1 medewerker van de VVSG. Samen trekken ze ten strijde tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen.

Voor de sensibiliseringscampagne slaan ze de handen in elkaar met LDV en Team LEWIS.

www.indevuilbak.bewww.facebook.com/indevuilbak.be .

P1030428

Foto’s © Gazet van Hove