MORTSEL
Woensdag 5 oktober 2016 organiseren GZA ziekenhuizen en stad Mortsel een informatieavond over menopauze, een onderwerp waar vandaag nog heel wat onwetendheid over bestaat en een taboe op rust. Elke vrouw wordt er ooit mee geconfronteerd. Meestal manifesteert het zich tussen het veertigste en het vijftigste levensjaar. In België bevinden ongeveer 1 miljoen vrouwen zich in deze levensfase. Voor Mortsel alleen betekent dit omgerekend naar schatting ruim 2.200 vrouwen !
Deze levensfase kan aanleiding geven tot allerlei klachten zoals opvliegers, slapeloosheid, gemoedsstoornissen, osteoporose, enz… . Dé menopauze bestaat echter niet. Elke vrouw ervaart immers haar eigen menopauze. Met deze informatieavond willen we vrouwen maximaal informeren, geruststellen en aanzetten om eventuele klachten met hun huisarts of gynaecoloog te bespreken.
Wat staat er op het programma ?
Vijf boeiende sprekers die op een eenvoudige maar wetenschappelijke manier uitleg geven over de oorzaken, de gevolgen en hoe je er mee om moet gaan. Na de uiteenzettingen krijgen de deelnemers de mogelijkheid om discreet en anoniem vragen te stellen aan de sprekers.
Wie werd uitgenodigd ?
Er werd bewust ruim en laagdrempelig gemobiliseerd. Alle Mortselse vrouwen tussen 48 en 55 jaar (een 1.300 personen) kregen een persoonlijke uitnodiging in de bus. Ook partners of geïnteresseerde kennissen zijn welkom. Er werden affiches en flyers verspreid via apothekers en de huisartsenkring van de zorgregio Mortsel. Ook de omliggende gemeenten Edegem, Boechout, Hove, Lint en Kontich hebben informatie verspreid.
Waar en wanneer vindt de infoavond plaats ?
Woensdag 5 oktober om 19.30 uur is iedereen welkom in de Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, 2640 Mortsel. Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk. Dat kan via gezondheid@mortsel.be of tel. 03 / 444 17 75, en dit bij voorkeur ten laatste 2 oktober 2016.
Wetenswaardige feiten en cijfers
De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. In de meeste gevallen vangt het aan tussen de 40 en 50 jaar.
- In België bevinden naar schatting ongeveer 1 miljoen vrouwen zich in deze levensfase (1.000.000 / 5.733.955 = 17%). Voor Mortsel alleen betekent dit omgerekend naar schatting ruim 2.200 vrouwen (4.335 / 25.500 = 17%) !
- Het is een periode waarin de vruchtbaarheid wordt afgebouwd, een natuurlijke manier om vrouwen te behoeden voor een zwangerschap en met name de risico’s die een zwangerschap vanaf een bepaalde leeftijd met zich kan meebrengen.
- Dé menopauze bestaat niet. Elke vrouw ervaart haar eigen menopauze.
- De hormonale verandering (een verminderde oestrogeenproductie) kan verschillende gevolgen hebben, in meerdere of mindere mate : opvliegers, nachtelijk zweten, gemoedsstoornissen, slapeloosheid, toename buikomtrek, osteoporose, spierpijnen, gewrichtsklachten, veranderingen in de borsten, vaginale droogte, stressincontinentie, prolaps of uitzakking van de vagina, enz.
- Het betreft een onderwerp waar vandaag nog heel wat onwetendheid over bestaat en een taboe op rust. Dit blijkt onder meer uit een bevraging afgenomen bij 700 vrouwen in de menopauze daterend van 2014 (uitgevoerd door De Belgische Vereniging voor menopauze i.s.m. Abbott):
- 61% van de vrouwen gaat er van uit dat dit slechts een tijdelijke fase is (17% denkt 1 jaar, 44% denkt een 3 à 5 jaar) terwijl deze periode meer dan 30 jaar in beslag kan nemen.
- 77% van de vrouwen had last van menopauze symptomen die de levenskwaliteit behoorlijk deden afnemen.
- De meesten onder hen legden niet meteen de link met de menopauze. Ruim 50% was er van overtuigd dat de menopauze enkel het uitblijven van de menstruatie omvatte. De overige 50% was zich wel bewust van de andere symptomen.
- 41% maakte gewag van een negatieve impact op hun fysieke capaciteiten, 38% van een negatieve impact op hun uiterlijk en 30% van een negatieve impact op het seksueel leven (minder libido en vaginale droogte).
- Niet tegenstaande dat 82% van de ondervraagde vrouwen zich bewust was van het feit dat er behandelingen bestaan om de klachten te kunnen verlichten, verklaarde 46% geen actie ondernomen te hebben bij het uitblijven van de menstruatie voor langer dan 3 maanden.
- Een hormoonbehandeling maar evenzeer een andere levensstijl (onder andere meer lichaamsbeweging, niet roken, matig alcoholgebruik, calcium- en/of vitamine D-suppletie) kunnen nochtans een heilzaam effect hebben.
Er is met andere woorden nog heel wat informerend en bewustmakend werk aan de winkel. De informatieavond op 5 oktober heeft dan ook tot doel om vrouwen maximaal te informeren, gerust te stellen en aan te zetten om eventuele klachten met de huisarts of gynaecoloog te bespreken.
Foto’s (c) Gazet van Hove.