Inbraken brengen een groot onveiligheidsgevoel teweeg bij de bevolking en zijn daarom een topprioriteit binnen het zonaal veiligheidsplan.
Dagelijks blijft HEKLA patrouilles inzetten in de strijd tegen dievenbendes.
Sinds één jaar zijn ook FLEX-teams in het leven geroepen, extra politiepatrouilles die voor meer blauw op straat zorgen. Meer blauw werkt ontradend en vergroot de pakkans.
Een alerte burger is van goudwaarde
Het beveiligen van de woning en het alert reageren op verdachte toestanden leidt tot het vatten van inbrekers. Een alerte burger is de cruciale schakel in de strijd tegen inbrekers. Hij weet meer dan wie ook wat verdacht in zijn woonwijk betekent, wat ook meteen het begrip sociale controle invult. Na een oproep van een verdachte toestand rukken de interventieteams uit om de nodige controles uit te voeren. Soms onmiddellijk aan de woning, maar meestal in de nabije omgeving na een zoekactie op aangeven van de melder of via een speurhond. Samen werken…samen veilig is dan ook de slogan van HEKLA.
Tips
1. Goede gewoonten aanleren is gratis
De voornaamste veiligheidsmaatregel is het aannemen van goede gewoonten. Deze zijn eenvoudig en kosten niets. Bijvoorbeeld : hou een inventaris bij van je waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers.
Hou de facturen bij. Noteer bij de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier kan de politie je goederen gemakkelijker aan je teruggeven wanneer ze teruggevonden worden. Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen rondslingeren. Zet de kartonnen verpakking van je nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat ze kunnen stelen.
Doe altijd ramen en deuren op slot, ook als je maar voor even afwezig bent. Laat ramen niet op kiepstand staan. Geef de woning een bewoonde indruk wanneer je met vakantie vertrekt : vraag aan een buur of familielid om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien, de rolluiken op en af te laten,… Meld ieder verdacht element in de straat of bij de buren aan de politie.
2. Mechanisch beveiligingsmateriaal
Je kan de ramen en deuren van je woning verstevigen om het de inbreker moeilijk te maken. Bijvoorbeeld : versterk deuren met een veiligheidscilinder, een rozet of extra sloten, plaats vergrendelbare raamkrukken op de ramen, laat veiligheidsglas plaatsen, plaats rolluiken.
3. Elektronische beveiligingssystemen
Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem (alarm- en/of videobewakingssysteem) is alleen maar interessant als de woning al correct beveiligd is. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken. Doe een beroep op professionals om je te begeleiden. Bekijk de wetgeving en hou rekening met het INCERT-certificaat (kwaliteitslabel) als je op zoek bent naar een installateur.
4. Doe een beroep op je diefstal-preventieadviseur
Wil je een grondige analyse van je woning laten opmaken ? Dan kan je een beroep doen op het wijkteam van je gemeente of de diefstal preventieadviseur van HEKLA. Adviezen zijn gratis, dus maak gerust een afspraak via preventie@hekla.be .
Bij verdachte toestanden verwittig je de politie. Een bewoner kent als geen ander zijn eigen woonwijk. Hij weet wat vreemd/verdacht is in zijn woonwijk. Enkele voorbeelden kunnen zijn : een vreemde bestelwagen in de straat, vreemde personen die in de straat rondhangen, een verdacht geluid of inbraakalarm in de buurt,… Het zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke verdachte zaken. Ook snel reageren is heel belangrijk, zodat de zoekperimeter klein wordt gehouden. De interventieploegen staan altijd ter beschikking van de bevolking van de politiezone.
Het is een jong en dynamisch team dat snel reageert om inbrekers te betrappen. De identiteit van de melder wordt niet doorgegeven aan de gecontroleerde persoon. De agenten delen nooit persoonlijke gegevens mee aan derden.
Foto’s © Reporters.