Vlaanderen en Nederland zijn gastland op de Frankfurter Buchmesse. Ook de Vlaamse Volksbeweging (V.V.B.) is present.
door Sander Carollo – www.doorbraak.be .
Woensdag 19 oktober gaat de Frankfurter Buchmesse opnieuw van start. De beurs – editie 68 – is met voorsprong het grootste evenement voor gedrukte en niet-gedrukte media ter wereld. Elk jaar zet de Messe een eregast extra in de kijker. Dit jaar is dat de Nederlandse cultuurgemeenschap, dus Vlaanderen en Nederland. Artistiek intendant van de gastlandvoorstelling is Vlaams schrijver Bart Moeyaert. Tal van Vlaamse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders zullen hun opwachting maken.
Ook voor de Vlaamse Volksbeweging is de Frankfurter Buchmesse een mooie gelegenheid om er een week lang de Vlaamse onafhankelijkheidsboodschap uit te dragen. De VVB heeft hier een eigen stand (E.145 in beurshal 5.0) en biedt geïnteresseerden een staalkaart van publicaties over Vlaanderen en de Vlaamse autonomiewens aan. De VVB maakte ook een tweetalige folder (Duits/Nederlands) om bezoekers bewust te maken van de Vlaamse autonomiegedachte. De VVB hoopt hiermee de hoofden en harten van Duitstaligen te treffen, zowel de economisch gerichte Duitser als de nostalgische Zuid-Tiroler en alle gradaties daartussen.
De VVB heeft er bewust voor gekozen om Vlaanderen als een volwassen natie voor te stellen, met alle toeters en bellen van een aspirant-staat. Op die manier wil de beweging de wereld rustig voorbereiden op een perfect logische evolutie naar een Vlaamse republiek. In overeenstemming met de internationale ambities in het kader van het VVB-beleidsplan, is de Messe bovendien een bijzonder geschikte locatie om weerklank te geven aan de dynamiek van de ngo ICEC (‘International Commission of European Citizens’) voor zelfbeschikkingsrecht.
Op zaterdag 22 oktober is er overigens een uniek persevenement voorzien, opgevat als een panelgesprek met in de hoofdrol de Vlaamse V-partijen en de VVB. Ook voorzitter Bart De Valck zal er aanwezig zijn en VVB-medewerker Steven Utsi stelt er zijn boek “Nu het nog kan” voor, een ‘essay over de legitimiteit en legaliteit van Vlaamse staatsvorming’.
Foto’s (c) Reporters