MORTSEL
Op woensdagavond 9 november jl. verzamelden zo’n dertigtal politiek actieve of gewezen politiek actieve Mortselaars in de nieuwe Parkschool aan de Mechelsesteenweg, gelegen op de oude voetbalterreinen van ‘Kon. Oude God Sport’, een gewezen eerste klasser uit het vaderlandse voetbal ! De aanwezigen hadden de eer en het genoegen om de nieuwe Parkschool in te huldigen. Burgemeester Erik Broeckx hield er een korte toespraak. Nadien werden de schoollokalen verkend en was er receptie.
De school telt vandaag zo’n 370 leerlingen, waarvan er 70% uit Mortsel komen. De school is nog niet volledig af. Er wordt nog aan gewerkt. Het gebouw is een ‘passief gebouw’; men probeert zo weinig mogelijk energie te verliezen . In de toekomst komt er nog een kinderboerderij. De aanwezige sporthal wordt reeds gebruikt door verenigingen.
De ronde trap weegt 1,5 ton, de gevelisolatie is 26 cm dik, de dakisolatie is 40 cm dik en de vloerisolatie is 18 cm dik.
Toespraak door burgemeester Erik Broeckx :
“Voorgeschiedenis Parkschool
1995 : 21 jaar geleden eerste politieke nota ‘bestuursakkoord’
2003
– april 2003 : goedkeuring beleidsbrief onderwijs, beslissing bouw nieuwe school
– juli 2003 : open oproep voor de opmaak van een stedenbouwkundig concept voor het gebied Oude-God
2004
– mei 2004 : aanstelling HUB architecten voor de opmaak van het stedenbouwkundig concept
– juli 2004 : subsidieaanvraag school bij Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs)
2005
– januari 2005 : stedenbouwkundig concept
– augustus 2005 : aanstelling Crepain-Binst architecten voor het ontwerp van de nieuwe school JO CREPAIN
– november 2005 : lancering DBFM-nota (Design, Build, Finance en Maintain voor een periode van 30 jaar) door Vlaamse regering
Doel: inhaaloperatie voor schoolinfrastructuur via alternatieve financiering
2006
– februari 2006: Indiening kandidatuur deelname DBFM-programma
– november 2006 : Project Mortsel geselecteerd + rangschikking projectenlijst à Mortsel = project 137 van de 211 geselecteerde projecten
– december 2006 : schetsontwerp voor de nieuwe school
2009
– mei 2009 : Vlaamse overheid gunt opdracht aan de private partners BNP Paribas Fortis en Fortis Real Estate
2010
– juni 2010 : RUP Oude God O.K.
– juni 2010 : DBFM-vennootschap wordt operationeel en krijgt de naam ‘Scholen van Morgen’
Bouw lagere school en sportschuur – fase 1
2015
– midden mei 2015 : start fase 1
– (augustus 2015 : start bouw nieuwe BKO en lokalen voor scouts 121)
– 4 september 2015 : officiële eerstesteenlegging op de werf met alle kinderen erbij
– (afscheid van Guido Gezelleschool en Sint-Lutgardis op vrijdag 21 oktober 2016)
2016
– 7 november 2016 : eerste schooldag in de nieuwe school
– (voorlopig nog maar 1 ingang voor de school, in de toekomst worden dat er drie)
Bouw kleuterschool en polyvalente ruimte – fase 2
2016
– afbraak Guido Gezelleschool is al begonnen, op die plaats wordt de kleuterschool gebouwd
2017
– verhuis kleuters tegen november 2017
Bouw bioklas
2017
Waar nu werfketen staan wordt bioklas gebouwd. Pas als aannemer weg is met al zijn materiaal, kranen, containers, kan hiermee gestart worden.
Waarom nieuwe school ?
De Perenpit, de Guido Gezelleschool en Sint-Lutgardis, alle 3 scholen die tot het stedelijk onderwijs van Mortsel behoren, hebben al lang te kampen met een slechte schoolinfrastructuur. Dit brengt hoge onderhouds- en verwarmingskosten met zich mee. De bouw van een nieuwe school staat dan ook al lang op het programma. De meest centrale, mooie en groene locatie daarvoor is Oude-God.
Waarom zo lang geduurd ?
Tussen de beslissing om een nieuwe school te bouwen en de effectieve start van de werken zit meer dan 12 jaar. Waarom zo lang geduurd ? een administratieve en financiële oorzaak.
Er is namelijk een groot tekort aan middelen voor scholenbouw. Daarom is de Vlaamse overheid op zoek gegaan naar een alternatieve manier om de lange wachtlijst in de scholenbouw in te korten. Na een openbare procedure heeft de overheid een private partner aangeduid die instaat voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de financiering van de scholen. Deze private partner is een samenwerking tussen AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. De bouw van de nieuwe school is dus een publiek-private samenwerking die samen de DBFM-vennootschap vormt met de naam “DBFM Scholen van Morgen nv”. Deze is verantwoordelijk voor de concrete uitwerking van het programma. DBFM staat in voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) gedurende 30 jaar. Vandaar dat men spreekt over DBFM.
Pedagogische visie van nieuwe school ?
De scholen hebben de afgelopen jaren de hoofden samen gestoken om een nieuw pedagogisch profiel uit te schrijven. In verschillende stuurgroepen werd met ongelooflijk veel enthousiasme en beroepsfierheid gewerkt aan een open en vooruitstrevende toekomstvisie. Het resultaat is een pedagogisch profiel waarin de belangrijkste pedagogische kenmerken van de verschillende scholen elkaar terugvinden. Deze visie zal niet alleen tot uiting komen in de architectuur en de parkomgeving maar uiteraard ook in de omgang met het kind. De noodzaak aan geborgenheid en warme opvang blijft de eerste zorg binnen het welbevinden van de kinderen.
Korte toelichting ontwerp
Doordat er 3 scholen samensmelten wordt het uiteraard een grote school. Dit wordt opgevangen door de architectuur van de school. Drie verschillende volumes moeten de kleinschaligheid bewaren :
– een lagere school met polyvalente ruimte
– een kleuterschool
– een sporthal
Deze 3 volumes worden bewust uit mekaar getrokken waardoor tussengebieden gecreëerd worden met elk een eigen sfeer. Zo is er ook een ruime zone bewaard gebleven voor de dieren met centraal in open lucht een bioklas. Er wordt ook een ruim ‘voor’gebied voorzien om het aankomen en vertrekken aan de school veilig te houden. Het ontwerp voorziet ook in contact tussen kinderen, dieren en tuin.
Zowel de polyvalente ruimte als de sporthal kunnen autonoom functioneren buiten de schooluren.”
Foto’s (c) Gazet van Hove