Hotel Ter Elst, Edegem

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kwam zondagmorgen jl. voor een kort aperitiefgesprek van zijn plaatselijke partijafdeling naar Edegem. Hij ging in gesprek met econoom Peter De Keyzer, Edegemnaar en tot voor kort hoofdeconoom bij een grote bank. Beide sprekers waren het grondig met elkaar eens, van debat was er dus geen sprake.

Voor de 150-tal aanwezigen gaf de minister een antwoord op de vraag “waarom is de economische groei zo laag ?”.  

P1030818

Enkele fragmenten :

Johan Van Overtveldt : “De ontvangsten hebben een rol in de groeiprognoses. De rentevoeten liggen heel laag. De olieprijs staat heel laag. De euro staat 10 à 12 % lager dan de dollar. Waarom hebben we dan geen groei van 2 % ? Alles heeft te maken met onzekerheid. Men kijkt op korte termijn naar de internationale ontwikkelingen. Brexit, verkiezingen USA, China, president Poetin, het beleid van de centrale banken.”

Peter De Keyzer : “Drie decennia, de ’70, ’80 en ’90-er jaren, dachten we dat de economie zou groeien. Maar de bevolking groeit niet meer in West-Europa. Wereldwijd zijn er 50 landen waarvan de bevolking krimpt, 19 in Europa en Japan. De productiviteitsgroei is ook niet meer arbeidsbepalend.”

P1030819

Welke onzekerheden ?

Johan Van Overtveldt : “De Brexit en China zorgen voor twijfel. Bij de Brexit weten we niet waar we aan toe zijn. Korte of lange periode. China : de kredietcreatie zal op een bepaald moment stoppen. Dat land evolueert naar een diensteneconomie zonder dat de mensen meer vrijheid krijgen van de Communistische Partij. Er is in de wereld ook een geleidelijke beweging naar minder vrijhandel. De N-VA neemt maatregelen om ons te beschermen tegen buitenlandse schokken

Komt er een nieuwe bankencrisis ?

Peter De Keyzer : “Ja, maar wanneer weten we niet. De lange rente brengt de banken in gevaar, vnl. in Duitsland. We schuiven op naar een meer vergrijzende samenleving. De centrale banken zullen nog veel geld in de banken moeten steken. We moeten de mentaliteit omgooien. Bij ons gaat een brandweerman op 54 jarige leeftijd op (brug)pensioen. We redneren dat men iemand op die leeftijd niet meer op een ladder een brand laat blussen. In Nederland gaat een brandweerman op 54 jarige leeftijd aan de slag bij een verzekeringsmaatschappij als schadebeheerder. Dit is het verschil.”

 P1030269

Foto’s © Gazet van Hove