Dat onze inwoners sorteer- en recycleerkampioenen zijn, bewijzen ze jaar na jaar. Er wordt meer en meer gesorteerd en de ‘restfractie’ wordt jaar na jaar kleiner. In 2015 bedroeg de restfractie nog maar 117 kg per inwoner, het laagste resultaat ooit. Als je weet dat de doelstelling van de Vlaamse Overheid 150 kg per inwoner per jaar bedraagt, mogen we daar terecht fier op zijn.
Ook pmd wordt in onze regio reeds lang selectief ingezameld. Pmd is dan ook een sterk ingeburgerd letterwoord. Iedereen weet dus waar pmd voor staat … of toch niet ?
In 2015 was het pmd-residu, dit is de som van al het afval dat niet bij het pmd hoort, in de regio van IGEAN voor het eerst kleiner dan het gemiddelde in België. Het pmd-residu was toen 15,4 %, terwijl het gemiddelde in België 15,6 % was. Het pmd-residu van de eerste 10 maanden van 2016 ligt zelfs nog lager, namelijk 15,2 %. IGEAN wil echter nog beter doen. Want elk product dat fout in de pmd-zak wordt gesorteerd moet er in de voorbehandeling van de recyclage terug uitgehaald worden. Deze producten maken de recyclage dan ook duurder. Een blijvende sensibilisatie is dus noodzakelijk.
IGEAN heeft een overeenkomst met Fost Plus voor de selectieve inzameling van het pmd. Deze overeenkomst voorziet een jaarlijks communicatiebudget. Dit budget wordt onder andere besteed aan de opmaak en de bedeling van de ophaalkalenders en de afvalkrant. Vorige jaren werden er bijvoorbeeld ook sorteerwedstrijden georganiseerd en informatieborden bij de glasbollen geplaatst.
In september 2016 organiseerden we naar gewoonte ook opnieuw een positieve pmd-actie met jobstudenten. Omdat IGEAN het budget de vorige jaren niet volledig opgebruikte, was er ook ruimte om een andere ‘duurzame’ investering te doen. Samen met de gemeenten werd overeengekomen om informatieborden rond de sortering van PMD te maken. Deze borden zullen op elk containerpark in het samenwerkingsgebied van IGEAN geplaatst worden.
Positieve PMD-actie 2016
De controle van het PMD door studenten heeft bij uitstek een positieve, en geen sanctionerende insteek. Van 5 tot en met 16 september werden in straten/wijken/appartementen van de 28 gemeenten de aangeboden pmd-zakken door jobstudenten gecontroleerd op zichtbare afwijkingen. Ook werd nagegaan of er geen afval aan de buitenkant van de zak was bevestigd, wat natuurlijk niet toegelaten is. IGEAN sprak ook met de ophaler af dat er in de periode van deze actie geen rode stickers werden gekleefd. Alle zakken moesten worden meegenomen.
Indien er geen zichtbare afwijkingen werden vastgesteld, kregen de bewoners van het huis een ‘positieve’ brief waarin ze werden gefeliciteerd met hun goede sortering. Indien er wel zichtbare afwijkingen in de pmd-zak waren, belden de jobstudenten aan om de bewoners te melden dat er iets fout in de pmd-zak zat. Ze kregen ook meer uitleg bij de pmd-sorteerregels. De jobstudenten noteerden gedurende de controles alle vaststellingen.
Er werden 7.016 huizen gecontroleerd, gelegen in 240 straten die geheel of gedeeltelijk werden afgewerkt. In totaal werden op 2 weken 5.065 zakken gecontroleerd. 65 % van de zakken waren foutloos gesorteerd. Dit wil zeggen dat in 35 % van de zakken minstens één stuk afval fout gesorteerd werd. IGEAN stelt duidelijk vast dat de foute sortering vooral te wijten is aan de onduidelijkheid bij de burger voor de fractie ‘plastic flessen en flacons’. Uit de cijfers en de vele reacties op het terrein blijkt dat de burger de p van pmd meestal ruim interpreteert als plastic. Inwoners sorteren dan ook schaaltjes, busjes, potjes, zakjes, … bij het pmd. Nochtans staat de p van pmd alleen voor ‘plastic flessen en flacons’.
Verder is het opvallend dat er in heel wat pmd-zakken verpakkingen worden teruggevonden die tot het klein gevaarlijk afval behoren.
Pmd-informatieborden op het containerpark
Ondanks de 2-wekelijkse inzameling die aan huis wordt georganiseerd, zijn er toch heel wat mensen die hun pmd naar het containerpark brengen. Uiteraard worden de parkwachters daar geconfronteerd met bezoekers die, bewust of onbewust, fout sorteren. Het grote nieuwe informatiebord zal hen hier op volgende manieren bij helpen :
1. De bezoeker kan in een oogopslag zien wat er wel … en niet bij het pmd mag gesorteerd worden. Op die manier voorkomen we dat ze foutief materiaal in de container gooien dat er achteraf terug uit moet gehaald worden of dat het recyclageproces bemoeilijkt.
2. Indien bezoekers toch foutief materiaal in de pmd-container hebben gegooid, is het bord een leidraad voor de parkwachter om de sorteerregels aan de bezoeker uit te leggen.
Op het informatiebord zijn bewust veel beelden geplaatst. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Er is eveneens voor gezorgd dat het stabiel staat en niet kan omvallen door bv. hevige wind. Tot slot kunnen defecte delen gemakkelijk vervangen worden, doordat het gemonteerd is met afzonderlijk monteerbare stukken.
IGEAN is ervan overtuigd dat het informatiebord zal bijdragen tot een nog beter sorteerresultaat. Zo kunnen we het pmd blijven recycleren. Grondstoffen, die anders op de afvalberg terecht zouden komen, blijven in de materiaalketen en dragen bij tot een duurzaam materialenbeheer.
Meer info ?
Wouter Meersmans
verantwoordelijke inzameling & communicatie
Tel. 03 / 350 08 32 – Mobiel 0479 / 20 33 42
Foto’s (c) Gazet van Hove en Igean.