RANST

Vorige week studeerden de eerste aspirant-inspecteurs af die de vernieuwde basisopleiding politie volgden op de Campus Vesta in Ranst. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar. Promotie 1 volgde voor het eerst een aanpast programma waarbij er veel meer praktijk en werkplekken werden aangeboden.

campus Vesta
Foto (c) Campus Vesta

De voorbije weken ging de vernieuwde basisopleiding politie over de tongen. Werkplek-leren in de gevangenis, zelfs een synagoge bezoeken, deelnemen aan WODCA-acties, figureren in antiterreurtrainingen, kazerne Dossin in Mechelen bezoeken voor workshops rond mensenrechten, inzetten op omgaan met diversiteit en agressie, fysieke trainingen die inspelen op de actualiteit, … De maatschappij is constant in beweging en de wetgeving wordt steeds complexer. Logisch dat er gaandeweg ook inhoudelijk aan de basisopleiding moest worden gesleuteld. Campus Vesta, het opleidingscentrum van de provincie Antwerpen, nam hierbij het voortouw. Hoe zorgt men ervoor dat ze zijn gedrild om protocollen uit te voeren ? In eerste instantie zijn het empathische mensen die graag iets willen betekenen voor hun medemens.

Promotie 1 studeerde af, zij effenden het pad en volgden als eerste lichting in de provincie Antwerpen de vernieuwde basisopleiding. Minister Jan Jambon (N-VA) kijkt echter verder in de toekomst. Hij wil tegen eind 2018 de veiligheidsopleidingen en het gewone onderwijs beter op elkaar afstemmen. Hij wil daarmee beginnen met de politieopleiding. Die zou dus langer worden dan één jaar zoals nu. Wie afstudeert zou ook een diploma krijgen in plaats van een brevet. De opleiding zou een bachelor-masterstructuur krijgen met mogelijkheden om in te stromen. Er zijn drie manieren om dit te realiseren : politiescholen moeten worden aanzien als officiële onderwijsinstellingen; de opleiding moet worden erkend zoals die van de Koninklijke Militaire School en er moeten associaties worden aangegaan met het Hoger Onderwijs. Politieagenten in opleiding worden nu vanaf de eerste dag betaald. Dat zou niet langer het geval zijn.

P1030283
minister Jambon bij radio Frekwent

Naast een ruim aanbod aan standaard- en gespecialiseerde opleidingen biedt Campus Vesta ook heel wat formules op maat aan. Het netwerk van veiligheidsspecialisten wordt dag na dag verder uitgebreid. Men werkt bovendien geregeld mee aan internationale innovatieve projecten rond veiligheid en preventie.

Het uitgestrekte terrein van ruim 37 hectare is het ideale decor voor realistische scenariotrainingen. Op Campus Vesta vind je meer dan 25 leslokalen, vijf computerzalen, een lokaal voor virtueel oefenen, een auditorium voor congressen, sportzaal, fitness, dojo’s voor zelfverdedigingstrainingen, een ultramoderne schietstand, praktijkruimtes voor rollenspelen, een heus oefendorp, een ziekenhuisvleugel, een atletiekpiste, … Hier kun je trainen op uiteenlopende incidenten : een gijzeling, ongevallen op een autosnelweg,…

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove & Campus Vesta.