10 december vindt de laatste editie plaats van de Toekomstverkenningen Richard Celis. Deze keer over de Nederlanden en/in Europa.
door Karl Drabbe – www.doorbraak.be .
Elders op deze stek kunt u een verslag lezen van Axel Buyses toespraak over samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Buyse is de officiële vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Den Haag.
Hoe belangrijk de samenwerking tussen de Lage Landen ook, de interactie tussen die Lage Landen en de EU is vandaag en morgen minstens zo belangrijk. Binnen twee weken vindt, net over die interactie, een bijna dagvullend lezingenprogramma plaats in de UA. Meteen de laatste in een succesvolle reeks Toekomstverkenningen, die sinds 2012 georganiseerd werden door een hele rist Vlaamsgezinde organisaties onder het toeziend oog van Richard Celis. De Toekomstverkenningen kregen trouwens van in het begin de naam van Celis, nestor van de Vlaamse beweging, die decennia een prominente rel speelde, zowel voor als – vooral – achter de schermen. Naar aanleiding van de eerste editie van het prestigieuze symposium publiceerde Doorbraak een portret van Celis.
Na brexit en een Oekraïne-referendum in Nederland, nu met de rest van het establishment, ook de EU steeds vaker gehekeld wordt, dan wel een heuse crisis beleeft – lees daartoe ook de vijfdelige artikelenreeks van Guido Naets, Is het Europees project nu op sterven na dood ? – dringt de vraag zich immers op hoe de interactie tussen Vlaanderen en Nederland enerzijds en Europa anderzijds verder vorm kan en moet krijgen in de nabije toekomst. De euforie omtrent de EU lijkt immers plaats te hebben gemaakt voor euro-kritische of euro-realistische stemmen, ook in ons ooit eurofiele Vlaanderen.
Het wordt dus zoeken naar een nieuw evenwicht tussen de deelstaten en de Europese Unie. Op een congres van de Vlaamse Volksbeweging in 1996 werd nog gekozen voor een ‘Europese bondsstaat’, een confederatie. Wie naar het VK kijkt en de de stemmen van de Visegrad-landen beluistert, voelt dat zo’n confederale optie opnieuw, en nu op het hoogste niveau bespreekbaar wordt. Maar wat zijn dan de kernbevoegdheden ? Wat (her)organiseer je op Europees niveau ? Hoe zit dat met subsidiariteit en acquis communautaire ?
Om daarover van gedachten te wisselen, trokken de organisatoren een blik puike sprekers open, allen deskundigen en beleidsverantwoordelijken uit Vlaanderen en Nederland. De organisatie, Beweging Vlaanderen-Europa, belooft alvast een ‘grensverleggend antwoord’ op de probleemstellingen.
Jan De Groof, hoogleraar aan het Europacollege in Brugge leidt het symposium en krijgt ook het laatste woord. Tussendoor volgen voordrachten van prof. Noël Clycq (leerstoel Europese waarden UA) en van de jonge prof. Luuk van Middelaar (oud-woordvoerder Herman Van Rompuy, nu leerstoel Europese waarden UCL).
Onder de deskundige leiding van Rik Van Cauwelaert – die ook de vorige edities present tekende – volgt dan een panelgesprek met de van de media bekende prof. Hendrik Vos (EU Studies UGent), prof. Matthias Storme (KU Leuven), prof. Kim Putters (voorzitter Sociaal en Cultureel Planbureau Nederland) en filosofe Tinneke Beeckman.
Ook minister-president Geert Bourgeois zal de aula toespreken, en zal dan een inkijk geven in de beleidsopties van en voor de Vlaamse regering.
Deze leerrijke namiddag vindt plaats op zaterdag 10 december, om 14.00 uur in de Aula Rector Dhanis van de UA (Kleine Kauwenberg 14-22, Antwerpen).
Inschrijven doet u op info@vlaandereneuropa.eu. Meer info vindt u hier.
Verslagen over de toespraken die dag, krijgt u nadien vanzelfsprekend op Doorbraak.be te lezen !
Foto’s (c) Reporters.