Hove
Binnen het OCMW van Hove worden heel wat vrijwilligers in verschillende diensten ingeschakeld. Maaltijden bedelen in het dienstencentrum, vervoeren van minder mobiele mensen, hulp bieden in de boodschappendienst, begeleider bij het preventief budgetspel of ondersteuning van mensen in budgetbeheer, buddy van een politiek vluchteling, … Iemand een helpende hand toesteken kan op veel verschillende manieren. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging ? Vind je sociaal contact verrijkend en respect vanzelfsprekend ? Dan is vrijwilligerswerk misschien ook iets voor jou ! Wij gingen alvast op bezoek bij twee OCMW-vrijwilligers.
Buddy budgethulpverlening
BudgetInZicht (BIZ) is een samenwerkingsverband tussen het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk), het OCMW en middenveldorganisaties. Eén van de opdrachten van het CAW en het OCMW is het begeleiden van mensen met financiële problemen. Zo kunnen ze tijdelijk het inkomen beheren en helpen bij het budgetteren. Natuurlijk is het de bedoeling dat deze mensen na verloop van tijd opnieuw zelf kunnen instaan voor hun budget. Daarom werd een vrijwilligerswerking in het leven geroepen met buddy’s die cliënten ondersteunen bij de thuisadministratie, het verrichten van betalingen en het bezoeken van instellingen als vakbond of bank. Uiteraard kunnen deze buddy’s rekenen op de steun en coaching van medewerkers van het OCMW.
Ingrid Lauwers : “In het najaar van 2014 stond er in een reclameblad een vrijwilligersoproep voor de nieuwe buddywerking van OCMW Hove, Borsbeek en Boechout. Voor mij was dat een Eureka-moment. Als kind al wilde ik de arme kindjes in Afrika gaan helpen. Later kwam ik terecht op een personeelsdienst, waar ik documenten van loonbeslag voor soms kleine bedragen zag passeren en me afvroeg hoe je iemand kan wapenen tegen een aanzwellende schuldenlast. Na mijn pensioen zou ik mij daarvoor inzetten – hier in België, Afrika was mij toch te warm. Maar door die oproep hoefde ik zelfs niet meer te wachten tot mijn pensioen.”
“Tijdens de infosessie vernam ik dat het gaat om klanten die buiten de OCMW-begeleiding extra hulp nodig hebben of die op het einde van het OCMW-traject zijn en nog wat tips kunnen gebruiken. Tijdens een intakegesprek werd gepeild naar elementen die voor mij een struikelblok konden vormen en daarna kreeg ik een opleiding. Toen belde de OCMW-medewerker met het nieuws dat er een match gevonden was ! Een goede match is van onschatbare waarde voor een één-op-één-situatie in het vrijwilligerswerk. Er vond een kennismakingsgesprek plaats en dat was spannend, een beetje zoals solliciteren. Daarna volgde de eerste afspraak bij de klant thuis en deden we samen voor de eerste keer via de pc een overschrijving, stapje voor stapje. Het lukte en dat leverde een stralende glimlach op van de klant. Ik weet nog altijd niet wie van ons tweeën het meest blij was.”
“Intussen zijn we een paar maanden verder en heeft de klant mij niet meer nodig om overschrijvingen te doen. Het bleek zelfs mogelijk om rekeningen maandelijks te betalen in plaats van driemaandelijks of jaarlijks. Een volgende stap is het voorzien van toekomstige uitgaven en het aanleggen van een beetje reserve. Weten dat mijn klant op termijn op eigen vleugels verder kan en sterker in het leven staat, daarvoor doe ik het. Buddy zijn heeft van mij een rijker mens gemaakt, ik kan de ervaring warm aanbevelen.”
Buitenspel voor middelbare scholieren
Ook preventie is één van de taken van een OCMW. Preventie zoekt naar de dieperliggende oorzaken van problemen. Op die manier wordt getracht te voorkomen dat mensen in de kansarmoede terecht komen.
Eén van deze preventie-initiatieven is ‘Buitenspel’, een inleefspel over budgetbeheer en schulden voor leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar, uitgewerkt door de OCMW’s van Hove, Boechout en Borsbeek. De jongeren kruipen een namiddag in de rol van verschillende families die in armoede of rijkdom leven. Met dit project hoopt het OCMW jonge mensen op een leuke, niet-schoolse manier prijsbewust te maken, te leren omgaan met geld en wegwijs te maken in de complexe wereld van inkomstenbeheer en schulden.
Ann Lacko : “Mijn gezin heeft vijftien jaar in de VS gewoond en daar is de cultuur van vrijwilligerswerk veel meer ingeburgerd dan hier. Ik hielp daar mee bij verenigingen waar mijn kinderen deel van uitmaakten. De leerkrachten op school konden altijd extra hulp gebruiken om lesmateriaal voor te bereiden, maar ook als leidster bij de Boy Scouts en als hulpcoach bij de sportclub was ik actief. In België was ik dan ook op zoek naar manieren die mij lagen om een deel van mijn tijd ten dienste van anderen in te vullen. Zo heb ik op de lagere school van mijn kinderen in Boechout een schaakclub opgericht en draaiende gehouden en was ik actief in de oudervereniging van de middelbare school.”
“Enkele jaren geleden las ik in het infoblad van Boechout een oproep voor vrijwilligers bij ‘Buitenspel’, dat het OCMW organiseert voor laatstejaarsleerlingen in het middelbaar onderwijs. Dit sprak mij wel aan – ook als manier om voeling te houden met leeftijdsgenoten van mijn kinderen – en na een sessie proefdraaien was ik helemaal gewonnen voor dit project. Intussen draai ik al vele jaren mee, maar het wordt er zeker niet saaier op. Integendeel, elke sessie heeft zijn eigen karakter en je ziet dat de leerlingen er helemaal in opgaan en er veel van leren. Als bonus heb ik een groep medevrijwilligers leren kennen die allemaal even enthousiast zijn over het spel als ik.”
Vrijwilligerswerk in OCMW Hove : voor elk wat wils, op maat van elke vrijwilliger. De vrijwilliger kiest zelf in welke diensten hij/zij zich graag wil engageren, kiest de frequentie (hoe dikwijls, hoe vaak, hoe lang,…) en de mate van zijn/haar engagement. Heeft dit artikel je interesse gewekt ? Heb je hierbij nog vragen ? Steek je graag een handje toe ? Neem dan gerust contact op met het OCMW, tel. 03 / 460 10 80 of e-mail : kvc@ocmwhove.be (Kathy Van Cauwenbergh). We bezorgen je graag de splinternieuwe brochure ‘Aan de slag als vrijwilliger bij het OCMW van Hove.’ Je kan deze brochure ook vinden op onderstaande website
www.ocmwhove.be (kijk bij ‘doelgroepen’ – ‘vrijwilligers’) .
Foto’s (c) Gazet van Hove.