Zowel in Hove als in Lint is de (mogelijke) intrede van het Chinese staatsbedrijf State Grid in de intercommunale Eandis weggestemd op de respectievelijke gemeenteraad.

Beide gemeenteraden moesten zich uitspreken over de agenda van de algemene vergadering van EANDIS van maandag 3 oktober e.k. 

HOVE

In Hove had zowel de CD&V-oppositie als de groen-linkse oppositie van Hove Beweegt ernstige vragen. Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) had ernstige bedenkingen bij de private (Chinese) partner. Groen-links was voorstander van een coöperatieve vennootschap. Ze vroegen ook de stemming op naam. Bij de bestuursmeerderheid was het enkel de N-VA die de deal verdedigde. Meerderheidspartner Ph7-Positief Hove was ook geen voorstander van een Chinees staatsbedrijf. Ze wilden een Vlaamse of Belgische verankering van Eandis. Raadsvoorzitter Guido Sel (N-VA) stelde dat “hij alle informatie heeft doorgegeven aan de gemeenteraadsleden”. Tevens betreurde hij het dat er op de infovergaderingen van Eandis maar drie Hovese gemeenteraadsleden aanwezig waren (hijzelf, Luc Vuylsteke de Laps en Gerda Lambrecht). Deze opmerking zette kwaad bloed bij de groen-linkse oppositie.

Bij de uiteindelijke stemming werd de N-VA in de minderheid gestemd met zes stemmen voor, tegen 9 tegenstemmen (4 CD&V, 4 groen-links en 1 Ph7) bij 3 onthoudingen van mensen van Ph7.

De gemeente Hove moet nu een negatief advies uitbrengen op de algemene vergadering van Eandis i.v.m. de mogelijke Chinese toetreding.

elektrische wagen Eandis

LINT zegt ook NEEN tegen het Chinese staatsbedrijf !

Op de gemeenteraad van dinsdag 27 september jl. werd de goedkeuring gevraagd over de buitengewone algemene vergadering van EANDIS-IVEKA.

Dit agendapunt ging niet alleen over de agenda van de buitengewone algemene vergadering maar eveneens over de gevolgen van de uitstap van Eandis uit Electrabel en de aanvaarding van de toetreding van een B deelnemer (SGEL).

elektrische wagen Eandis
elektrische wagen Eandis

Waarover gaat het :

Het VOLTA-project dat voorziet in de injectie van Chinees kapitaal. Het gaat over een participatie van het Chinese STATE GRID EUROPE LIMITED een dochter van een Chinees staatsbedrijf. De participatie zou 14% bedragen. Eandis Assets ontstond op 1 januari 2016 door de fusie van verschillende distributienetbeheerders en is eigenaar van de kabels en leidingen voor gas en elektriciteit in zo’n 230 Vlaamse steden en gemeenten waaronder ook de gemeente Lint.

Eandis verwacht een blijvende behoefte aan financiering van kapitaalintensieve investeringen zoals o.a. de uitbouw van een slim netwerk; het huidige is stilaan verouderd. Maar als gevolg van de uitkoop van Electrabel is er nood aan bijkomend eigen vermogen anders zou men door onder-financiering investeringen moeten terugdraaien. Eandis heeft dus geld nodig.

De steden en gemeenten die aandeelhouder zijn van Eandis hebben tot twee keer toe de kans  gekregen om hun aandeel in het vermogen te verhogen. Dit had blijkbaar weinig succes. Een beursgang van Eandis is bij wet niet toegelaten anderzijds door een decreet dat door het Vlaams Parlement werd aangenomen in april jl. maakt deelname van privépartners mogelijk in een nieuwe vorm van intergemeentelijk samenwerkingsverband : nl. de opdrachthoudende vereniging met private deelname.

Eandis heeft er nu voor gekozen om door middel van een kapitaalsverhoging een private partner aan te trekken. Die private partner is STATE GRID EUROPE LIMITED dat een participatie van 14% zal nemen van het vermogen van Eandis Assets. Deze firma is op zijn beurt een dochter van het Chinese staatsdbedrijf STATE GRID Corporation of CHINA een megastaatsbedrijf met een omzet van bijna 300 mijard euro heeft en bijna 2 miljoen werknemers.

Op de buitengewone vergadering van Eandis Assets op 3 oktober a.s. moeten de steden en gemeenten zich kunnen uitspreken over deze keuze. 75% van de steden en gemeenten moeten hun goedkeuring geven om de deal te laten doorgaan. Eandis ziet in SGEL een stabiele partner die er zich toe zou verbinden om tot november 2024 aan boord te blijven.

SGEL bied een bedrag van 830 miljoen euro aan voor een netto-actiefwaarde van 485 miljoen euro. De voorgestelde overeenkomst maakt Eandis al te sterk afhankelijk van het Chinese staatsbedrijf en in tegenstelling tot wat Eandis beweert, garandeert SGEL geen stabiel partnerschap. SGEL heeft immers op verschillende tijdstippen en tegen verschillende voorwaarden het recht zijn aandelen terug over te dragen en zijn geld terug te eisen.

De verzamelde tegenstanders, en niet van de minste zoals ACV, ABVV, de Gezinsbond en de Bond beter leefmilieu, vragen zich ook af waarom we het Franse Engie-Electrabel zouden vervangen door een Chinees staatsbedrijf. Een Chinees staatsbedrijf dat nog altijd functioneert onder goedkeuring van de Chinese dictatuur. Mensenrechten, het geblokkeerde internet en het verboden Facebook-gebruik zijn dan blijkbaar niet meer van tel.

elektrische wagen Eandis

Wat voor het Vlaams Belang belangrijk is :

In de Lintse gemeenteraad zetelt er – in tegenstelling tot in Hove – nog een vertegenwoordiger van het Vlaams Belang. Het Vlaams-nationalistische raadslid verwoordde zijn opmerkingen op deze mogelijke deal.

VBLogo

“SGEL betaalt een opvallend hoog bedrag. Andere bieders zouden slechts enkele procenten boven de netto-actiefwaarde hebben geboden. State Grid wil zich blijkbaar inkopen in netwerken in andere landen en heeft al participaties in de energiesector in o.a. Portugal en Italië.

– Van de enorme meerwaarde die SGEL betaalt voor het belang in het beheer van het elektriciteits- en gasnet in zo’n 230 steden en gemeenten vloeit niets terug naar die steden en gemeenten. Eandis zal het geld vooral gebruiken om de uitkoop van Electrabel af te ronden. SGEL krijgt wel een deel van de betaalde meerwaarde terug en meer naarmate het bedrijf langer aan boord blijft. SGEL heeft recht op 14% van de uit te keren winst. Dit betekent een uitstroom van geld (meerdere miljoenen per jaar) naar China voor een activiteit die eigenlijk een publieke dienstverlening is.

– Als aandeelhouder zal SGEL, in een latere fase, mee de stroomfactuur bepalen.

– Het decreet dat de toetreding van een private partner mogelijk maakt, begrenst die deelname om het algemeen belang en de zeggingsmacht van de publieke sector en de gemeenten te vrijwaren (o.m. tot maximaal 25% van de stemmen in de Algemene Vergadering, het mag geen blokkerende macht opleveren). Private deelname wordt ook als een uitzondering voorzien, specifiek voor de sectoren afval en energie. Het aandeel van 14% dat SGEL verkrijgt binnen het vermogen van Eandis blijft echter enkel onveranderd indien bij volgende kapitaalverhogingen elke deelnemer (steden en gemeenten) zijn inschrijvingsrecht uitoefent. Schrijven zij niet in en SGEL wel, dan stijgt uiteraard het aandeel van SGEL in het vermogen van Eandis.

– Het gemeentelijk elektriciteits- en gasnet maakt deel uit van de publieke dienstverlening en is een essentiële infrastructuur van de energiebevoorrading. Energie en de energiebevoorrading zijn strategische sectoren die in Vlaanderen verankerd moeten blijven. De toenemende behoefte van onze maatschappij aan elektriciteit benadrukt het strategisch belang steeds meer. Samenwerking met een private partner kan binnen een PPS-structuur waar Vlaams Belang steeds voorstander van is , maar niet door het uitgekochte Electrabel te vervangen door de dochter van een Aziatisch communistisch staatsbedrijf.

Het publieke distributienet in Vlaanderen is van strategisch belang en moet daarom immers in handen van de overheid en de burgers blijven. De Vlaamse Regering pleegt in dit dossier schuldig verzuim door aan de kant te blijven staan en de noodzakelijke kapitaalsverhoging en versterking van het eigen vermogen in Eandis zomaar naar de gemeenten door te schuiven.”

Tegelijkertijd is het dramatisch dat de Vlaamse steden en gemeenten via deze operatie eigenlijk impliciet aangeven dat zij niet in staat zijn de uitdagingen van het toekomstig energiebeleid financieel en inhoudelijk te dragen. Er vloeien al heel wat winsten uit de energiesector naar Frankrijk, nu gaan we dividenden van de grootste Vlaamse energiedistributeur naar China exporteren.”

eandis
met of zonder Chinezen ?

Nadat de standpunten uiteen werden gezet door de verschillende fracties werd de stemming gehouden.

De Lintse meerderheidsfracties SP.a en Groen stemden samen met de ganse oppositie (CD&V, O-VLD, VB) tegen de deelname van het Chinese staatsbedrijf. De meerderheidsfractie N-VA stemde alleen voor de deelname van de Chinezen. Lint verwerpt dus de Chinese toetreding tot Eandis.

Geld dollars
veel poen voor de Chinezen ???

 

Foto’s © Gazet van Hove.